Ο Νίκος Σπανάτης και η “θαυμαστή ιστορία του Χορ-χορ Αγά”
Διαβάζεται σε 4'O Νίκος Σπανάτης μάς ξεναγεί στη μουσική παράσταση θεάτρου σκιών «Η θαυμαστή ιστορία του Χορ-χορ Αγά» που θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ.
- 07 Αυγούστου 2024 06:31
«Η θαυμαστή ιστορία του Χορ-χορ Αγά» είναι μια μουσική παράσταση θεάτρου σκιών σε σύνθεση Αποστόλη Κουτσογιάννη, κείμενο Μάριου Χατζηπροκοπίου και σκηνοθεσία Θανάση Κριτσάκη.
Με αφορμή την οθωμανική οπερέτα Λεμπλεμπιτζής Χορ χορ αγάς (1875), που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα Βαλκάνια και μελωδίες της ερμήνευσε και ηχογράφησε η μπάντα του Ισλαχανέ το 1909, η παράσταση προτείνει μια πρωτότυπη μουσική για δύο τραγουδιστές (Γιάννης Διονυσίου και Νίκος Σπανάτης) και μικρό σύνολο (Oros Ensemble), καθώς και μια καινούρια δραματουργία που απηχεί και επινοεί εκ νέου το αρχικό λιμπρέτο.
Αναζητώντας την κόρη του Φατίμα στους δρόμους της μεγαλούπολης, ο χωρικός Χορ-Χορ συγκρούεται με έναν ξένο για αυτόν κόσμο και, χάνοντας τον εαυτό του, τελικά μεταμορφώνεται. Σπάζοντας το καλούπι της μοίρας των γυναικών, η Φατίμα αναδεικνύεται σε κεντρική ηρωίδα που ορίζει πλέον τη ζωή της και, βοηθούμενη από μαγικές δυνάμεις, κινεί τα νήματα της πλοκής.
H φόρμα του θεάτρου σκιών γίνεται ο σκηνικός χώρος ενός σύγχρονου παραμυθιού, η μουσική παράγει το ηχητικό πεδίο όπου ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες, ενώ ο λόγος ξαναγράφει την παλιά ιστορία –τόσο παλιά και τόσο νέα, όσο η Σεχραζάντ.
Νίκος Σπανάτης: Μια ιστορία, τόσο παλιά και τόσο νέα, όσο η Σεχραζάντ.
Ο σημαντικός κόντρα τενόρος Νίκος Σπανατης, που έχει εμφανιστεί στα σημαντικότερα θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού σημειώνει για την παράσταση αυτή: “Είμαι ο Νίκος Σπανατης, κόντρα τενόρος και είναι η δεύτερη φορά που θα έχω τη χαρά να συνεργαστώ με τους καταπληκτικούς μουσικούς του Oros Ensemble και να ερμηνεύσω μουσική του συνθέτη Αποστόλη Κουτσογιάννη.
Η πρωτότυπη δραματουργική μουσική πρόταση δημιουργεί από το αρχικό λιμπρέτο της τρίπρακτης μουσικο-θεατρικής οθωμανικής οπερέτας «Λεμπλεμπιτζής Χορ χορ αγάς» του 1875 («Χορ-χορ αγάς, στραγαλοπώλης») με το θέατρο Σκιών, ως σκηνικό χώρο, ένα σύγχρονο και σπάνιο παραμυθένιο ακρόαμα ήχων και εικόνων. Θα είναι, επίσης, απολαυστική εμπειρία να μοιραστώ τη σκηνή με τον δημοφιλή ερμηνευτή Γιάννη Διονυσίου, καθώς οι φωνές μας είναι τελείως διαφορετικές και ταιριάζουν, αντιστοίχως, σε ξεχωριστούς χώρους της μουσικής.
O Νίκος Σπανάτης
Στις παραστάσεις ο ρόλος μου είναι να σχολιάζω τραγουδώντας μόνος η με τον Γιάννη Διονυσίου γεγονότα της ιστορίας, που εξελίσσουν την πλοκή. Την πρώτη μουσική γραφή του Αρμένιου συνθέτη Ντικράν Τσουχατζιάν ερμήνευσε και ηχογράφησε η μπάντα του Ιδρύματος Ισλαχανέ το 1909 (Ίδρυμα για ορφανά και άπορα αγόρια).
Ο λιμπρετίστας Μάριος Χατζηπροκοπίου εμπνεόμενος από τη αρχική ιδέα του κειμένου του Τάκβορ Ναλιάν, ξαναγράφει την παλιά ιστορία, τόσο παλιά και τόσο νέα, όσο η Σεχραζάντ, σε μια απολαυστική αφήγηση με πρωταγωνιστή τον χωρικό Χορ-Χορ.
Η ιδέα και επιστημονική επιμέλεια είναι της ιστορικού αρχαιολόγου Αρετής Κονδυλίδου, σε μουσική σύνθεση, όπως ανέφερα, του χαρισματικά πολύπλευρου Αποστόλη Κουτσογιάννη, κείμενο του ποιητή και διακεκριμένου ερευνητή Μάριου Χατζηπροκοπίου και σκηνοθεσία του εμπνευστικού Θανάση Κριτσάκη, με ερμηνεύτρια στις πρόζες την Ειρήνη Μάστορα.
Yannis Gutmann.jpgΗ φωνή του κόντρα τενόρου έχει ένα ιδιαίτερο και ιδιότυπο άκουσμα και είναι η ιδανικότερη για να ταξιδεύει σαγηνευτικά τους ακροατές στην εποχή της Αναγέννησης και του Μπαρόκ.
Τις τελευταίες δεκαετίες η εν λόγω φωνή εμπνέει τους σύγχρονους συνθέτες να γράψουν πρωτότυπη μουσική δημιουργώντας ένα ευρύ, πλούσιο και σύγχρονο ρεπερτόριο αποκλειστικά για τη φωνή του κόντρα τενόρου.
”.
Συντελεστές
Σύνθεση: Αποστόλης Κουτσογιάννης
Κείμενο: Μάριος Χατζηπροκοπίου
Σκηνοθεσία: Θανάσης Κριτσάκης
Ιδέα, επιστημονική επιμέλεια: Αρετή Κονδυλίδου
Θέατρο σκιών: Ειρήνη Μάστορα
Ερμηνεύουν: Γιάννης Διονυσίου, Νίκος Σπανάτης (τραγούδι)
Συμμετέχουν μουσικοί από το Oros Ensemble
Βασίλης Ζιγκερίδης (κανονάκι), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν), Δημήτρης Καραγιαννακίδης (τσέλο), Ειρήνη Κρικώνη (βιολί), Αντώνης Τσαχτάνης (κλαρινέτο)
Ιnfo
19 και 20 Αυγούστου 2024
Ώρα Έναρξης: 21:00
Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ, Θεσσαλονίκη
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός”.
Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού
Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική
Διάρκεια: 60 λεπτά