Όταν το Ναύπλιο ήταν μια απάνθρωπη φυλακή

Όταν το Ναύπλιο ήταν μια απάνθρωπη φυλακή

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη παρουσιάζει ένα μουσικοθεατρικό θέαμα-ντοκουμέντο στο Παλαμήδι, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιστισμός»

Αποτελεί σίγουρα ένα από τα σήματα κατατεθέντα του Ναυπλίου. Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, η χολιγουντιανή σταρ, Κέιτ Χάντσον, το αποθέωσε ινσταγκραμικά, αφού πρώτα ανέβηκε τα περιβόητα 999 σκαλιά του. Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα σκαλιά που καλύπτουν τα 216 μέτρα υψομετρικής διαφοράς μεταξύ του Κάστρου του Παλαμηδίου και της πόλης του Ναυπλίου είναι… μόνο 857. Σε κάθε περίπτωση, το άψογα διατηρημένο κάστρο πάνω στον ομώνυμο λόφο χτίστηκε από τους Ενετούς μέσα σε μόλις μια τριετία (1711-1714), και επί Τουρκοκρατίας οι Χριστιανοί απαγορευόταν ακόμη και να μπουν μέσα του.

Κι ενώ η απελευθέρωση του Ναυπλίου ξεκίνησε ακριβώς από εκεί ψηλά, λίγο αργότερα, στα 1834, η νεοσύστατη Ελλάς φυλάκισε στο Παλαμήδι τον Θόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Δημήτριο Πλαπούτα με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας… Έκτοτε, η ρετσινιά της φυλακής ακολούθησε το Παλαμήδι για έναν σχεδόν αιώνα. Συγκεκριμένα, γύρω στο 1840, το εμβληματικό βενετσιάνικο κάστρο που κοιτάζει από ψηλά την πόλη του Ναυπλίου μετατράπηκε από τον Όθωνα σε μια απάνθρωπη φυλακή για βαρυποινίτες (στον προμαχώνα Μιλτιάδη) ή για κρατούμενους με μικρότερες ποινές (στον προμαχώνα Αγίου Ανδρέα, δίπλα στο ομώνυμο εκκλησάκι).

Οι συνθήκες κράτησης ήταν τελείως εφιαλτικές –μέχρι κι ο Σλήμαν σχολίασε την τραγική κατάσταση των φυλακισμένων, μέσα σε περιττώματα και ποντίκια, όταν επισκέφτηκε το Παλαμήδι το 1868. Σαν να μην έφτανε αυτό, μεταξύ 1890 και 1913 το Παλαμήδι λειτούργησε και ως αποκλειστικός τόπος εκτελέσεων με λαιμητόμο… Το κολαστήριο του Παλαμηδίου έπαψε τελικά να λειτουργεί στις 23 Αυγούστου 1923, με τους κρατούμενους να μεταφέρονται σε φυλακές της Αίγινας και της Αθήνας.

Γιασεμί Κηλαηδόνη και Γιώργος Γιαννακάκος στον προμαχώνα του Αγίου Αντρέα στο Παλαμήδι LK

Σε αυτόν, λοιπόν, τον ιστορικό και γεμάτο μνήμες τόπο, που το 1962 ανακηρύχθηκε επίσημα σε αρχαιολογικό χώρο του
Ε.Ο.Τ
, θα παρουσιαστεί στο τέλος της βδομάδας μια παράσταση-ντοκουμέντο στο πλαίσιο του προγράμματος
«Όλη Ελλάδα ένας πολιτισμός»
. Πρόκειται για το μουσικοθεατρικό θέαμα «Οι φυλακές του Ναυπλίου» σε σύλληψη, δραματουργία και σκηνοθεσία της
Γιασεμί Κηλαηδόνη
, που βασίζεται σε μαρτυρίες φυλακισμένων, αλλά και σε ιστορικά κείμενα ή λογοτεχνήματα τα οποία καλύπτουν μια περίοδο από το 1830 έως το 1970.

Διότι μπορεί το κάτεργο στο Παλαμήδι να έκλεισε, αλλά ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 την σκυτάλη πήρε η Ακροναυπλία, στους πρόποδες του λόφου-οχυρού, λειτουργώντας αρχικά ως φυλακή για βενιζελικούς, ενώ επί Μεταξά αναγορεύτηκε σε «Στρατόπεδον συγκεντρώσεων κομμουνιστών Ακροναυπλίας», χρήση που εν πολλοίς συνεχίστηκε –πάντα με άθλιες συνθήκες κράτησης– έως τα μέσα της δεκαετίας 1960.

Στην παράσταση, που εστιάζει σε αυτά τα «ανθρώπινα μνημεία σύγχρονης ιστορίας», παίζουν η Κηλαηδόνη και ο Γιώργος Γιαννακάκος, ενώ οι μουσικοί Θεόφιλος Μετασίδης και Γιώργος Μουσταΐρας ερμηνεύουν παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια που ντύνουν μουσικά το θέαμα, το οποίο διανθίζεται από προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού και χαρακτικών εποχής.

Πληροφορίες: «Το Ναύπλιο και οι φυλακές του», 13 και 14 Αυγούστου, στις 21:00 στο Παλαμήδι. Είσοδος δωρεάν, με καταβολή εισιτηρίου 8€ για τον αρχαιολογικό χώρο (και μάσκα). Προκράτηση θέσης εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα