Πανσέληνος Αυγούστου: Σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα δεις την Σελήνη σε απόσταση αναπνοής
Πετρώματα από την Σελήνη που έφερε στην Γη η αποστολή του Apollo 11, με αφορμή την Πανσέληνο του Αυγούστου, βγαίνουν για πρώτη φορά από το θησαυροφυλάκιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
- 15 Αυγούστου 2019 08:32
Η Πανσέληνος του Αυγούστου μπορεί να βρίσκει την Αθήνα πιο άδεια από ποτέ, εξαιτίας του Δεκαπενταύγουστου, όμως για όσους έμειναν στην πρωτεύουσα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τους επιφυλάσει μια μοναδική έκπληξη. Μετά από σχεδόν 50 χρόνια ανασύρει από το θησαυροφυλάκιο του πετρώματα από την Σελήνη και τα παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό του σε μία ειδικά διαμορφωμένη εκδήλωση.
Από την Σελήνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Πρόκειται για ένα δώρο που έκανε σε περίπου 100 χώρες του ΟΗΕ και σε 30 μουσεία των ΗΠΑ το 1970 η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα πετρώματα προέρχονται από τα περίπου 2.500 κιλά σεληνιακού εδάφους που έφερε πίσω ο Νιλ Άρμστρονγκ τον Ιούλιο του 1969 μετά από την επιτυχημένη αποστολή του Apollo 11.
Όπως εξηγεί στο News24/7, η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Δρ Μαρία Λαγογιάννη “πρόκειται για έναν ιδιαίτερο θησαυρό που περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή για να τον παρουσιάσουμε στο κοινό του Μουσείου. Η συμπλήρωση των 50 χρόνων από την αποστολή του Apollo 11 σε συνδιασμό με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα για την πανσέληνο του Αυγούστου θεωρήσαμε ότι είναι η καλύτερη“.
Η εννιαία συσκευασία με τα περίφημα Goodwill moon rocks, τα θραύσματα λίθων από την επιφάνεια της Σελήνης, θα παρουσιαστούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό μετά από τις οκτώ το βράδυ με τους χώρους του Μουσείου να είναι επισκέψιμοι έως και τις 23:45.
Οι φετινές εκδηλώσεις του Μουσείου είναι αφιερωμένες στα πραγματικά και στα νοερά ταξίδια του ανθρώπου στη γη και στη Σελήνη. Από τις 20:30 έως τις 22:00 οι ματιές και τα βήματα των επισκεπτών θα οδηγηθούν σε επιλεγμένα εκθέματα των μονίμων και των περιοδικών εκθέσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε συναρπαστικά και αναπάντεχα ταξίδια στο χρόνο, στη γη και στο διάστημα, με ιστορίες που θα ξεδιπλώσουν οι ακόλουθοι αφηγητές:
- Ξενοφών Μουσάς, αστρονόμος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών: Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και η Σελήνη (Αίθ. 38), ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20.30, 21.00, 21.30
- Αναστασία Μαραγκού, ξεναγός: Ταξίδι στα Αντικύθηρα (Αιθ. 28). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20.30, 21.00, 21.30
- Αριστοτέλης Κοσκινάς, αρχαιολόγος και ξεναγός: Φανταστικά ταξίδια στη Σελήνη (Αίθ. 30). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20.30, 21.00, 21.30
- Μιμίκα Κρίγκα, Δρ αρχαιολόγος: Ταξίδι στην προϊστορική Θήρα (Αίθ. 48). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20.30, 21.00, 21.30
- Κώστας Πασχαλίδης, Δρ αρχαιολόγος, επιμελητής αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Τα ταξίδια του Αδριανού στην Αθήνα (Αίθ. 31α). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20.30, 21.00, 21.30
- Κάτια Μαντέλη, Δρ αρχαιολόγος, επιμελήτρια αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Πανάρχαια ταξίδια στο Αιγαίο (Αίθ. 6). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20.30, 21.30
- Μαρία Λαγογιάννη, Δρ αρχαιολόγος, Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Ταξίδι στην αρχαία Τέχνη: 7000 χρόνια αισθητικής αναζήτησης (Αίθ. 45 περιοδική έκθεση Αμέτρητες Όψεις του Ωραίου). Ώρα έναρξης: 20.30.
Παράλληλα από τις 22:00 ως τις 23:00 στο Αίθριο του Μουσείου, Ο Γιώργης Χριστοδούλου κάνει “Καντάδα στο φεγγάρι”, τραγουδώντας από την προσωπική του δισκογραφία και το διεθνές ρεπερτόριο, γνωστές και απολαυστικές μελωδίες για τα πολλά πρόσωπα της Σελήνης.
Το φεγγάρι του Μάνου Χατζιδάκι, της Σαπφούς, του Federico Garcia Lorca, της Αρλέτας, του Hector Villa Lobos, του Marcel Proust και άλλων πολλών, θα πλημμυρίσουν τον ωραίο κήπο του Μουσείου στην ωραιότερη νύχτα του καλοκαιριού. Μαζί του θα είναι, οι Χάρης Σταυρακάκης (πιάνο ακορντεόν) και Θάνος Κολοκυθάς (ακουστική κιθάρα).
Τέλος όπως ανέφερε η κα. Λαγογιάννη προγραμματίζεται να υπάρξει επανάληψη της παρουσιάσης τον Σεπτέμβριο ώστε να έχουν την δυνατότα να την παρακολουθήσουν όσοι βρίσκονται εκτός τειχών αυτές τις μέρες για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.
– Ώρα έναρξης (με ελεύθερη είσοδο): 20:00 / Ώρα τελευταίας εισόδου επισκεπτών: 23:30/ Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα είναι επισκέψιμοι έως τις 23:45.