Πάπας και Ιερώνυμος: Κυβερνητικές αστοχίες και η οφειλόμενη συγνώμη στη σκιά του Παρθενώνα
Παρά το γεγονός ότι το Βατικανό βρισκόταν σε επαφές με το υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Ακρόπολης, ο Πάπας δηλώνει πώς προσφέρει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
- 18 Δεκεμβρίου 2022 07:24
Τρία θραύσματα του Παρθενώνα, του παγκόσμιας ακτινοβολίας ναού της θεάς Αθηνάς και σημαντικότερου πολιτιστικού συμβόλου της Ελλάδας, είναι έτοιμος να επιστρέψει ο Πάπας Φραγκίσκος στη χώρα μας. Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες, παρόλα αυτά εντοπίζεται μία σημαντικότατη παράμετρος των σχετικών ανακοινώσεων που προκαλεί αλγεινές (τουλάχιστον) εντυπώσεις.
Ας τα δούμε αναλυτικότερα, δίνοντας βαρύτητα στις έντονα τονισμένες φράσεις. Αρχικά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρέτησε “την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία ανακοινώθηκε από το Βατικανό, για την επιστροφή στην Ελλάδα των τριών θραυσμάτων από την ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα -τα οποία φυλάσσονταν, από τον 19ο αιώνα, στις πολύτιμες συλλογές των Μουσείων του Βατικανού. […] Στη “δωρεά” του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία γίνεται προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τονίζεται ο πνευματικός και φιλάδελφος χαρακτήρας της παπικής χειρονομίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος. […] Η απόφαση αυτή έρχεται αρωγός στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιούλιο 2019, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και την επανένωσή τους με εκείνα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης”.
Από τη μεριά του ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης, δήλωσε τα εξής: “Μετά την οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, τα τρία θραύσματα που βρίσκονται στο Βατικανό επανενώνονται ξανά στις θέσεις τους στο Μουσείο Ακρόπολης. Το υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Ακρόπολης είχαν προφορικές και γραπτές συνεννοήσεις με την Αγία Έδρα και το Μουσείο του Βατικανού. Χαιρετίζουμε τη σημερινή απόφαση”.
Είχε προηγηθεί το tweet από τον επίσημο λογαριασμό του Βατικανού, μέσω του οποίου γνωστοποιούνταν πώς “Ο πάπας Φραγκίσκος, ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για την μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα Μουσεία του Βατικανού, και τα οποία εκτίθεντο σε εκατομμύρια επισκέπτες”.
Είναι αναγκαίο να κάνουμε μία παύση και να αναλογιστούμε ψύχραιμα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις αποπειρώνται εδώ και δεκαετίες να επανενώσουν τα -σε πολλές περιπτώσεις παρανόμως- απολεσθέντα κομμάτια του Παρθενώνα. Οι σχετικές προσπάθειες της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη άνοιξαν τον δρόμο για μία περισσότερο δυναμική διεκδίκηση της επιστροφής των Μαρμάρων, με κεντρική στόχευση τα μνημεία του Βρετανικού Μουσείου. Υποτίθεται, μάλιστα, ότι οι σχετικές προσπάθειες της παρούσας κυβέρνησης έχουν ενταθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Όμως τι ακριβώς ζούμε τα τελευταία 24ωρα; Ένας αρχηγός κράτους (γιατί ακριβώς έτσι πρέπει να λογίζεται ο Πάπας Φραγκίσκος) ανακοινώνει τη δωρεά τριών σημαντικών θραυσμάτων του Παρθενώνα, που παρανόμως βρίσκονταν στην κατοχή των προκατόχων του από τον 19ο αιώνα. Προσοχή, όμως. Παρά το γεγονός ότι το Βατικανό βρισκόταν σε επαφές με το υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Ακρόπολης για το όλο ζήτημα, ο Φραγκίσκος δηλώνει πώς προσφέρει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο!
Το γεγονός είναι πολύ σημαντικό για να αγνοηθεί. Η Ελλάδα υποτίθεται πώς τα τελευταία διακόσια χρόνια αποτελεί ένα οργανωμένο κοσμικό (;) κράτος. Οι κυβερνήσεις αυτού του κράτους εργάζονται εδώ και δεκαετίες προς έναν κοινό σκοπό, εκείνον της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα πίσω στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται κανέναν μεσάζοντα για την επιστροφή Μαρμάρων του Παρθενώνα, όταν συνομιλεί με ηγέτη άλλου κράτους. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο μεσάζοντας εκπροσωπεί τον οργανισμό εκείνον που ευθύνεται ιστορικά για την καταστροφή του μνημείου και την άγαρμπη μετατροπή του σε εκκλησία, μια θέση η οποία αποτελεί κατά μία έννοια το επίσημο πόρισμα του ελληνικού κράτους και του ίδιου του μουσείου της Ακρόπολης, κρίνοντας από το σχετικό βίντεο του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά (βλ. συγκεκριμένα στο 01:32), το οποίο προβάλλεται εντός του κτιρίου από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του μουσείου.
Πόσο μάλλον όταν αυτός ο μεσάζοντας και οι προκάτοχοί του (σε αντίθεση με τον Πάπα που το έχει πράξει πολλάκις για αντίστοιχες περιπτώσεις), δεν έχουν εκστομίσει ποτέ την οφειλόμενη συγνώμη για τις καταστροφές που υπέστησαν ο πολιτισμός και τα μνημεία των Ελλήνων. Αυτός ακριβώς ο μεσάζοντας, θα παραλάβει αύριο μεθαύριο τα θραύσματα του… ναού της Αθηνάς (!) και με “βαθύτατα συναισθήματα γεναιοδωρίας” θα τα παραχωρήσει στο ελληνικό κράτος.
Η κυβέρνηση οφείλει να πραγματοποιήσει δημόσια παρέμβαση άμεσα, ζητώντας απευθείας συνομιλίες και διαβουλεύσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο, όπως ακριβώς οφείλει να κάνει ένα οργανωμένο δυτικό κράτος που διαθέτει τον απαραίτητο αυτοσεβασμό, για ένα ζήτημα βαρύνουσας σημασίας, τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι υπόλογη για τον διεθνή εξευτελισμό του ελληνικού κράτους, που για ακόμα μία φορά θα καταστεί στα μάτια μιας πολύ μεγάλης μερίδας των προοδευτικών πολιτών της χώρας μας, αλλά και ολόκληρου του Δυτικού κόσμου, ένα ιδιόμορφο ευρωπαϊκό Ιράν.
*Ο Μηνάς Παπαγεωργίου είναι δημοσιογράφος, μέλος του ΚΕΠΕΚ (Κίνηση Ελλήνων Πολιτών για την Εκκοσμίκευση του Κράτους).
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις