Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός, Δάνης Κατρανίδης

Διαβάζεται σε 6'
ΔΑΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗΣ
ΔΑΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗΣ Papadakis Press

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Δάνης Κατρανίδης– Σεμνός “εργάτης” του θεάτρου με μεγάλη γκάμα ρόλων και με μία φυσική ευγένεια που τον χαρακτήριζε σε όλες του τις επαφές με το κοινό.

Ο αγαπημένος ηθοποιός Δάνης Κατρανίδης πέθανε σε ηλικία 75 ετών. Η είδηση του θανάτου του ηθοποιού έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα και βύθισε σε πένθος τον καλλιτεχνικό χώρο.

Περπάτησε στα… παπούτσια του ηθοποιού για πάνω από 40 χρόνια. Μια πορεία γεμάτη από θέατρο, τηλεόραση, κινηματογράφο, με αξιόλογες συνεργασίες και επιτυχίες, παίζοντας ανελλιπώς από το 1971 που ξεκίνησε. Ο Δάνης Κατρανίδης ήταν ένα σεμνός “εργάτης” του θεάτρου με μεγάλη γκάμα ρόλων και με μία φυσική ευγένεια που τον χαρακτήριζε σε όλες του τις επαφές με το κοινό.

Άφησε το στίγμα του με μία μεγάλη γκάμα ρόλων, από κλασικό ρεπερτόριο μέχρι επιθεώρηση και από αρχαίο δράμα μέχρι σύγχρονη κωμωδία. Υπήρξε και ο ίδιος θιασάρχης, και είδε το απαιτητικό “έργο” που λέγεται “θέατρο” από όλες τις πλευρές του. Ποτέ δεν κυνήγησε την άστοχη δημοσιότητα ούτε θέλησε να τραβήξει τα φώτα επάνω του λόγω της προσωπικής του ζωής. Ένα πράγμα είχε στο μυαλό του και αυτό ήταν ο επόμενος… ρόλος!

Δάνης Κατρανίδης: “Η τέχνη είναι καταλύτης”

Ο Δάνης Κατρανίδης γεννήθηκε στο Αιγάλεω στις 4 Αυγούστου του 1949. Το 1971 αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Γεωργίου Θεοδοσιάδη. Είχε παίξει όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία μέχρι επιθεώρηση και μιούζικαλ. Είχε διδάξει στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή “Θεατρικά δρώμενα Ίασμος” του Βασίλη Διαμαντόπουλου και στο “Θεατρικό εργαστήρι” Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θεάτρο το 1971 με τις παραστάσεις του Εθνικού “Πέρσες” του Αισχύλου και τη “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη. Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1974 στην ταινία “Η δίκη των δικαστών” με τον Νίκο Κούρκουλο. Σε τηλεοπτική σειρά, ο Δάνης Κατρανίδης έκανε την παρθενική του εμφάνιση τη σεζόν 1973-1974 με τα “Ανήσυχα νιάτα” στην ΕΙΡΤ ενώ η πιο πρόσφατη εμφάνισή του ήταν στην “Παρθένα Ζωή” του ΑΝΤ1 τη σεζόν 2017-2018.

O Δάνης Κατρανίδης (φωτογραφία αρχείου)
O Δάνης Κατρανίδης (φωτογραφία αρχείου) papadakispress

Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις “Έγκλημα στο Orient Express” (2018) με την Κάτια Δανδουλάκη, “Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα” με την Παναγιώτα Βλαντή (2018), “Αστροφεγγιά” (2016), “Το κενό αυτοπροσώπως” (2015). Στον κινηματογράφο συμμετείχε στην ταινία “Ταξίδι στα Αστέρια” (2021) σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα, αφιερωμένη στα 100 χρόνια ζωής της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού – στον ρόλο του Παύλου Γιαννακόπουλου.

Στην τηλεόραση συμμετείχε – μεταξύ άλλων – στις σειρές: “Αστέρας Ραχούλας”, “Ο μεγάλος θυμός” (1998), “Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα” (1999), “Βέρα στο δεξί” (2005-2007), “Τα μυστικά της Εδέμ” (2008-2011), “Όρκος Σιωπής” (Star).

“Η τέχνη δεν γεμίζει κενά, λειτουργεί ως καταλύτης για να σε ξυπνήσει και να γεμίσεις μόνος σου τα κενά σου ή καταρχήν να το αναγνωρίσεις και να το δεχτείς. Το μέλλον είναι πάντα αβέβαιο” είχε πει σε συνέντευξή του ο γνωστός ηθοποιός.

Οι συνεργασίες που ξεχώριζε

Δάνης Κατρανίδης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου
Δάνης Κατρανίδης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου Papadakis Press

Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε αναφέρει τις συνεργασίες που τον σημάδεψαν. «Χωρίς να ιεραρχώ, θα μιλήσω για αυτούς που δεν είναι πια κοντά μας και θεωρώ δασκάλους μου από τη Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, για τις πολύτιμες εμπειρίες μου στο Εθνικό δίπλα στην Μαίρη Αρώνη, την Αλέκα Κατσέλη, την Βάσω Μανωλίδου, την Ελένη Χατζηαργύρη, τον Αλέξη Μινωτή, τον Αλέξη Σολωμό, τον Ανδρέα Βουτσινά. Αλλά και στη συνέχεια στο ελεύθερο θέατρο, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, την Αντιγόνη Βαλάκου.

“Ευτυχώς για μένα συναντήθηκα και με άλλους πολλούς σπουδαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, που είτε πάνω είτε κάτω από τη σκηνή με έναν τρόπο τους θεωρώ και αυτούς δασκάλους μου” είχε πει ο Δάνης Κατρανίδης. Μία από τις φράσεις που έχει αναφέρει σε συνέντευξή του και τον εκφράζει είναι: “Όποιος κοιτάει έξω, ονειρεύεται. Όποιος κοιτάει μέσα του ξυπνάει”.

Δάνης Κατρανίδης και Αλίκη Βουγιουκλάκη σε ένα… Καμπαρέ

Το 1978 είχαν βρεθεί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη μαζί στο θεατρικό σανίδι σε μια μοναδική παράσταση. Ηταν η χρονιά που η Αλίκη Βουγιουκλάκη ανέβασε το “Καμπαρέ” (1978) και ο νεαρός τότε Δάνης Κατρανίδης έκανε μια από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες του στο ρόλο του Κομπέρ. Οι δυο τους έπαιξαν και στην κινηματογραφική ταινία “Πονηρό θηλυκό… Κατεργάρα γυναίκα!”, όπου ο ηθοποιός είχε τον ρόλο του νεαρού δικηγόρου “Τάκη Λίμπα”.

Μαζί και στην ταινία “Κατάσκοπος Νέλλη” που προβλήθηκε τη σεζόν 1981-1982. Ο γνωστός ηθοποιός είχε μιλήσει για τη συνεργασία του με την Αλίκη: “Κλείσαμε ραντεβού στο θέατρο Αλίκη. Μου λέει πράγματα για εμένα σαν να έχουμε δουλέψει μαζί 10 χρόνια στο θέατρο. Μένω άφωνος. Με είχε διαβάσει. Όταν μου έκανε την πρόταση είπα να το σκεφτώ. Να το σκεφτείς μου λέει. Τότε γινόταν χαμός, έκανα πρόβες για δυο έργα και ήμουν μπάρμαν σε ένα μπαρ”.

Δάνης Κατρανίδης και Παναγιώτα Βλαντή
Δάνης Κατρανίδης και Παναγιώτα Βλαντή. Papadakis Press

Προσωπική ζωή

Ο Δάνης Κατρανίδης είχε κάνει τρεις γάμους και είχε πάρει τρία διαζύγια. Ο πρώτος γάμος ήταν με την αγαπημένη ηθοποιό και συμμαθήτριά του στη Σχολή του Γ. Θεοδοσιάδη, Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Για περίπου μια 15ετία συνεργάστηκε με την ηθοποιό Παναγιώτα Βλαντή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα