Πέθανε ο καλλιτέχνης του ποντιακού πολιτισμού, Αχιλλέας Βασιλειάδης
Διαβάζεται σε 3'Σε ηλικία 72 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο αγαπημένος τραγουδιστής του ποντιακού ελληνισμού, Αχιλλέας Βασιλειάδης
- 08 Ιανουαρίου 2025 07:04
Την τελευταία του πνοή άφησε χθες, Τρίτη, στη Θεσσαλονίκη, ο αγαπημένος τραγουδιστής, ηθοποιός, χορευτής και χοροδιδάσκαλος του ποντιακού ελληνισμού, Αχιλλέας Βασιλειάδης, σε ηλικία 72 χρονών σκορπίζοντας θλίψη σε όλους τους Πόντιους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ποιος ήταν ο Αχιλλέας Βασιλειάδης
Γεννήθηκε την 18/03/1952 στην Αργυρούπολη Δράμας.
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης από διάφορες πλευρές υπηρέτησε τον ποντιακό ελληνισμό και κυρίως τον πολιτισμό του. Ως τραγουδιστής, ως ηθοποιός στο θέατρο, ως ιδιοκτήτης καταστήματος με ποντιακή μουσική και ποντιακή κουζίνα, ως παρουσιαστής φεστιβάλ ποντιακού πολιτισμού, αλλά και ως ξεναγός αμισθί σε κάποια από τα αμέτρητα ταξίδια του στον Πόντο σε άτομα που επισκέπτονταν για πρώτη φορά την ιστορική πατρίδα.
Στην Αργυρούπολη της Δράμας, το 1952, γεννήθηκε ο Αχιλλέας Βασιλειάδης. Επειδή οι γονείς του ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν σκληρά για τα προς το ζειν, μεγάλωσε με τους δύο παππούδες του και τις δύο γιαγιάδες του –όλοι τους κατάγονταν από την Αργυρούπολη του Πόντου–, με τους οποίους μιλούσε μόνο ποντιακά.
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης διατηρούσε και ραδιοφωνική εκπομπή μέσα από τη συχνότητα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Πλούταρχο Κανετίδη. Ωστόσο, η Χούντα την έκοψε διότι θεωρήθηκε πολύ αριστερή.
Το 1993 μαζί με τον αδελφικό του φίλο επί 45 χρόνια και λυράρη Κώστα Σιαμίδη αλλά και με τον τραγουδιστή Γιάννη Κουρτίδη άνοιξαν το ποντιακό μαγαζί «Παρακάθ’» στη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο επί 20 χρόνια αποτέλεσε ορόσημο για τους χώρους της ποντιακής μουσικής και της ποντιακής κουζίνας. Το όνομα στο μαγαζί το έδωσε ο φίλος τους και γιατρός Χρήστος Αντωνιάδης.
«Επρόκειτο για ένα καθαρά ποντιακό παραδοσιακό μαγαζί. Παίζαμε μόνο ποντιακή μουσική και σερβίραμε ποντιακά φαγητά. Επί 20 χρόνια έκανε έναν τεράστιο κύκλο. Δεν βγάλαμε λεφτά από αυτό. Απλώς βιοποριζόμασταν και καταθέταμε την αγάπη μας. Είχαμε χαμηλό ήχο και τραγουδούσαμε όλοι μαζί, όπως στα παρακάθια. Όσοι έρχονταν εκεί το απολάμβαναν. Κάθε βράδυ γινόταν ένα πολύ όμορφο γλέντι. Το μαγαζί άφησε τεράστια ιστορία πίσω του. Ένα τέτοιο μαγαζί δεν πρόκειται να ξαναγίνει. Είχαμε μόνο λύρα και τραγούδι», σημειώνει με εμφανές αίσθημα νοσταλγίας ο Αχιλλέας Βασιλειάδης.
Απεβίωσε στις 07/01/2025.