Πέθανε ο Λευτέρης Δρανδάκις – Ποιος ήταν ο Δάσκαλος που αφιέρωσε τη ζωή του στον χορό

Διαβάζεται σε 4'
Λευτέρης Δρανδάκις
Υπόκλιση στο φινάλε της παράστασης "Χορογραφήματα" (2003, Ηρώδειο, Φεστιβάλ Αθηνών). Δεξιά από τον Λευτέρη Δρανδάκι (στο κέντρο), ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο οποίος είχε φιλική συμμετοχή. Λύκειον των Ελληνίδων

Εφυγε από τη ζωή ο επί 56 χρόνια καλλιτεχνικός Διευθυντής του Λυκείου των Ελληνίδων και σπουδαίος ερευνητής του ελληνικού παραδοσιακού χορού, Λευτέρης Δρανδάκις.

Θλίψη προκάλεσε στον χώρο του πολιτισμού η είδηση του θανάτου του Λευτέρη Δρανδάκι, μιας σπουδαίας προσωπικότητας, ενός Δασκάλου με πολυετή θητεία και προσφορά στην έρευνα και παρουσίαση του ελληνικού παραδοσιακού χορού.

Με καταγωγή από το Ρέθυμνο, με διεθνή απήχηση και υψηλό κύρος, εργάστηκε συστηματικά ώστε τα τοπικά ιδιώματα της ελληνικής υπαίθρου να γίνουν κοινό κτήμα των Ελλήνων και, στη συνέχεια, του παγκόσμιου κοινού. Υπήρξε επί 56 χρόνια καλλιτεχνικός Διευθυντής του Λυκείου των Ελληνίδων.

Το παρελθόν μας και η καταγωγή μας, έλεγε, είναι τα όπλα για να είμαστε ξεχωριστοί στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης.

Ο χορός άλλαξε τα πάντα στη ζωή του

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο την εποχή του Mεσοπολέμου. Το 1950 ήρθε στην Αθήνα να σπουδάσει οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ. Μετά από ένα ταξίδι στην Άνδρο και συζητήσεις με φίλους κατέληξε το 1958 να παραδίδει μαθήματα ελληνικών χορών στο Λύκειον των Ελληνίδων.

Από το 1960 υπήρξε τακτικό στέλεχος της Χορευτικής Ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων και ο ίδιος ως χορευτής έλαβε μέρος σε πολλές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο χορός άλλαξε τα πάντα στη ζωή του, και τον οδήγησε στην πατριδογνωσία.

Ενα από τα πιο σημαντικά έργα του υπήρξε η επιμέλεια μιας σειράς δίσκων που εξέδωσε το Λύκειο των Ελληνίδων, στους οποίους καταγράφηκαν μουσικές και τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Αρθρογραφούσε με λαογραφική θεματολογία και το 1993 εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «Ο αυτοσχεδιασμός στον ελληνικό δημοτικό χορό». Από το 2015 έως το 2023 εκδόθηκαν τα «Λαογραφικά Τετράδια», που ο ίδιος χορήγησε και επιμελήθηκε.

Με αφορμή τη διαδρομή του Λευτέρη Δρανδάκι, ο Γιώργος Λιάρος δημιούργησε το 2022 τη μουσικοχορευτική παράσταση «Ο Δάσκαλος», που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τη Χορευτική Ομάδα του ΛτΕ. Ένα ντοκουμέντο άξιο θαυμασμού!

Λευτέρης Δρανδάκις – Το Λύκειο των Ελληνίδων τον αποχαιρετά

Με ένα μήνυμα στο Facebook το Λύκειο Ελληνίδων εξέφρασε τον σεβασμό στην προσωπικότητα αυτού του σπουδαίου ερευνητή: “...Υπήρξε μπροστά από την εποχή του και αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο Λύκειον των Ελληνίδων και στους σκοπούς του. Στο πρόσωπό του αναγνωρίζεται η βαθιά αγάπη για τη λαϊκή παράδοση, η ακούραστη και ενθουσιώδης έρευνα, το πάθος για τη διάσωση και την ανάδειξη των ελληνικών δημοτικών χορών και των τοπικών ενδυμασιών.

Υπέγραψε τις μεγαλύτερες μουσικοχορευτικές παραστάσεις και είδε το έργο του να αναγνωρίζεται εντός και εκτός συνόρων. Ανήσυχο και ακούραστο πνεύμα, υπήρξε πάνω απ΄ όλα «Δάσκαλος» με την πιο ουσιαστική σημασία της λέξης.

[…]Η νεκρώσιμος Ακολουθία θα ψαλεί το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 13.00 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.”

“Ο Λευτέρης Δρανδάκις αφιέρωσε τη ζωή του στην παράδοση”

Με τους ανοιχτούς ορίζοντές του άνοιξε δρόμους για τη διάσωση και τη διάδοση ουσιαστικών στοιχείων της νεοελληνικής μας ταυτότητας.

Πληροφορούμενη τον θάνατό του, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με μεγάλη μου λύπη αποχαιρετώ τον Λευτέρη Δρανδάκι, ερευνητή και χορογράφο του Ελληνικού Δημοτικού Χορού, έναν από τους σημαντικότερους ερευνητές της νεοελληνικής παράδοσης του χορού και του τραγουδιού.

Ο Λευτέρης Δρανδάκις, υπηρέτησε το Λύκειο Ελληνίδων για πενήντα έξι χρόνια ως καλλιτεχνικός διευθυντής, χορογράφος και σκηνοθέτης αξέχαστων παραστάσεων στο Φεστιβάλ Αθηνών και σε διεθνή φεστιβάλ.”

Δεν υπάρχει γοητευτικότερο πράγμα από το να πηγαίνεις σε έναν τόπο, ν’ ακούς μια μελωδία και να βλέπεις ένα κινητικό μοτίβο που δεν γνωρίζεις» έλεγε ο Λευτέρης Δρανδάκις.

“Ήσασταν Άρχοντας”

Αντίο κύριε Δρανδάκι. Ήσασταν Άρχοντας. Αγαπήσατε και σώσατε τον ελληνικό πολιτισμό όσο λίγοι. Αγαπήσατε κι εμάς τους σύγχρονους ελεύθερα και τρυφερά. Και εμείς σας αγαπήσαμε με την καρδιά μας. Ευχαριστούμε” έγραψε σε μήνυμά του στο Facebook ο Δημήτρης Παπαιωάννου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα