Πόλεμος στην Ουκρανία: Χορεύοντας κόντρα στις βόμβες
Το Μπαλέτο της Πόλης του Κιέβου έφθασε στο Παρίσι στις 23 Φεβρουαρίου και δίνει τον δικό του αγώνα κόντρα στη τρέλα του πολέμου.
- 09 Μαρτίου 2022 14:54
Το Μπαλέτο της Πόλης του Κιέβου έφθασε στο Παρίσι στις 23 Φεβρουαρίου λίγες ώρες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι 30 χορευτές έμαθαν για την επιχείρηση της Ρωσίας όντας στη Γαλλία, ταυτόχρονα με την πρώτη τους παράσταση επί γαλλικού εδάφους.
Όντας αδύνατο να επιστρέψουν στην Ουκρανία, συνέχισαν την περιοδεία τους στη Γαλλία. Η δήμαρχος Παρισίου προσέφερε προσωρινή στέγαση στο μπαλέτο στο θέατρο Théâtre du Châtelet, όπου και παραμένουν. Παράλληλα, η διοίκηση του Εθνικού Μπαλέτου της Πολωνίας στη Βαρσοβία πρόσφερε στέγη και δουλειά στους Ουκρανούς που θέλουν να δουλέψουν εκεί. Ανάλογες κινήσεις έχει κάνει το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη και το Εθνικό Μπαλέτο της Τσεχίας.
Στις παρακάτω φωτογραφίες, ο φακός του Thibault Camus του Associated Press, καταγράφει τις πρόβες του Μπαλέτου του Κιέβου στο Theatre de Chatelet, τη Τρίτη 8 Μαρτίου. Οι ίδιοι δηλώνουν εξαντλημένοι, και συναισθηματικά εξοντωμένοι. Ωστόσο αναφέρουν πως θα συνεχίσουν να χορεύουν και να προσπαθούν να εστιάσουν στη τέχνη τους, κόντρα στον παραλογισμό του πολέμου. Με το μυαλό πάντοτε στην Ουκρανία.
Ιστορία
Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου ιδρύθηκε το 1860 και πολύ γρήγορα καθιερώθηκε διεθνώς σαν ένα από τα πλέον φημισμένα συγκροτήματα κλασικού χορού. Από τις πρώτες επιτυχίες του συγκροτήματος ήταν η πρεμιέρα του μπαλέτου Οπρίτσνικ του Τσαϊκόφσκι που παρουσιάστηκε το 1874, παρουσία του ίδιου του συνθέτη ο οποίος τους συνεχάρη για την εξαιρετική τους ερμηνεία. Μάλιστα, ο Τσαϊκόφσκι ήθελε όλες οι όπερες και τα μπαλέτα του να παρουσιάζονται στην Εθνική Όπερα της Ουκρανίας στο Κίεβο, καθώς θεωρούσε ότι αυτό το θέατρο ήταν εφάμιλλο και ισάξιο με αυτά της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.
Σήμερα, το συγκρότημα θεωρείται το μπαλέτο με το πλουσιότερο ρεπερτόριο στον κλασικό χορό. Διάσημα ονόματα της χορευτικής τέχνης του 20ού αιώνα, όπως ο Βάσλαβ Νιζίνσκι και ο Σερζ Λιφάρ, γεννήθηκαν στο Κίεβο. Μετά το 1950 η Όπερα του Κιέβου και το μπαλέτο της γνώρισαν νέα ακμή, καθώς πλαισιώθηκαν από νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες. Το 1964 το μπαλέτο του Κιέβου έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Χορού στο Παρίσι, και αρκετοί σολίστ του απέσπασαν διακρίσεις.
Μερικοί από τους πλέον διάσημους χορευτές έχουν συνεργαστεί με το μπαλέτο του Κιέβου: Σερζ Λιφάρ, Μάγια Πλισέτσκαγια, Άννα Πάβλοβα, Μαρίνα Τιμοφέεβα από το θέατρο Μπολσόι, Ιρίνα Κολπάκοβα, Άλλα Οσιπένκο, Μπόρις Μπρεγκβάτζε από τα μπαλέτα Κίροφ όπως και ο Βλαντίμιρ Μάλαχοφ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις