“Πόντιος Πιλάτος” το ΥΠΠΟ στην υπόθεση του Γιάννη Λιγνάδη

“Πόντιος Πιλάτος” το ΥΠΠΟ στην υπόθεση του Γιάννη Λιγνάδη
Ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Δημήτρης Λιγνάδης papadakispress

Ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του Σύριζα που επεσήμαναν ότι η πρόσληψη του αδελφού του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο είναι παράνομη, καθώς αντίκεται στην "Αρχή Αμεροληψίας" του Δημοσίου, έριξε το μπαλάκι στην νυν καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Ερι Κύργια.

Αναπάντητα ερωτηματικά άφησε η στάση «Πόντιου Πιλάτου» του Υπουργείου Πολιτισμού ως προς το θέμα της παρουσίας στο Εθνικό Θέατρο του Γιάννη Λιγνάδη αδελφού του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή, παρουσίας, μάλιστα, με εναλλασσόμενη ιδιότητα: α) πρώτα ως ωρομίσθιος καθηγητής Αρχαίου Δράματος στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή, με 8μηνη σύμβαση (8/11/2019 έως 19/6/2020) που έληξε πέρυσι τον Ιούνιο και με την υπογραφή του αδελφού του Δ.Λιγνάδη προέβλεπε την απασχόλησή του για 6 ώρες την εβδομάδα, με ακαθάριστες αποδοχές 25 ευρώ την ώρα και β) ύστερα ως ηθοποιός (παρότι ο ίδιος είναι Φιλόλογος), με 8μηνη σύμβαση και πάλι (1/12/20 έως 31/7/2021) και, με την υπογραφή του αδελφού του και πάλι, μηνιαίες αποδοχές 1705 ευρώ.

Μετά από σχετική ερώτηση που είχαν υποβάλλει, από τις 11 Μαρτίου, 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την «Διερεύνηση των νόμιμων προϋποθέσεων πρόσληψης του αδερφού του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο», ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης απαντώντας χθες αποδέχτηκε ότι ισχύει και στο Εθνικό Θέατρο, όπως και σε όλους τους Οργανισμούς του Δημοσίου η «Αρχή της Αμεροληψίας» (η οποία, ενσωματωμένη στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας επιβάλλει «την αποχή από διαδικασίες επιλογής, όταν αφορούν υποψήφιους με στενό βαθμό συγγένειας με τα διοικητικά όργανα»). Ωστόσο, προέτρεψε τους βουλευτές να απευθυνθούν οι ίδιοι στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Αποποιήθηκε των ευθυνών του ΥΠΠΟ. Επανέλαβε ότι «η πρόσληψη στο πλαίσιο του προϋπολογισμού με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις έργου του καλλιτεχνικού και τεχνικού προσωπικού ή ειδικών συνεργατών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή». Και έριξε το μπαλάκι στη σημερινή καλλιτεχνική διευθύντρια: «η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου είναι μόνη αρμόδια να λύσει την οιανδήποτε σύμβαση εργασίας έχει συναφθεί μεταξύ του Εθνικού Θεάτρου και του καλλιτεχνικού και τεχνικού προσωπικού σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του φορέα καθώς και τις σχετικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο της υπό κρίση ερώτησης, η πρόσληψη του Ιωάννη Λιγνάδη ως ηθοποιού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (1.12.2020-31.7.2021) δεν έχει καταγγελθεί (..)», ανέφερε.

Ουσιαστικά δηλαδή ο κος Γιατροαμωλάκης ξεκαθάρισε ότι το ΥΠΠΟ δεν πρόκειται να παρέμβει στο θέμα παρότι θα μπορούσε- αν όχι θα όφειλε- να ασκήσει «τον εποπτικό ρόλο που έχει το Υπουργείο για την εφαρμογή της νομιμότητας στο Εθνικό Θέατρο ή σε οποιονδήποτε άλλον εποπτευόμενο φορέα». Αυτό επεσήμαινε άλλωστε σε σχετική ανακοίνωση λίγο αργότερα η Τομεάρχης Πολιτισμού του Συριζα, Σία Αναγνωστοπούλου.

Η.. “μετά Λιγνάδη” αμηχανία του Εθνικού Θεάτρου

Το θέμα όμως περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς, σύμφωνα με πηγές του Εθνικού Θεάτρου, η παρούσα διοίκηση του θεάτρου είχε θέσει το θέμα σε «νομικούς του ΥΠΠΟ» που την συμβούλευσαν να περιμένει τη λήξη των συμβάσεων του Γιάννη Λιγνάδη. Καθώς όμως αυτές είναι επί της ουσίας «παράνομες» παραβιάζοντας το νόμο περί «Αμεροληψίας» (και στις δύο έχει υπογράψει ο Δημήτρης Λιγνάδης την πρόσληψη του αδελφού του), υπό κανονικές συνθήκες όχι μόνον οι συμβάσεις θα έπρεπε να έχουν ήδη λυθεί, αλλά το Εθνικό Θέατρο θα έπρεπε να έχει κινηθεί ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων που έχει λάβει μέχρι εδώ ο Γιάννης Λιγνάδης. Για τί ποσά μιλάμε από την αρχή των συμβάσεων μέχρι σήμερα; Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που προσκόμισε ο κος Γιατρομανωλάκης στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προβλεπόμενη διαδικασία: α)3500 ευρώ ως αμοιβή μετάφρασης για τα «Μαθήματα Πολέμου ΙΙΙ», με πληρωτέα τα 2232, 83, β) 230, 96 από τα δικαιώματα από την πώληση των προγραμμάτων της ίδιας παράστασης, με πληρωτέα τα 194,82 γ) 7532,40 ευρώ αποδοχών ως ωρομίσθιος καθηγητής της Δραματικής Σχολής και δ) 6820 ευρώ αποδοχών ως ηθοποιός. Το σύνολο αγγίζει τα 18.000 ευρώ για μία περίοδο 16 μηνών από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, όταν πραγματικοί –και όχι πλασματικοί-ηθοποιοί με εντυπωσιακό βιογραφικό έχουν ομολογήσει δημοσίως πώς, λόγω της πανδημίας, τα έσοδά τους ολόκληρο το 2020 δεν ξεπέρασαν τα 3000 ευρώ.

Η πρώτη αναφορά από την Έλενα Ακρίτα

Το θέμα-να θυμίσουμε-είχε θέσει πρώτη η Έλενα Ακρίτα με κείμενό της στο NEWS 24/7 στις 2 Φεβρουαρίου, στο οποίο ρωτούσε δημοσίως την Υπουργό Πολιτισμού:

«Κυρία Υπουργέ Πολιτισμού, διαβάζω εδώ στην Διαύγεια μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση σχετική με πρόσληψη που έκανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού μας Θεάτρου Δημητρης Λιγνάδης . Λέω ‘θέατρό μας’ γιατί εμείς οι φορολογούμενοι συντηρούμε το Εθνικό, σε περίπτωση που σας διαφεύγει. Για πάμε λίγο να το δούμε αυτό.

1. Γνωρίζετε κυρία Μενδώνη, ότι ο κ. Λιγνάδης έχει προσλάβει τον αδελφό του φιλόλογο και εκπαιδευτικό Γιάννη Λιγναδη στο Εθνικό Θέατρο;

2. Γνωρίζετε ότι αυτό εις την καθομιλουμένην αποκαλείται ‘νεποτισμός’;

3. Γνωρίζετε ότι – ακόμα και αν ένας συγγενής μας έχει τα φόντα να προσληφθεί σε μια δουλειά – ευνόητοι λόγοι αρχής μας επιβάλλουν να τον παρακάμψουμε;

4. Γνωρίζετε ότι δεν τον έχει προσλάβει ως φιλόλογο αλλά ως …ηθοποιό; Που δεν είναι;

5. Γνωρίζετε αν ο Γιάννης Λιγνάδης – έγκριτος κατά τα άλλα φιλόλογος και καθηγητής στις Σχολές Εθνικού Θεάτρου και Τέχνης – έχει παίξει σε καμία παράσταση του Εθνικού;

6. Γνωρίζετε αν ο διευθυντής του Εθνικού (και ο οιοσδήποτε εργοδότης εν προκειμένω) νομιμοποιείται να προσλαμβάνει εργαζόμενο δηλώνοντας στη σύμβαση εργασίας ψευδή ιδιότητα του προσληφθέντος;

7. Γνωρίζετε ότι ο αδελφός του Δημήτρη Λιγνάδη – ως ηθοποιός πάντα – έχει μισθό 1.700 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος στο μισθολόγιο του Εθνικού είναι περίπου 1000 ευρώ;

8. Γνωρίζετε ότι γνωστός σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής που θα συνεργαστεί εκτάκτως με το Εθνικό, θα εισπράξει αμοιβή 1.600€; Δηλαδή αμοιβή μικρότερη από αυτή του μη ηθοποιού αδελφού του Δημήτρη Λιγναδη;

9. Τα γνωρίζετε όλα αυτά κυρία Μενδώνη.

10. Μάς τα απαντάτε λίγο που θέλω κάτι να δω;»

Η τότε απάντηση του Δημήτρη Λιγνάδη

Η απάντηση είχε έρθει την αμέσως επόμενη ημέρα, όχι από το ΥΠΠΟ, αλλά από τον Δημήτρη Λιγνάδη, καλλιτεχνικό διευθυντή ακόμα του Εθνικού Θεάτρου (που επρόκειτο όμως να παραιτηθεί 3 μέρες μετά, στις 6 Φεβρουαρίου):

«Σε απάντηση χθεσινού δημοσιεύματος της κας Έλενας Ακρίτα σχετικά με την πρόσληψη του κ. Γιάννη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο, κρίνω απαραίτητο να επισημάνω τα εξής, ώστε να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, ούτε για τα πρόσωπα, ούτε κυρίως για το ίδιο το Εθνικό Θέατρο:

1. Ο κ. Γιάννης Λιγνάδης, εκτός από αδελφός μου, είναι εκπαιδευτικός, κλασικός φιλόλογος και δρ. Θεατρολογίας στο επιστημονικό πεδίο του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (Τραγωδία 5ος αιώνας). Έχει εργαστεί, επίσης, σε Δραματικές Σχολές καθώς και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Με βάση αυτή του την επαγγελματική ειδίκευση και ακαδημαϊκή γνώση προσελήφθη με σύμβαση ορισμένου χρόνου οκτάμηνης διάρκειας ως επιστημονικός συνεργάτης, εντασσόμενος στο τμήμα Δραματολογίου. Η πρόσληψη αυτή στόχευε στο να μπορεί να εποπτεύει -επιστημονικά- τη λειτουργία της Ερευνητικής Σκηνής για το αρχαίο δράμα και να οργανώνει τις δραστηριότητές της, που αφορούν στη σύνδεση ακαδημαϊκού και καλλιτεχνικού χώρου, πεδίο δηλαδή για το οποίο έχει τη σχετική γνώση και επάρκεια. Οι αρμοδιότητες αυτές έχουν κατά τη γνώμη μου βαρύνουσα σημασία για τη δράση μιας τέτοιας σκηνής και απαιτούν συνδυασμό ικανοτήτων, τις οποίες ο κ. Λιγνάδης αποδεδειγμένα από την πορεία του διαθέτει.

2. Με δεδομένο ότι βάσει των παραπάνω ο κ. Γιάννης Λιγνάδης είχε ως αρμοδιότητα -εκτός των άλλων- να σχεδιάζει, οργανώνει και να συντονίζει τις συζητήσεις με το κοινό (με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά) που θα ακολουθούν τις παραστάσεις της Ερευνητικής Σκηνής και λαμβάνοντας υπόψη και σχετικές εισηγήσεις της διοικητικής και της νομικής υπηρεσίας, επελέγη η πρόσληψή του να γίνει με την ιδιότητα του «ηθοποιού». Ο τύπος αυτής της σύμβασης συνεπάγεται σημαντικά χαμηλότερο κόστος για το Εθνικό Θέατρο. Συγκεκριμένα: Αντίθετα με τις αποδοχές που θα προβλέπονταν για τον κ. Γιάννη Λιγνάδη, αν, βάσει των τυπικών προσόντων του, εντασσόταν στην ισχύουσα μισθολογική κλίμακα, μέσω της οποίας θα λάμβανε το ποσό των 2.204 ευρώ, με την επιλογή που έγινε το κόστος διαμορφώθηκε σε 1.705 ευρώ. Και φυσικά, σε καμία περίπτωση η σύμβαση αυτή δεν θα καταλάμβανε τη θέση ενός συμβολαίου ηθοποιού από τα συμφωνημένα στη Συλλογική Σύμβαση.

3. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αφήνεται οποιαδήποτε υπόνοια αδιαφάνειας και εν κρυπτώ ενεργειών, όταν υπάρχουν εισηγήσεις αρμοδίων υπηρεσιών και όλες οι συμβάσεις του Εθνικού Θεάτρου αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Βέβαια στην απάντησή του ο Δημήτρης Λιγνάδης απέκρυπτε το γεγονός ότι η πρόσληψη του αδελφού του με ευθύνη και υπογραφή του ιδίου ήταν παράνομη, παραβιάζοντας την «Αρχή της Αμεροληψίας».

Τι θα κάνει η σημερινή Διοίκηση;

Ποια θα είναι η συνέχεια; Ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης επέλεξε να πετάξει το μπαλάκι στην νυν καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Ερι Κύργια. Θα λύσει εκείνη τη σύμβαση τώρα ή θα αφήσει να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο; Θα κινηθεί υπέρ του Εθνικού ζητώντας την επιστροφή χρημάτων που αποδόθηκαν μετά από παράτυπη συμφωνία; Θα δούμε..

Όσο για το ΥΠΠΟ η κα Αναγνωστοπούλου σχολιάζει στην ανακοίνωση της: «Είναι λυπηρό, όταν έχει αμαυρωθεί η φήμη του Εθνικού Θεάτρου με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, το Υπουργείο Πολιτισμού να εξακολουθεί να επιδεικνύει αδιαφορία και απουσία κάθε πρωτοβουλίας για την εξυγίανσή του θεσμού. Οι πράξεις (παραλείψεις) του Υπουργείου Πολιτισμού δεν τιμούν ούτε την ιστορία, ούτε την καλλιτεχνική πορεία του Εθνικού Θεάτρου. Είναι πράξεις ασέβειας προς όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο». Και προειδοποιεί: «Επιφυλασσόμαστε για τις επόμενες ενέργειές μας, έως ότου δοθεί φως σε αυτή την ιστορία».

https://www.news247.gr/download/1561//447000/1.pdf
https://www.news247.gr/download/4624//452000/2.pdf
https://www.news247.gr/download/243//455000/3.pdf

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα