Πώς η Κρήτη μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη του σύγχρονου χορού

Διαβάζεται σε 10'
Βαρβάρα Μπαρδακά & Ιουλία Ζαχαράκη, “’AMFI”
Βαρβάρα Μπαρδακά & Ιουλία Ζαχαράκη, “’AMFI” Γιάννης Ιωάννου

Η Σοφία Φαλιέρου μιλά στο ΝEWS 24/7 με αφορμή το φεστιβάλ σύγχρονου χορού 14 Dance Days Chania που επιστρέφει δριμύτερο.

Το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Dance Days Chania συνεχίζει δυναμικά την πορεία του διανύοντας την 14η διοργάνωσή του. Παρά τις αντιξοότητες, σε μία χρονιά σταθμό, επιμένει συνεπές στον κοινωνικό του χαρακτήρα, και καλλιεργεί έδαφος για δημιουργικές μετατοπίσεις και γόνιμους καλλιτεχνικούς διαλόγους. Σε φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον, δίνει το προβάδισμα σε νέους καλλιτέχνες και παραγωγές, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει και έργα πολυταξιδεμένα και διεθνώς αναγνωρισμένα.

Ακόμη πιο συσπειρωμένο, δυνατό, φρέσκο, ευέλικτο, ευρηματικό και απολύτως φωτεινό, διαμορφώνει το φετινό του πρόγραμμα δίνοντας έμφαση στην ενεργοποίηση της κοινότητας, μέσα από δράσεις που απευθύνονται σε σχολεία, την οικογένεια, την ώριμη ηλικία.

Εξωστρεφές φύσει και θέσει, το Dance Days Chania, επιλέγει και προτείνει παραστάσεις και δράσεις που εκπέμπουν μέσω της σωματικότητας τις αφηγήσεις των δημιουργών τους. Τολμηρά, αεικίνητα, αντισυμβατικά, απρόβλεπτα, αιωρούμενα, «πληγωμένα», αλλά γενναία, τα σώματα των χορευτών, μας μεταφέρουν στους δικούς τους τόπους, αυτούς της διαρκούς αναζήτησης, του άχρονου, της εσωτερικής πάλης αλλά και της ελπίδας και επιχειρούν με ένταση, πάθος, συγκίνηση, προβληματισμό, έμπνευση και χιούμορ να διευρύνουν τον χώρο ενός κόσμου που οφείλει να μας χωρέσει όλους.

Τι θα δούμε στο Dance Days Chania

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Dance Days Chania, Σοφία Φαλιέρου, μιλά για το φετινό φεστιβάλ λέγοντας: “Εξωστρεφές φύσει και θέσει, το Dance Days Chania, επιλέγει και προτείνει παραστάσεις και δράσεις που εκπέμπουν μέσω της σωματικότητας τις αφηγήσεις των δημιουργών τους. Τολμηρά, αεικίνητα, απρόβλεπτα, αιωρούμενα, «πληγωμένα», αλλά γενναία, τα σώματα των χορευτών, μας μεταφέρουν στους δικούς τους τόπους, αυτούς της διαρκούς αναζήτησης, του άχρονου, της εσωτερικής πάλης αλλά και της ελπίδας και επιχειρούν με ένταση, πάθος, συγκίνηση, προβληματισμό, έμπνευση και χιούμορ να διευρύνουν τον χώρο ενός κόσμου που οφείλει να μας χωρέσει όλους.

Η Σοφία Φαλιέρου
Η Σοφία Φαλιέρου Γιώργος Αναστασάκης

Στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι η ενίσχυση της σχέσης της τέχνης του σώματος με την κοινότητα, η ανάδειξη διαφορετικών καλλιτεχνικών προσεγγίσεων της σύγχρονης χορευτικής σκηνής και η διάθεση χώρου για έρευνα και επαφή του κοινού με όλα τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας.

Ενδεικτικά κάποιες συμμετοχές που ενισχύουν τα παραπάνω είναι η παράσταση «The Others» όπου μέσα από τη συνεχή κίνηση και την εξιστόρηση ενός παραμυθιού στα ελληνικά επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει το νεαρό κοινό, το έργο «MOS» το οποίο σε συνέχεια της διεθνούς περιοδείας του παρουσιάζεται στο 14o DDC, ως μια ηχητική/κινηματογραφική/κινητική performance, το εν εξελίξει έργο της Livia Balazova για την Camille Claudel κ.ά..

Φυσικά, η ενότητα «Νέοι δημιουργοί και δημόσιος χώρος» κατά την οποία διαμορφώνονται και παρουσιάζονται σε πρωταρχικό στάδιο πρωτότυπα εν εξελίξει τοποειδικά έργα αναδεικνύει μια άλλη πτυχή της σύγχρονης δημιουργίας όπως και η φιλοξενία παραστάσεων από νέους Έλληνες χορογράφους (Ιουλία Ζαχαράκη & Βαρβάρα Μπαρδακά, Δημήτρης Μυτιληναίος). Καθημερινά σε σημεία της πόλης παραστάσεις θα πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και συνολικά περισσότεροι από 65 δημιουργοί θα ταξιδέψουν στα Χανιά για να «χτίσουμε» μαζί το 14ο Dance Days Chania”.

Livia Balazova
Livia Balazova Peter Coch

Και συνεχίζει μιλώντας για το με ποιον γνώμονα επέλεξε τις παραστάσεις του “Το DDC κάθε χρόνο δέχεται περισσότερες από 500 προτάσεις για παραστάσεις, σεμινάρια, video dance έργα, δράσεις στην πόλη, από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Αυτοί, μας εμπιστεύονται τα έργα τους και εμείς τα αφουγκραζόμαστε με μεγάλη προσοχή, απόλυτο σεβασμό και πρόθεση για ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο μαζί τους. Μέσα από αυτό τον διάλογο προκύπτει ο σχεδιασμός του φεστιβάλ.

Αναζητούμε καλλιτέχνες που να μπορούν να μας επικοινωνήσουν «την αλήθεια τους», να συνομιλήσουν μαζί μας τη θέση τους για τη σωματικότητα, την τέχνη και τη ζωή. Μέρος αυτής της συνομιλίας μοιραζόμαστε και μεταφέρουμε στο κοινό. Ξέρετε, η τέχνη του σώματος δεν λέει ποτέ ψέματα. Οπότε, τα έργα που μας ενδιαφέρουν τα αναγνωρίζουμε αμέσως. Έρχονται ένα-ένα και “κουμπώνουν”, συνθέτοντας το παζλ του φεστιβάλ.

Για εμάς είναι πολύ σημαντικό οι παραστάσεις που παρουσιάζονται να μπορούν να επικοινωνήσουν με την κοινότητα, για αυτό και τις επιλέγουμε εστιάζοντας στην ανάπτυξη της πολυφωνίας. Φρέσκα, τολμηρά, ανατρεπτικά, ευαίσθητα, γενναία, απλά ή σύνθετα, τα έργα να μπορούν να μεταδώσουν το μήνυμα ότι ο χορός μας αφορά όλους σαν τέχνη, τρόπος σύνδεσης, μέσο ανταλλαγής σωματικών διαλόγων”.

Οι προκλήσεις και οι αναμνήσεις

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε αντιμετωπίσει ως καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ;

Οι δυσκολίες που αφορούν στην έλλειψη σταθερής οικονομικής υποστήριξης, ο τρόπος που λειτουργούν οι κρατικές επιχορηγήσεις, από το Υπουργείο και την Τοπική αυτοδιοίκηση, που θέτουν το φεστιβάλ σε μόνιμη επισφαλή συνθήκη, να μην κλονίσουν την πίστη και το πάθος μου σε αυτό. Να παραμένω σταθερή στους στόχους του και να διαφυλάττω το ήθος, τον χαρακτήρα και την ταυτότητά του, χωρίς να πάψω να ονειρεύομαι για αυτό.

Ποια είναι η πιο αγαπημένη σας ανάμνηση από το Dance Days Chania;

Κάθε μέρα της υλοποίησής του, της προετοιμασίας του, της φροντίδας που τρέφουμε για αυτό είναι γεμάτη με αγαπημένες αναμνήσεις. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω… Οι ημέρες και οι νύχτες του χαρακτηρίζονται από εγγύτητα, υποστήριξη των καλλιτεχνών και του έργου τους, καταπληκτικές παραστάσεις, ενδιαφέρουσες απρόοπτες συναντήσεις, μεγάλες αγκαλιές, ατελείωτες συγκινήσεις, περηφάνια και συχνές εκπλήξεις. Ζούμε σε όλη την γκάμα των συναισθημάτων. Θυμάμαι κάθε δυσκολία του καθαρά, όμως οι δυνατές αγαπημένες αναμνήσεις είναι αναρίθμητες, «γλυκαίνουν» την ψυχή μας και μας ενισχύουν για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

Τι κάνει το φεστιβάλ να ξεχωρίζει από άλλα φεστιβάλ χορού;

Το Dance Days Chania πέρα από καλλιτεχνικό εγχείρημα είναι και βαθιά κοινωνικό. Πιστεύουμε και προσπαθούμε να είναι άμεσα συνυφασμένο με την τοπική κοινότητα, την πόλη, τον άνθρωπο. Στην 14ετή πλέον πορεία του διοργανώνεται με την αποκλειστική εθελοντική μας εργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μια ομάδα συσπειρωμένη, με μεράκι, δημιουργική περιέργεια και επαγγελματισμό όπου παρά τις δυσκολίες διατηρεί την άμμο στην κλεψύδρα άθικτη για να γυρίζει αυτή ξανά και ξανά ανανεώνοντας το ραντεβού του χορού στα Χανιά.

Επίσης, χαρακτηριστικό στοιχείο μας είναι η ενότητα «Νέοι δημιουργοί και δημόσιος χώρος» αλλά και συνολικά η καλλιτεχνική ενεργοποίηση σημείων της πόλης και η διάθεση χώρου για επικοινωνία τόσο μεταξύ των καλλιτεχνών όσο και μεταξύ των δημιουργών και του κόσμου.

Τέλος, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης προσφέρει μια πολυεπίπεδη ευκαιρία για γνώση και εξέλιξη, στοιχείο σημαντικό τόσο στην περιφέρεια όσο και στην ευρύτερη χορευτική κοινότητα.

Φυσικά, κάθε διοργάνωση φέρει τα δικά της ποιοτικά χαρακτηριστικά και είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται φεστιβάλ και δράσεις σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η τέχνη του χορού πιστεύουμε ότι πρέπει να ταξιδεύει και οι φορείς να υποστηρίζονται ώστε να βρίσκουν τον χώρο και τα μέσα για την φιλοξενία καλλιτεχνών.

BODHI Project dance co./Λενιώ Κακλέα
BODHI Project dance co./Λενιώ Κακλέα Hugo Fidalgo

Πώς προσπαθείτε να προσελκύσετε νέο κοινό στο φεστιβάλ;

Το Dance Days Chania έχει μια σταθερή πορεία μέσα στα χρόνια, μια συνέπεια και ειλικρίνεια που δημιουργεί ασφάλεια, φιλόξενο κλίμα και κινεί την περιέργεια μέσα από την εξωστρέφειά του. Αρχικά, οι παραστάσεις σύγχρονου χορού «βγήκαν» εκτός θεάτρου. Ο περισσότερος κόσμος ειδικά το καλοκαίρι θα παρακολουθούσε με δυσκολία παράσταση σύγχρονου χορού σε ένα κλειστό θέατρο. Οπότε την παράσταση αυτή τη «συναντά» κανείς στην καθημερινότητά του στην πόλη, στην βόλτα του, στην γειτονιά του. Σεβόμαστε τα όρια του κόσμου και δεχόμαστε τον πρώτο δισταγμό που μπορεί να υπάρχει ως αντίδραση. Ωστόσο, το σώμα και η κίνηση είναι μια παγκόσμια γλώσσα και έχουν τη δύναμη να σπάνε τα στερεότυπα και να δημιουργούν συνθήκες ώστε να ξεπεραστούν οι συστολές.

Επικοινωνούμε την τέχνη του σώματος με την σχολική κοινότητα μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το δικό μου σώμα “μιλά”», με τα ΚΑΠΗ της πόλης με σεμινάρια και παραστάσεις με τη συμμετοχή των ίδιων των μελών, με δράσεις για όλη την οικογένεια. Επιπλέον, συντάσσουμε συνεργασίες με φορείς όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης για την υλοποίηση συνεδρίων γύρω από το σώμα και τον δημόσιο χώρο, όπως επίσης εντάσσουμε την ενότητα του Video Dance (υβριδική τέχνη κάμερας- σώματος) αναδεικνύοντας την πολύπλευρη σχέση του σύγχρονου χορού με τις άλλες τέχνες και επιστήμες.

Επιχειρούμε να αναδείξουμε πόσο το σώμα και η κίνηση μας αφορά όλους.

Η τοπική κοινωνία και το φεστιβάλ σύγχρονου χορού

Ποια είναι η σημασία του φεστιβάλ για την τοπική κοινωνία των Χανίων;
“Σε ότι αφορά σε μια πιο ευρεία ματιά, το Dance Days Chania τοποθέτησε τα Χανιά και την Κρήτη στον παγκόσμιο χάρτη του σύγχρονου χορού, ενισχύοντας τον πολιτιστικό τουρισμό και την ανάπτυξη νέων εμπειριών για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες.

Σχετικά με μια πιο «μικροσκοπική» προσέγγιση που φέρει όμως και άλλη σημασία, το φεστιβάλ μέσα από το πρόγραμμά του δίνει χώρο σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν «νέους κόσμους» και να ταξιδέψουν μέσα από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες σε μέρη του εαυτού τους που πιθανώς να μην γνώριζαν πρωτύτερα. Αυτό δηλαδή που προσφέρει η επαφή με τις τέχνες εξ ορισμού.

Νέες/οι γνωρίζουν τον σύγχρονο χορό και εκπαιδεύονται γύρω από αυτόν. Μεγαλύτεροι βλέπουν σώματα κάθε ηλικίας να αγαπούν και να αναδεικνύουν την ωριμότητά τους. Ο κόσμος αισθάνεται την κοινότητα που υπάρχει γύρω από αυτό και θέλει να συμμετέχει σε αυτήν”.

Τι ελπίζετε να πετύχετε με το φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια;
“Αρχικά, στόχος μας κάθε χρόνο είναι η ενδυνάμωσή του φεστιβάλ με υγιείς τρόπους και μέσα, χωρίς περικοπές και αλλοίωση του χαρακτήρα του.

Ευελπιστούμε στην συσπείρωση του κόσμου και την κινητοποίηση του γύρω από θέματα που αφορούν στην σωματικότητα και τον σύγχρονο χορό, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε μικρότερες ηλικίες για το σώμα, την αποδοχή και τα όρια και τέλος την διάθεση ισότιμου χώρου σε νέους δημιουργούς αλλά και αναγνωρισμένους για τη σύνθεση και παρουσίαση των χορογραφικών τους προσεγγίσεων.

Για εμάς το σημαντικότερο είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας να διατηρούμε την επαφή και την μνήμη του σώματος ενεργή και να ευαισθητοποιούμαστε σε θέματα που το αφορούν γιατί έτσι παραμένουμε «ζωντανοί» και αυτό συντελεί σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής”.

14ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού “Dance Days Chania”

20.07 – 31.07.2024

* Προπώληση εισιτηρίων στο ticketservices.gr
*Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας https://dancedays.gr/festival/ για το αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα