Πώς σώθηκαν τα Κτήματα Τατοΐου – Χωρίς οργανωμένη πυροπροστασία στην περιοχή
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής, περιγράφει στο NEWS 24/7 τις δραματικές στιγμές για να σωθεί ο ιστορικός πυρήνας και το φυσιολατρικό κομμάτι του κτήματος.
- 04 Αυγούστου 2021 13:13
Η πύρινη λαίλαπα της Βαρυμπόμπης απείλησε τα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου και έθεσε σε κίνδυνο όλους τους ιστορικούς πολιτιστικούς θησαυρούς που βρίσκονται εντός.
Μία μέρα μετά την πυρκαγιά η εικόνα από την περιοχή είναι πιο αισιόδοξη, καθώς ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος που αποτελείται από 6.000 στρέμματα έμεινε όπως φαίνεται αλώβητος.
Tο NEWS 24/7 μίλησε με τον Πρόεδρο Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, Βασίλη Κουτσαβλή, και ενημερώθηκε αναλυτικά για το τι συμβαίνει στην περιοχή.
Η φωτιά ξεκίνησε στα όρια του Κτήματος του Τατοϊου στην περιοχή ανάμεσα στη Βαρυμπόμπη και το Κρυονέρι. Έκαψε ένα μέρος του κτήματος, αλλά στη συνέχεια μπήκε στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και απομακρύνθηκε.
“Φοβόμασταν ωστόσο μην τυχόν αλλάξει η φορά του ανέμου και η φωτιά γυρίσει και καεί η Δυτική πλευρά του Τατοΐου. Γι΄αυτό και έγινε μία συντονισμένη προσπάθεια από την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική και εθελοντές προκειμένου να μην κινδυνεύσει ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος. Παρούσες διαρκώς ήταν και υδροφόρες.
Το βράδυ μεταφέρθηκαν επιλεκτικά κάποια αντικείμενα καθαρά προληπτικά, καθώς δεν απειλήθηκε ουσιαστικά ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ήταν παρούσα και συντόνιζε την επιχείρηση απομάκρυνσης των πολύτιμων αντικειμένων από τις 22.00 μέχρι τις 3.00 το πρωί”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσαβλής που μας ενημέρωσε πως η καταστροφική αυτή πυρκαγιά δεν αλλάζει τίποτα στο σχέδιο ανάπλασης του Κτήματος.
Το κομμάτι του κτήματος των 42.000 στρεμμάτων που κάηκε ήταν σχετικά μικρό και απρόσιτο που εκεί υπήρχε ένα νεαρό δάσος. Μπορεί να το δει κάποιος αν ανέβει δεξιά την Οδό Ερυθραίας από τη Γέφυρα Βαρυμπόμπης.
“Ο ιστορικός πυρήνας και το φυσιολατρικό κομμάτι του κτήματος είναι αλώβητα ευτυχώς”, τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου και την ίδια στιγμή κάνει έκκληση για αναδάσωση της καμένης περιοχής, για σύγχρονα συστήματα πυροπροστασίας και για ζώνες πυρασφάλειας”.
Mέχρι και σήμερα δεν υπήρχε οργανωμένη πυροπροστασία στην περιοχή.
Να σημειωθεί πως μέχρι και σήμερα δεν υπήρχε οργανωμένη πυροπροστασία στην περιοχή. Αυτό που έσωσε τα πρώην βασιλικά κτήματα είναι το γεγονός πως με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου έγιναν πριν από έναν μήνα σωστοί καθαρισμοί της περιοχής από την Πολιτική Προστασία. Οι ίδιοι οι άνθρωποι του Συλλόγου υπέδειξαν τα σημεία που πρέπει να καθαριστούν και έτσι σώθηκε ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος.
Σε ανακοίνωση μάλιστα του Συλλόγου διαβάζουμε πως το έργο αυτό του καθαρισμού που έλαβε χώρα τον Ιούνιο “αν και σημαντικό είναι απειροελάχιστο μπροστά σε αυτά που πρέπει να γίνουν στο κτήμα για την πυροπροστασία του, όπως επισημαίνουμε από το 2011 στον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοιου. Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες πεύκα έχουν καταπέσει σε βάθος χιλιομέτρων από τις οδικές αρτηρίες εντός του κτήματος, έχουν ξεραθεί και είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Πρέπει να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατόν από το κτήμα. Το έργο αυτό που με ευθύνη της πολιτικής προστασίας ξεκίνησε πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τέλους. Το τέλος αυτό είναι ο σύμφωνα με διεθνείς αρχές και πρότυπα καθαρισμός του συνόλου του δάσους Τατοιου και η ετήσια οργανωμένη συντήρηση του. Η εφαρμογή όλων των τεχνολογιών πυροπροστασίας και πυρανίχνευσης, η αναδάσωση, και η φύτευση νεαρών δέντρων εκεί που εξ ανάγκης απομακρύνονται κάποια”.
Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ
Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, 4/08, το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
“Χθες το μεσημέρι, αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και λόγω της γειτνίασης της περιοχής με το π. βασιλικό κτήμα Τατοίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεννόηση με την Υπουργό Λίνα Μενδώνη, απομάκρυναν για προληπτικούς λόγους ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας αντικείμενα από τους χώρους φύλαξής τους, εντός του ιστορικού πυρήνα του κτήματος.
Μία αντίστοιχη επιχείρηση -για προληπτικούς επίσης λόγους- πραγματοποιήθηκε και κατά τις νυχτερινές ώρες παρουσία της Υπουργού. Ο συστηματικός τρόπος καταγραφής, τεκμηρίωσης και αποθήκευσης των αντικειμένων, όπως έχει οργανωθεί στους χώρους φύλαξής τους από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, επιτρέπει την άμεση και ασφαλή μεταφορά τους. Τα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο Τατόι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν ευαίσθητα όργανα και εξοπλισμός των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.
Η υπογειοποίηση των καλωδίων εντός του κτήματος, η συστηματική αποψίλωση σε όλη την έκτασή του και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, εργασίες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Μαϊου-Ιουλίου 2021, ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την προστασία του κτήματος. Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσαν σκληρή μάχη, προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά και να προστατευθεί το π. βασιλικό κτήμα. Συνεχώς παρόντα στο Τατόι είναι τα στελέχη του Αστυνομικού Σταθμού και αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η Λίνα Μενδώνη, διέκοψε υπηρεσιακό ταξίδι στις Κυκλάδες και επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα. Με κλιμάκιο αρμοδίων στελεχών του ΥΠΠΟΑ πραγματοποίησε και χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί αυτοψία στο Τατόι και συντόνισε τις σχετικές διαδικασίες, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.
Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη υπό την Υπουργό με την συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να δρομολογηθούν οι επόμενες ενέργειες. Αύριο το πρωί η Υπουργός θα πραγματοποιήσει και νέα αυτοψία στο κτήμα.”
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις