ΠΟΘΑ: “Η κοινωνία να αντιδράσει συντεταγμένα στην οπισθοδρόμηση και τον σκοταδισμό”
Διαβάζεται σε 3'
H ΠΟΘΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στις εικόνες ντροπής στο θέατρο Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη και στην Εθνική Πινακοθήκη.
- 18 Μαρτίου 2025 17:57
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος σε ανακοίνωσή της καταδικάζει οποιαδήποτε προσπάθεια λογοκρισίας στην καλλιτεχνική έκφραση.
Παράλληλα, αναφέρεται στις εικόνες ντροπής που σημειώθηκαν στο θέατρο Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη, όπου ομάδα ατόμων επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλει στο θέατρο προκειμένου να εμποδίσει την πραγματοποίηση της παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου και στα επεισόδια που σημειώθηκαν και στις παραστάσεις του έργου στη Βέροια και στην Καβάλα.
Αυτά τα περιστατικά έρχονται λίγες μέρες μετά την απόσυρση των έργων του Χριστόφορου Κατσαδιώτη από την έκθεση «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου» στην Εθνική Πινακοθήκη, ως αποτέλεσμα του βανδαλισμού τους από βουλευτή ακροδεξιού κόμματος.
Σϋμφωνα με την ΠΟΘΑ, είναι προφανές ότι το ακραίο αυτό κομμάτι της κοινωνίας αισθάνεται δικαιωμένο και, όπως φαίνεται, θα εντείνει τις δράσεις του το επόμενο διάστημα.
Γι΄αυτό και καλεί τις ηγεσίες των πολιτιστικών οργανισμών, τους θεσμικούς φορείς, τις συλλογικότητες και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να παλέψουν για τη διαφύλαξη του πυρήνα της καλλιτεχνικής δημιουργίας: της ελευθερίας της έκφρασης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ
“Οι εικόνες ντροπής από το θέατρο Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη, όπου ομάδα ατόμων επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και προσπάθησαν να εισβάλουν στο θέατρο ώστε να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου «Κι εγώ υπάλληλος είμαι», δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία. Λίγες μέρες νωρίτερα το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου είχε προχωρήσει στην ακύρωση της ίδιας παράστασης λόγω αντιδράσεων που προήλθαν από την εκκλησία, ενώ για τον ίδιο λόγο ακυρώθηκε η παράσταση στον Δήμο Τρικάλων και επεισόδια σημειώθηκαν στις παραστάσεις του και στη Βέροια και στην Καβάλα.
Είναι πλέον σαφές ότι μετά την απόσυρση των έργων του Χριστόφορου Κατσαδιώτη από την έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης με τίτλο «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου», ως επακόλουθο του βανδαλισμού τους από βουλευτή ακροδεξιού κόμματος, το ακραίο αυτό κομμάτι της κοινωνίας αισθάνεται δικαιωμένο και από ότι φαίνεται θα εντείνει τις δράσεις του μέσα στο επόμενο διάστημα. Από την πλευρά μας αυτονόητα καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια λογοκρισίας στην καλλιτεχνική έκφραση. Αλλά δεν φτάνει, πλέον, μόνο αυτό. Η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει συντεταγμένα στην οπισθοδρόμηση και τον σκοταδισμό. Καλούμε τις ηγεσίες των πολιτιστικών οργανισμών, τους θεσμικούς φορείς, τις συλλογικότητες και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να παλέψουμε, ώστε να διαφυλαχθεί ο πυρήνας της καλλιτεχνικής δημιουργίας: η ελευθερία της έκφρασης”.