Προς νομιμοποίηση το αγκυροβόλιο πλοίων στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο, στη Λακωνία
Τι καταγγέλλει ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο, στον όρμο των Βατίκων. "Θα επιτρέπατε ο βράχος της Ακρόπολης να γίνει πάρκινγκ;", αναρωτιούνται
- 24 Μαΐου 2015 22:23
Την έντονη αντίδραση της κοινωνίας στην Ελαφόνησο Λακωνίας έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες ότι το λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών προτίθεται, με Σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένα που συνέταξε, να νομιμοποιήσει την αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων, όπου υπάρχει η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο.
Με υπόμνημα του προς όλους τους εμπλεκόμενους, ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου, δηλώνει κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε παρόμοια δραστηριότητα αλλοιώνει την φυσιογνωμία της περιοχής, απαξιώνει την πολιτιστική διαδρομή της και απειλεί το ευαίσθητο και προστατευόμενο περιβάλλον της.
“Θα επιτρέπατε ο βράχος της Ακρόπολης να γίνει πάρκινγκ;”
“Κύριοι Υπουργοί Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα επιτρέπατε ποτέ ο ιερός βράχος της Ακρόπολης να γίνει parking αυτοκινήτων για να λυθεί το πρόβλημα της αυξημένης κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο κέντρο της πρωτεύουσας ; Σίγουρα όχι.
Και όμως, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, ο επισκέπτης της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο, στο Παυλοπέτρι Ελαφονήσου, αντί ενός προστατευόμενου και προβεβλημένου αρχαιολογικού χώρου ή μουσείου, αντικρίζει στο βάθος, δεκάδες αγκυροβολημένα φορτηγά πλοία που με την παρουσία τους προσβάλλουν (ή ακόμα και απειλούν) τον πολιτισμικό μας θησαυρό.
Κύριοι Υπουργοί Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα επιτρέπατε ποτέ να γίνει ρυπαρή βιομηχανική ζώνη μια δασική έκταση, πνεύμονας οξυγόνου με πλούσια χλωρίδα και πανίδα ; Σίγουρα όχι.
Και όμως, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, οι άγκυρες δεκάδων πλοίων καταστρέφουν καθημερινά τον πυθμένα των θαλασσών μας, αφανίζουν την Ποσειδωνία, αποδεκατίζουν τα θαλάσσια είδη, και απειλούν το ευαίσθητο και προστατευόμενο από την συνθήκη Natura 2000 οικοσύστημα της περιοχής της Ελαφονήσου και των Βατίκων.
Κύριοι Υπουργοί Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, θα επιτρέπατε ποτέ να αλλοιωθεί βάναυσα η ταυτότητα ενός τουριστικά ανεπτυγμένου νησιού (πχ της Σαντορίνης), να καταστραφούν τουριστικές επενδύσεις και υποδομές και να στερούσατε με αυτό τον τρόπο τεράστια έσοδα στο κράτος, σε μια εποχή που συζητάμε όλοι την υιοθέτηση ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης; Σίγουρα όχι;
Και όμως, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, η διαρκής παρουσία εμπορικών πλοίων στον όρμο των Βατίκων και η συστηματική υποβάθμιση που επιφέρουν, απειλούν έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς αιμοδότες της χώρας” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα.
Παράλληλα, ο Σύλλογος προτείνει στους αρμόδιους να ανοίξει ο διάλογος για τα εξής θέματα:
* Ανάδειξη του ιστορικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της Ελαφονήσου και των Βατίκων
* Προστασία του ευαίσθητου περιβάλλοντος, ανάδειξη του απολιθωμένου Δάσους του Κάβο Μαλιά, προβολή του φανταστικού Σπηλαίου της Καστανιάς, προστασία και ανάδειξη του σπάνιου Προϊστορικού οικισμού στο Παυλοπέτρι, άρτια σύνδεση με τον πολιτιστικό πλούτο της Μονεμβασιάς, πολιτισμική χαρτογράφηση της λακωνικής περιοχής, θεσμοποίηση των κυρίαρχων ναυτικών ιστορικών γεγονότων και πάνω απ’ όλα ανάδειξη και ενίσχυση της ενιαίας Πολιτισμικής φυσιογνωμίας των νησιών και των απολήξεων της Λακωνικής που αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για το Νομό Λακωνίας και τα νησιά της περιοχής.
* Σεβασμό στην τοπική ταυτότητα και σχεδιασμό μιας άρτιας πολιτιστικής διαχείρισης
* Ανάπτυξη υπηρεσιών και υποδομών και εφαρμογή ήπιων νησιωτικών πολιτικών
* Επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων της περιοχής όπως:
– Διαγραφή του Σίμου και Σαρακήνικου από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ
– Οριστικό τέλος στο σενάριο κατασκευής Εργοστασίου Ηλεκτροπαραγωγής στα Ασπρούσια (απέναντι από την Ελαφόνησο)
– Καμία εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Βάτικα
– Κατάργηση του αγκυροβολίου πλοίων στον όρμο των Βατίκων