Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται να κάνεις κολποσκόπηση;

Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται να κάνεις κολποσκόπηση;
Κολποσκόπηση 123RF

Η εξέταση είναι πολύ απλή, ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχεις και μετά την ολοκλήρωσή της.

Η κολποσκόπηση αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες και συχνές γυναικολογικές εξετάσεις. Είναι εντελώς ανώδυνη και γρήγορη και πραγματοποιείται στο γυναικολογικό ιατρείο. Είναι πολύ ασφαλής μέθοδος και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όταν κριθεί αναγκαίο. 

Αν το τεστ ΠΑΠ έχει παθολογικά ευρήματα ή αν ο γιατρός κατά την κλινική εξέταση διακρίνει κάποια βλάβη ή φλεγμονή στον τράχηλο, τότε συνιστάται να γίνει κολποσκόπηση. Επίσης, η κολποσκόπηση αποτελεί και μια εξέταση που εφαρμόζεται μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας του καρκίνου του τραχήλου για έλεγχο της περιοχής. 

Η εξέταση είναι πολύ απλή. Η ασθενής κάθεται στην ειδική γυναικολογική καρέκλα και ο γυναικολόγος, με τη χρήση ενός εργαλείου, του κολποσκοπίου, εξετάζει σε μεγέθυνση τον κόλπο και τη μήτρα, αφού έχει εφαρμοστεί στην περιοχή του τραχήλου ένα ειδικό διάλυμα, που βοηθά στον εντοπισμό των ανώμαλων κυττάρων. Όπου κρίνεται απαραίτητο και επί ύπαρξης βλαβών, μπορεί να ληφθούν βιοψίες των βλαβών αυτών ώστε να διερευνηθεί ιστολογικά η έκτασή τους. Σε αυτή την περίπτωση, τα αποτελέσματα της βιοψίας θα βγουν περίπου σε 5 μέρες, οπότε και θα δοθεί το οριστικό πλάνο θεραπείας από το γυναικολόγο. 

Τι πρέπει να προσέχεις πριν και μετά την κολποσκόπηση

Δεν υπάρχει κάποια ειδική προετοιμασία για την κολποσκόπηση, εκτός από την αποφυγή εφαρμογής κολπικών κρεμών πριν την εξέταση. Επίσης, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στις ημέρες έντονης αιμορραγίας. 

Μετά την εφαρμογή της, σε περίπτωση που έχουν ληφθεί βιοψίες συνιστάται για 2 μέρες η αποχή από τις σεξουαλικές επαφές, η αποφυγή χρήσης αλοιφών και τζελ αλλά και ταμπόν. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα