Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την παραχώρηση του Βυζαντινού Μουσείου για γάμο της οικογένειας Γλύξμπουργκ

Διαβάζεται σε 4'
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την παραχώρηση του Βυζαντινού Μουσείου για γάμο της οικογένειας Γλύξμπουργκ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την παραχώρηση του Βυζαντινού Μουσείου για γάμο της οικογένειας Γλύξμπουργκ EUROKINISSI

Πλήθος κόσμου, αλλά και πολιτικών, έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, για την παραχώρησή του για γάμο της οικογένειας Γλύξμπουργκ.

“Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν βασικές οικογένειες. Τα μουσεία δεν είναι χώροι γαμήλιων δεξιώσεων”, ήταν το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (27/9) έξω από το Βυζαντινό Μουσείο, μετά την παραχώρησή του με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού για τη γαμήλια δεξίωση της οικογένειας Γλύξμπουργκ.

Η αντίδραση του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων ήταν άμεση και σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως καταρχάς το ΥΠΠΟ διαπράττει μέγιστη θεσμική απρέπεια για Οργανισμό του δημοσίου και έγγραφο που φέρει το εθνόσημο, χρησιμοποιώντας τον τίτλο της «βασίλισσας» (Hendes Majestaet Dronning Anne-Marie) για την έκπτωτη Άννα Μαρία Γλύξμπουργκ, παρότι το πολιτειακό ζήτημα έχει επιλυθεί με δημοψήφισμα και οριστική απόφαση του ελληνικού λαού.

EUROKINISSI

Την κινητοποίηση διοργάνωσε η πρωτοβουλία “Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια Μουσεία”, την οποία στήριξε και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Σία Αναγνωστοπούλου, αλλά και η Έλενα Ακρίτα, η οποία μάλιστα κράτησε πλακάτ με το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης.

EUROKINISSI

EUROKINISSI

EUROKINISSI

Τι συμβαίνει στα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας;

Σημειώστε πως τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, έχουν αποκοπεί εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία και έχουν μετατραπεί σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Η κυβέρνηση έκρινε πως τα νευραλγικά αυτά μουσεία με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν την αυτονομία και την ευελιξία που στερούνται ως περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Απώτερος στόχος του ΥΠΠΟ είναι να αναπτύξουν πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύσουν τα έσοδά τους, να συνεργαστούν με ιδρύματα του εξωτερικού, ακόμη και να δημιουργήσουν παραρτήματα εντός ή και εκτός Ελλάδας χωρίς παράλληλα να χάνουν τη χρηματοδότησή τους από το ΥΠΠΟ, το οποίο θα ασκεί εποπτικό ρόλο.

Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Τουναντίον, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές σε ρεπορτάζ μας τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας καταρρέουν και τώρα μετατρέπονται σε χώρους γαμήλιων δεξιώσεων!

Σημείωστε επίσης, πως σύμφωνα με τον ΣΕΑ, η πρώτη παρόμοια ιδιωτική εκδήλωση που έγινε σε αρχαιολογικό Μουσείο ήταν και πάλι στο Μουσείο της Ακρόπολης, το πρώτο ΝΠΔΔ, πάλι με ευθύνη της διορισμένης από την τότε κυβέρνηση Διοίκησής του, όπου το 2014 γιορτάστηκε η επέτειος των 50 χρόνων γάμου του ζεύγους Γλύξμπουργκ, εν μέσω γενικής κατακραυγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα