Σόου Μενδώνη από την Αργολίδα: Ανακοινώνει έργα αποκατάστασης αλλά για τη φωτιά στις Μυκήνες ούτε “συγγνώμη”
Η υπουργός Πολιτισμού δεν δείχνει πρόθυμη να αναλάβει καμία ευθύνη για τη φωτιά που ξέσπασε το 2020 στις Μυκήνες και έκανε τον γύρο του κόσμου, δυσφημώντας τη χώρα μας.
- 19 Ιουλίου 2022 15:03
Είναι εμφανές ότι η υπουργός Πολιτισμού έχει επιλέξει πολύ συνειδητά να απέχει αυτές τις ημέρες από τα υπαίθρια θέατρα – όπου καθημερινά σημειώνονται παρεμβάσεις κατά της δικαστικής απόφασης να αφεθεί ελεύθερος ο Δημ. Λιγνάδης. Εκείνο που προκαλεί ακόμη πιο αλγεινή αίσθηση είναι το ότι η κα. Λίνα Μενδώνη κατά την περιοδεία της στην Αργολίδα όπου παρουσίασε τις νέες δαπάνες του ΥΠΠΟΑ για την αποκατάσταση και διατήρηση μνημείων – και παρέδωσε μεταξύ άλλων το σύστημα πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου Μυκηνών – δεν δείχνει πρόθυμη να αναλάβει καμία ευθύνη για τη φωτιά που ξέσπασε το 2020 στις Μυκήνες και έκανε τον γύρο του κόσμου, δυσφυμώντας τη χώρα μας.
Αντί μάλιστα να πει μια συγγνώμη, αρκέστηκε να επιτεθεί ξανά στην αντιπολίτευση που όπως ανέφερε προσπαθεί να κάνει ζήτημα μια φωτιά «που δεν ήταν μια μεγάλη καταστροφή», όπως τόνισε… «Η φωτιά “πήρε” κι ένα μέρος του αρχαιολογικού χώρου, χωρίς να κάνει καμία ζημία επί της ουσίας στον αρχαιολογικό χώρο. Διότι η πρόληψη είχε λειτουργήσει και η Εφορία Αρχαιοτήτων Αργολίδος είχε φροντίσει ώστε να μην υπάρχει καθόλου καύσιμη ύλη, παρά κάποια χιλιοστά πάνω από το έδαφος» ανέφερε η υπουργός.
Επέμενε μάλιστα πως τη ζημιά δεν την έκαναν οι φλόγες που κατέκαψαν δέντρα και μπήκαν στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά η αντιπολίτευση. «Αυτοί οι οποίοι ανεξαρτήτως το πού βρίσκονται, προσπαθούσαν να παρουσιάσουν κατεστραμμένες τις Μυκήνες, έκαναν ζημιά στην πατρίδα, στη χώρα, στην οικονομία, στον τουρισμό, στη φυσιογνωμία την οποία έχει διεθνώς η χώρα και η οποία ευτυχώς τα τρία τελευταία χρόνια με τον Κυρ. Μητσοτάκη έχει ξαναβρεί τον εαυτό της στο εξωτερικό» είπε.
Δείτε τις χθεσινές δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη από τις Μυκήνες:
Οι δηλώσεις αυτές είναι προκλητικές, ιδίως από την στιγμή που το φωτογραφικό υλικό που έκανε τον γύρο του διαδικτύου δεν συνάδει με την αντίληψη του …«δεν συνέβη και τίποτε» που επιμένει να αντιπαραβάλλει η Λίνα Μενδώνη. Μην ξεχάσουμε άλλωστε και τις δηλώσεις που είχε κάνει το 2020 κατά την επίσκεψή της στο σημείο της πυρκαγιάς ότι «το μόνο που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα» Άλλωστε το καμμένο χώμα σε έναν διεθνούς φήμης αρχαιολογικό χώρο δεν είναι και κάτι φοβερό, σωστά;
Τελικώς από χθες οι Μυκήνες διαθέτουν πλέον ένα πλήρως εξοπλισμένο σύστημα πυρόσβεσης που περιλαμβάνει 32 πυροσβεστικές φωλιές σε ετοιμότητα, περιμετρικά του αρχαιολογικού μνημείου. Το έργο έγινε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και κόστισε περίπου 700.000 ευρώ. Έχει αναπτυχθεί δίκτυο πυρόσβεσης, ενώ η κεντρική δεξαμενή δυναμικότητας 500 κυβικών μέτρων τροφοδοτείται από παρακείμενη πηγή. Πριν την υπογραφή της παράδοσης του έργου έγινε δοκιμαστική λειτουργία του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Αναγνώστη Πελοποννήσου, η αρχική μελέτη για το σύστημα πυρόσβεσης στις Μυκήνες είχε εκπονηθεί το 2007. Παραμένει άγνωστο ωστόσο γιατί χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια και να υπάρξει μια καταστροφική πυρκαγιά προτού γίνει πραγματικότητα…
Την ίδια στιγμή παραμένει άγνωστο σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δικαστική έρευνα για την απόδοση ευθυνών για την πυρκαγιά, όσο και η διενέργεια πειθαρχικής έρευνας από το Υπουργείο Πολιτισμού για πιθανές πειθαρχικές ευθύνες.
Τα υπόλοιπα έργα του ΥΠΠΟΑ
Χθες, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ανακοίνωσε ότι έπεσαν οι υπογραφές Προγραμματικών Συμβάσεων για τα εξής τρία έργα:
- Τον αγωγό τροφοδοσίας νερού ύδρευσης στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών,
- Μελέτες και τεχνική βοήθεια ως προς την συντήρηση και ανάδειξη μνημείων στην Π.Ε. Αργολίδας και
- Την ολοκλήρωση των μελετών ωρίμανσης του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου των τουρκικών λουτρών (χαμάμ) στο Ναύπλιο.
Παράλληλα, το ΥΠΠΟΑ, ανακοίνωσε έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 18.000.000 ευρώ στην Αργολίδα.
Η Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκε την Τρίτη (19/7) το αποκατεστημένο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού φρουριακό συγκρότημα στο Μπούρτζι, έργο προϋπολογισμού άνω των 2.781.000 ευρώ, συνοδευόμενη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου Στέφανο Βλαστό, δεδομένου ότι η ιδιοκτησία του ακινήτου ανήκει στην ΕΤΑΔ. Στην επιτόπια σύσκεψη εξετάστηκε η διαδικασία διαχείρισης και αξιοποίησης του χώρου, καθώς πρόκειται για μνημείο, ένα μέρος του οποίου αξιοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως εκθεσιακός χώρος, ενώ στο υπόλοιπο η ΕΤΑΔ θα φιλοξενεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος υψηλών προδιαγραφών. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου τ.έ. προγραμματίζεται να ξεκινήσει στη νησίδα η πιλοτική λειτουργία των νέων χρήσεων, ώστε η επόμενη τουριστική περίοδο να βρει το μνημείο έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του.
Στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, έργο προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ που υλοποιείται από τις Διευθύνσεις Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης, στατικής ενίσχυσης και συντήρησης των τοιχογραφιών, του τέμπλου και του ξυλόγλυπτου διακόσμου του.
Όπως δήλωσε η κα. Μενδώνη, «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσειακές υποδομές στην Αργολίδα, έργα που ξεπερνούν τα 18.000.000 ευρώ, προερχόμενα είτε από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, είτε από εθνικούς πόρους του ΥΠΠΟΑ. Στόχος της επίσκεψής μας στο Μπούρτζι ήταν να δρομολογήσουμε τη διαδικασία, ώστε να αποδοθεί στους Ναυπλιείς και στους επισκέπτες του Ναυπλίου αυτό το υποδειγματικά αποκατεστημένο μνημείο. Είναι ένα έργο που επιβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, μπορούν να εκτελούν έργα υψηλής ποιότητας. Το Μπούρτζι προορίζεται να αποτελέσει έναν πλήρως λειτουργικό και προσβάσιμο μνημειακό τόπο και έναν υψηλών προδιαγραφών, αναπτυξιακό πόρο για το Ναύπλιο και την Αργολίδα. Στον Άγιο Νικόλαο, γίνεται μια πολύ συστηματική δουλειά από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Η εκκλησία ήταν σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ακολουθώντας τα χρονοδιαγράμματα, ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα μνημείο πλήρως αποκατεστημένο, με τον τοιχογραφικό και αγιογραφικό διάκοσμο του εξαιρετικά συντηρημένο. Για το παρακείμενο κτήριο του Παλαιού Τελωνείου και το έργο της αποκατάστασης και μετατροπής του σε πολιτιστικό πολυχώρο, προϋπολογισμού 960.000 ευρώ, η διαδικασία δημοπράτησής του βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, οπότε τον Σεπτέμβριο προβλέπεται έναρξη των εργασιών».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις