Στα σοκάκια της Άνω Σύρου κρύβεται ένας ακόμη λόγος να επισκεφτείς το νησί
Έναν ακόμη λόγο να επισκέπτονται την Σύρο έχουν βρει αρκετοί ταξιδιώτες τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς εκεί υπάρχει το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο στην χώρα, με αφορμή το οποίο, πραγματοποιείται τον Αύγουστο το φεστιβάλ ΑΝΩ.
- 11 Αυγούστου 2019 11:59
Το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα, έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης, προσθέτοντας ακόμη έναν λόγο για να επισκεφθεί κανείς το νησί της Σύρου το καλοκαίρι. Το εκκλησιαστικό όργανο, κατασκευάστηκε το 1888 στην Ιταλία και δωρίθηκε την ίδια χρονιά από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ’ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου των Αθηνών, όπου και ανήκε μέχρι το 1951, όταν ο επίσκοπος Γεώργιος Ξενόπουλος το μετέφερε στην Σύρο.
Το Φεστιβάλ που έλκει τους επισκέπτες στο νησί
Η ύπαρξη του εκκλησιαστικού οργάνου και η γενική επισκευή του, το 2016, έδωσαν την ιδέα της δημιουργίας του Φεστιβάλ ΑΝΩ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος, για τρίτη χρονιά, από τις 19 ως τις 25 Αυγούστου στη Σύρο. Όταν ο εκτελεστικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Χάρης Βεκρής, μαζί με τον Γιάννη Ρούσσο, σημερινό οργανίστα του ναού του Αγίου Γεωργίου, πριν από τρια χρόνια αποφάσισαν , με την χρηματοδότηση της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, να αναδείξουν το εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού που βρίσκεται στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, σίγουρα δεν φαντάζονταν ότι θα βρουν τέτοια ανταπόκριση από τον κόσμο.
Και ποια ήταν η ανταπόκριση; Οι 4 στους 10 άνθρωποι που επισκέφθηκαν το νησί κατά την εβδομάδα που πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ ΆΝΩ το 2018, δήλωσαν σε έρευνα πως προγραμμάτισαν τις διακοπές τους με αφορμή το Φεστιβάλ. Μάλιστα κι ενώ πέρυσι, το ΑΝΩ πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που ακολούθησε αυτήν του Δεκαπενταύγουστου (που αποτελεί την αιχμή της τουριστικής περιόδου του νησιού) η επισκεψιμότητα του οικισμού της Άνω Σύρου, σημείωσε αύξηση της τάξης του 22% κατά την εβδομάδα του Φεστιβάλ. Σχεδόν οι 8 στους 10 επισκέπτες του οικισμού απάντησαν ότι συνδύασαν την παρακολούθηση του ΑΝΩ, με βόλτα στα σοκάκια της Άνω Σύρου, ενώ 6 στους 10 επισκέφθηκαν τα μαγαζιά του οικισμού για ποτό ή φαγητό, μετά το Φεστιβάλ, φέρνοντας αύξηση και στην εμπορική κίνηση.
Άλλωστε, υπολογίζεται πως το 2018, τις εκδηλώσεις του «ΆΝΩ» παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.000 ντόπιοι και επισκέπτες που βρέθηκαν στο νησί, το οποίο φαίνεται πως καθιερώνει ένα νέο, για την Ελλάδα, είδος τουρισμού.
Διεκδικώντας μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη
Ο πρωταγωνιστής του φεστιβάλ, το εκκλησιαστικό όργανο για το οποίο Έλληνες και ξένοι μουσικοί σπεύδουν στην Σύρο τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στην κορυφή του μεσαιωνικού οικισμού, τον Σαν Τζώρτζη, την τρίκλιτη βασιλική καθολική μητρόπολη που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και δεσπόζει στην κορυφή του λόφου του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και εδραίωσης του Φεστιβάλ, που διοργανώνει η Καθολική Επισκοπή Σύρου και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου, προγραμματίζονται για την επόμενη τριετία, σημαντικά έργα, με βασικό την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης της λειτουργίας του εκκλησιαστικού οργάνου καθώς και την εγκατάσταση κλιματιστικών στον ναό. Έτσι, οι άνθρωποι του «ΑΝΩ» ευελπιστούν πως θα μπορούν πλέον να διεκδικήσουν μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη των αντίστοιχων φεστιβάλ, ενώ στα πλάνα τους είναι και η παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ, για την ιστορία και τη σημασία του εκκλησιαστικού οργάνου.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ, έχει αναλάβει ο Χρήστος Παρασκευόπουλος, ενώ σύμβουλος προγράμματος είναι o Νίκος Κανελλόπουλος.
Όπως εξηγεί o κ. Κανελλόπουλος, στο φεστιβάλ: «Ο Αυστριακός οργανίστας Κλάους Ζονλάϊτνερ θα αρχίσει την ξενάγηση στην τέχνη, αφενός, των δημοφιλών Χαίντελ και Χάιντν, αφετέρου δε, στην τέχνη του πολυγραφότατου Γερμανού οργανίστα και συνθέτη Γιούστιν Κνεχτ. Θα απολαύσουμε μερικές από τις ωραιότερες σελίδες μουσικής που γράφτηκαν για τον κινηματογράφο, σε μεταγραφή για εκκλησιαστικό όργανο από τον Πολωνό οργανίστα Ντάμιαν Σκοβρόνσκι. Ο Ελβετός οργανίστας Άλοϊς Κοχ θα μας ξεναγήσει στα άδυτα της τέχνης των ήχων γνωστών και άγνωστων συνθετών, σε συνεργασία με τον Έλληνα ομποΐστα Δημήτρη Σιδερή, σε έναν από τους πιο υπέροχους συνδυασμούς οργάνων. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με έναν ακόμα συνδυασμό: όργανο και άρπα, τα οποία ερμηνεύουν δύο διακεκριμένοι Έλληνες σολίστ, η Ουρανία Γκάσιου και ο Θεόδωρος Ματούλας. Οι συνθέτες που θα ακουστούν ανήκουν σε δύο περιόδους της μουσικής, την Προκλασική και τη Ρομαντική. Επιπλέον, το φετινό φεστιβάλ, σε μια παράλληλη εκδήλωση, αγκαλιάζει και τον βωβό κινηματογράφο. Ο Έλληνας μουσικός Δημήτρης Κεραμιδάκης θα μας παρουσιάσει τo κινηματογραφικό όργανο, εξέλιξη του εκκλησιαστικού, το οποίο βρισκόταν σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες συνοδεύοντας τις βωβές ταινίες κατά την προβολή τους, πριν αυτές αποκτήσουν «φωνή» στις αρχές του 20ού αιώνα».
Πρόγραμμα συναυλιών: Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου
19 Αυγούστου 2019 – Ώρα Έναρξης 20:00
-Ρεσιτάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου
Klaus Sonnleitner (Αυστρία), εκκλησιαστικό όργανο
22 Αυγούστου 2019
-Συναυλία με έργα εκκλησιαστικού οργάνου και όμποε
Alois Koch (Ελβετία), εκκλησιαστικό όργανο
Δημήτρης Σιδερής, όμποε
25 Αυγούστου 2019
-Συναυλία με έργα για εκκλησιαστικό όργανο και άρπα
Ουρανία Γκάσιου, εκκλησιαστικό όργανο
Θεόδωρος Ματούλας, άρπα
Παράλληλες εκδηλώσεις
21 Αυγούστου 2019
-Αυτοσχεδιασμοί στο εκκλησιαστικό όργανο πάνω σε μουσικά θέματα γνωστών κινηματογραφικών ταινιών
Damian Skowroński (Πολωνία), εκκλησιαστικό όργανο
23 Αυγούστου 2019 | Προαύλιο του Ησυχαστηρίου «Παναγία της Ελπίδος» της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους, Ερμούπολη
-Ο βωβός κινηματογράφος και το κινηματογραφικό όργανο
Δημήτρης Κεραμιδάκης, όργανο
Ξεναγήσεις
Τις ημέρες των συναυλιών, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά το ιστορικό αυτό όργανο. Επιπλέον, πριν από κάθε συναυλία «Οι μικροί ξεναγοί της Άνω Σύρου» θα προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα τον υπέροχο μεσαιωνικό οικισμό του νησιού.
Έκθεση
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα πραγματοποιείται, στον προαύλιο χώρο του καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου, «Έκθεση για τη ζωή και το έργο του πολωνού συνθέτη Στανίσλαβ Μονιούσκο», πατέρα της πολωνικής εθνικής όπερας.
Ιστοσελίδα: https://anofestival.gr
Σχεδίαση Αφίσας: Φαίδρα Ρίχτερ
Οπτική Ταυτότητα Φεστιβάλ: Φρειδερίκος Ρούσσος