“Stand-up Symphony”: Ποιος είπε ότι η κλασική μουσική δεν έχει χιούμορ;

Διαβάζεται σε 6'
“Stand-up Symphony”: Ποιος είπε ότι η κλασική μουσική δεν έχει χιούμορ;

Ο Δημήτρης Δημόπουλος και η Φαίδρα Γιαννέλου ενώνουν δύο φαινομενικά ασύνδετους κόσμους: το stand-up comedy και τη συμφωνική μουσική και μιλούν στο NEWS 24/7 για το “Stand – up Symphony”.

Μπορούμε να γελάμε ακούγοντας Τσαϊκόφσκι; Η κλασική μουσική έχει χιούμορ; Και κυρίως, μπορεί μία συμφωνική ορχήστρα να “παίξει” κωμωδία; Κανείς δεν φανταζόταν πως το stand-up comedy μπορεί να συνυπάρξει με έργα των Χέντελ, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Ροσσίνι, Σμέτανα, Γκριγκ, Στράους κ.ά. Μέχρι που “γεννήθηκε” το “Stand-up Symphony”, μία παράσταση πέρα από κάθε φαντασία που αποδεικνύει πως οι πιο απίθανοι συνδυασμοί μπορεί να δημιουργήσουν τις πιο όμορφες σχέσεις!

Την πρώτη μέρα του Μαρτίου, ο stand-up comedian Δημήτρης Δημόπουλος, η αρχιμουσικός Φαίδρα Γιαννέλου και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων συναντιούνται επί σκηνής του Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», για μία… ωδή στη σάτιρα, ένα φρέσκο και πρωτότυπο μουσικοθεατρικό δρώμενο το οποίο καλεί το κοινό να απολαύσει σπουδαία έργα της κλασικής μουσικής μέσα από χιουμοριστικά σκετσάκια και διαδραστικά παιχνίδια.

Πάντα μου αρέσει να συνδυάζονται φαινομενικά ετερόκλητα είδη, οπότε αυτή η σύμπραξη μιας ορχήστρας και ενός κωμικού με «γαργάλισε» πάρα πολύ”, λέει στο NEWS 24/7, o Δημήτρης Δημόπουλος, εξηγώντας πως το “Stand-up Symphony” ήταν “ιδέα της αρχιμουσικού Ζωής Τσόκανου, όταν ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και μου πρότεινε να κάνουμε κάτι με σταντ-απ και συμφωνική μουσική. Η απάντηση μου ήταν ένα άμεσο και ενθουσιώδες «ναι!» ακόμα και αν δεν ήξερα τι θα κάναμε. Έτσι η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το 2019 με τη Ζωή ως μαέστρο και επαναλήφθηκε εκεί με την αρχιμουσικό Φαίδρα Γιαννέλου, η οποία θα διευθύνει και την παράσταση στην Αθήνα”. 

“Περιμένουμε με ανυπομονησία να την παρουσιάσουμε ξανά στο αθηναϊκό κοινό. Αυτό που με γοητεύει σε αυτή την παράσταση είναι η συνειδητοποίηση του κοινού ότι η κλασική μουσική είναι μέσα στη ζωή τους, χωρίς να το έχουν αντιληφθεί. Και ο Δημήτρης έχει τον τρόπο να το αναδείξει!”, αναφέρει η Φαίδρα Γιαννέλου.

Για το πώς συνυνπάρχουν οι φαινομενικά ασύνδετοι κόσμοι της κωμωδίας και της κλασικής μουσικής, ο Δημόπουλος λέει πως στην παράσταση “τα συνδυάσαμε πολύ γόνιμα, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα και την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού! Η διαδικασία για να ολοκληρωθεί αυτός ο συνδυασμός ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή, καθώς έπρεπε να ληφθούν υπόψη θέματα πολύ πρακτικά, από το πλήθος των μουσικών που θα στελέχωναν την ορχήστρα και τα έργα που είχε στο ρεπερτόριό της, αλλά και καλλιτεχνικά, όπως το να μην υπερέχει το ένα είδος του άλλου”.

Κατά τη μουσική διεύθυνση μίας τόσο ιδιαίτερης παράστασης, η μαέστρος λέει πως η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει δεν αφορά τόσο στο μουσικό μέρος της αλλά “η αλληλεπίδραση με τον Δημήτρη και με το κοινό επί σκηνής. Ο Δημήτρης μού ζητά μια έξτρα θεατρικότητα σε κάποια σημεία, τα οποία, ομολογώ, μου ξυπνούν το «ένστικτο» της ηθοποιίας. Χρειάζεται να παίξω έναν ρόλο και αισθάνομαι ότι πρέπει να το κάνω όσο πιο «σωστά» γίνεται”.  

“Η συμφωνική μουσική απευθύνεται σε όλους”

Το “Stand-up Symphony” απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες αλλά δίνεται έμφαση στο νεανικό κοινό παρέχοντα του τη δυνατητα να γνωρίσει την εμπειρία της ακρόασης συμφωνικής μουσικής μέσα από έναν ιδιαίτερα διασκεδαστικό τρόπο. “Είμαι χαρούμενος που εκτός από τη μία (και μοναδική!) παρουσίαση που θα είναι ανοιχτή προς όλο το κοινό, θα πραγματοποιηθούν και 3 παραστάσεις που απευθύνονται σε μαθητικό κοινό και οι οποίες γέμισαν ταχύτατα. Αν έστω και ένα παιδί ή έφηβος έρθει για πρώτη του φορά σε επαφή με τη συμφωνική μουσική μέσω του Stand-Up Symphony και επιστρέψει σε κάποια συναυλία, εγώ θα είμαι τρισευτυχισμένος”, λέει ο κωμικός. Παράλληλα ο Δημόπουλος πιστεύει πως η παράσταση καταρρίπτει το στερεότυπο πως “αυτού του είδους η μουσική απευθύνεται σε λίγους και μυημένους! Η συμφωνική μουσική είναι πάνω από όλα μουσική και η μουσική μπορεί να συγκινεί όσα λίγα είδη τέχνης. Η ελπίδα μου είναι πάντα πως στο τέλος αυτής της παράστασης το κοινό θα έχει γελάσει και θα έχει συγκινηθεί εξίσου. Αυτό είναι άλλωστε το Stand-Up Symphony, ένας συνδυασμός της σπιρτάδας της κωμωδίας και των συναισθημάτων της μουσικής“.

Nickos Myrtou

Την άποψη πως οι νέοι θα έρθουν σε επαφή με ένα είδος μουσικής που δεν συνηθίζουν να ακούν στα ακουστικά τους, αποδομώντας παράλληλα μία ελιτίστικη αντίληψη που ενδέχεται να υπάρχει γύρω από τη συμφωνική μουσική ασπάζεται και η αρχιμουσικός. “Αυτός είναι και ο σκοπός της παράστασης. Το νεαρό κοινό να αισθανθεί οικεία με τη συμφωνική μουσική και να σπάσουμε τα στερεότυπα ότι είναι μουσική μονο για τους μυημένους. Η συμφωνική μουσική απευθύνεται σε όλους, όμως αυτό χρειάζεται να το προσεγγίσουμε κι εμείς οι καλλιτέχνες από διάφορες σκοπιές. Να προσφέρουμε δηλαδή την ευκαιρία στους νέους να έρθουν πιο κοντά σε αυτόν τον ήχο και να τους κάνουμε να κατανοήσουν ότι δε χρειάζεται να γνωρίζουν τη μουσική αυτή εκ των προτέρων, απλώς να την απολαύσουν”, επισημαίνει η ίδια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μάλιστα, η Φαίδρα Γιαννέλου βλέπει τη σύμπραξη της κλασικής μουσικής με άλλες μορφές διαδραστικής τέχνης ως μία καινοτόμα λύση που μπορεί να προσελκύσει το κοινό και μελλοντικά. “Πάντα μου αρέσει, οταν εγώ παρακολουθώ συναυλίες, να μη μενουν οι καλλιτέχνες μόνο στο τυπικά. Η στιγμή που είτε ο σολίστ είτε ο μαέστρος θα απευθυνθούν στο κοινό εξηγώντας κάτι για αυτό που θα παρακολουθήσουμε είναι η αγαπημένη μου. Πόσο δε μάλλον αν καταφέρουμε να ενώσουμε κι άλλες διαδραστικές μορφές τέχνης. Απαιτείται πλέον από την εποχή μας να μπορούμε να προσφέρουμε καινοτόμες λύσεις ώστε να έρθει το κοινό πιο κοντά στην κλασική μουσική εν γένει”, καταλήγει η μαέστρος.

Πληροφορίες:

Stand-up Symphony

Σάββατο, 1 Μαρτίου | 18:30

Ιδέα / Κείμενα / Παρουσίαση: Δημήτρης Δημόπουλος

Μουσική διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου

Με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα