Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Ταξίδι στον άγνωστο κόσμο της επιστημονικής φαντασίας

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Ταξίδι στον άγνωστο κόσμο της επιστημονικής φαντασίας

Η επιστημονική φαντασία, που κάποτε απευθυνόταν σε ένα μικρό και εξειδικευμένο κοινό, σήμερα βρίσκεται παντού γύρω μας, έχοντας επηρεάσει ως είδος την τέχνη, το design, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία. Περιπλανηθείτε σε όλες τις πτυχές της στη νέα έκθεση του Ιδρύματος Ωνάση

Το να χωρέσει κανείς μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα την αχανή ανθολογία και θεματολογία του sci-fi (επιστημονική φαντασία) είναι αναμφίβολα μια δύσκολη υπόθεση. Ο Πάτρικ Γκίγκερ, συντονιστής ωστόσο της διεθνούς έκθεσης «Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο» αποδέχτηκε την πρόκληση και κατάφερε να γεμίσει τους χώρους της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με αντιπροσωπευτικά δείγματα του φουτουριστικού αυτού ρεύματος που έχει εξαπλώσει τα “πλοκάμια” του σε όλες τις μορφές Τέχνης: από τον κινηματογράφο και τη μουσική μέχρι τη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική.

Η επιστημονική φαντασία σαν είδος θέλει να εξερευνά τα μυστήρια που μένουν ακόμα να ανακαλυφθούν και τη δύναμη της ανθρώπινης διάνοιας να τα επιλύσει. Δημιουργεί φανταστικές συνθήκες που φωτίζουν, συχνά κριτικά, τη σημερινή μας πραγματικότητα.

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν -μέσα από εμβληματικά βιβλία και κόμιξ, “στοιχειωτικά” κινηματογραφικά και μουσικά έργα που σχετίζονται με τo sci-fi σε διαδρομές που κάνουν το άγνωστο να μοιάζει πολύ οικείο.

Η αφίσα της έκθεσης

Η έκθεση «Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο» χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες και περιλαμβάνει περισσότερα από 800 έργα. Ανάμεσα σε αυτά είναι σπάνια εκθέματα αλλά και έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνέονται από τις δυνατότητες της επιστημονικής φαντασίας. Πλαισιώνεται επίσης από μια σειρά συναυλιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων και κινηματογραφικών προβολών.

Εξερευνήστε τις μυστηριώδεις χώρες του Ιουλίου Βερν και του Τζόναθαν Σουίφτ, ανακαλύψτε νέους γαλαξίες μέσω του “Star Wars” και του “Alien”, περιηγηθείτε ανάμεσα σε εξωγήινους και σταθείτε δίπλα σε εμβληματικές διαστημικές στολές κινηματογραφικών blockbusters, όπως του “Star Trek” και του “Interstellar”. Στη συνέχεια, φανταστείτε δυστοπικούς κόσμους με το “Handmaid’s Tale”, το “Hunger Games”, το «Κουρδιστό πορτοκάλι», το “28 Days Later” και το τηλεοπτικό “Black Mirror”. Τέλος, όταν δεν θα υπάρχει τίποτε άλλο να εξερευνήσετε παρά μόνο η ανθρώπινη συνειδητότητα, βιώστε τη μεταμόρφωση και μετάλλαξη του ανθρώπινου σώματος μέσα από τα μάτια του «Ονειρομάντη», του “Donnie Darko”, του “eXistenZ”.

 

Info

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107)

Διάρκεια έκθεσης μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2018

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 16:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 12:00-22:00

Εισιτήρια:

  • Κανονικό: 5 € προπώληση – 7 € στην είσοδο της έκθεσης.
  • Μειωμένο, Οικογένειες, Ομάδες άνω των 4 ατόμων: 3 € προπώληση / 4 € στην είσοδο της έκθεσης
  • Άνεργοι, ΑΜΕΑ, Δεύτερη επίσκεψη: 2 € (μόνο από τα εκδοτήρια της Στέγης)
  • Δωρεάν: Παιδιά έως 5 ετών, Άνω των δύο επισκέψεων (με την επίδειξη των προηγούμενων εισιτηρίων)

Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]

Επιμέλεια: Patrick Gyger

Συντονισμός: Χρήστος Καρράς

Οργάνωση: Κωνσταντίνα Σουλιώτη

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Ab Rogers Design

Επιμέλεια & oργάνωση παράλληλων δράσεων: Patrick Gyger, Πάσκουα Βοργιά, Πρόδρομος Τσιαβός, Ηρακλής Παπαθεοδώρου

Επιμέλεια & oργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Μυρτώ Λάβδα, Ελεάννα Σεμιτέλου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα