Τα έργα στην Ακρόπολη στο μικροσκόπιο

Τα έργα στην Ακρόπολη στο μικροσκόπιο
yiannis liakos

Αναστηλώσεις, πρόσβαση επισκεπτών, και αξιοποίηση παλιών κτιρίων μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν 7η Διεθνή Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων Ακροπόλεως.

Στον απόηχο ενός από τα ακανθώδη πολιτιστικά ζητήματα της τελευταίας διετίας, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 11 και 13 Νοεμβρίου η 7η Διεθνής Συνάντησης για την Αποκατάσταση των Μνημείων Ακροπόλεως.

Η τριήμερη συνάντηση έλαβε χώρα στο Μουσείο Ακρόπολης και συνδιοργανώθηκε από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών και το Μουσείο. Από τους δε 250 εγγεγραμμένους συνέδρους, οι 75 συμμετείχαν με φυσική παρουσία και οι υπόλοιποι διαδικτυακά.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στην επισκευή κι αξιοποίηση δυο εμβληματικών κτιρίων που συνδέονται με τον διασημότερο αρχαιολογικό τόπο της χώρας. Ειδικότερα, το παλιό Μουσείο Ακροπόλεως πάνω στον Ιερό Βράχο θα φιλοξενεί στο μέλλον εκθέσεις ψηφιακές και συμβατικές σχετικά με την Ακρόπολη, ενώ η Οικία Κωλέττη (Πολυγνώτου 3, Πλάκα) θα μετατραπεί σε Κέντρο Τεκμηρίωσης των Έργων Ακροπόλεως.

Η κα. Μενδώνη ανέφερε, επίσης, ότι τον Αύγουστο του 2021 εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η συνέχιση των έργων αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης με προϋπολογισμό 10.000.000€ και φορέα υλοποίησης την ΥΣΜΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ τα αποτελέσματα του επιστημονικού τριημέρου συνοψίζονται στα εξής πέντε σημεία:

  1. «Οι μελέτες που παρουσιάστηκαν στη Συνάντηση οδηγούν σε μια νέα προσέγγιση, που δεν αφορά μόνο στα μνημεία στο Βράχο της Ακρόπολης, αλλά και στο περιβάλλον γύρω από αυτόν. Στα 45 χρόνια που πέρασαν από την έναρξη των έργων, οι συνθήκες άλλαξαν, νέα προβλήματα δημιουργήθηκαν και είναι βέβαιο ότι και άλλα θα εμφανιστούν στο μέλλον. Ένα νέο σύγχρονο διαχειριστικό σχέδιο, που θα λαμβάνει υπόψη ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της αειφορίας, είναι αναγκαίο και στο οποίο θα εντάσσονται όλες οι μελλοντικές μελέτες και τα έργα.
  2. Στη Συνάντηση παρουσιάσθηκε το έργο των νέων διαδρομών του αρχαιολογικού χώρου, για το οποίο έχουν διατυπωθεί διαφωνίες. Δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη χάραξη, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι το έργο εκτελέστηκε με απόλυτο σεβασμό στα μνημεία και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα και δεν θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο την ακεραιότητα της Ακρόπολης ως μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς.
  3. Στη Συνάντηση εκφράστηκε η αποδοχή των προτάσεων για την αποκατάσταση της δυτικής προσπέλασης της Ακρόπολης. Αναγνωρίσθηκε από τους συνέδρους ότι η μελέτη είναι σύμφωνη με τις αρχές της ΕΣΜΑ, διορθώνει λάθη του παρελθόντος, αποκαθιστά την τοπογραφία, ενώ βασίζεται σε εξαντλητική μελέτη τεκμηρίωσης των αρχαιολογικών καταλοίπων. Διαπιστώθηκε επίσης, η ανάγκη εμβάθυνσης με την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής. Επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί σχέδιο διαχείρισης της κίνησης των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου, που θα εξασφαλίζει την ομαλή και ελεγχόμενη ροή τους.
  4. Στη Συνάντηση εκφράστηκε η ευρύτερη συναίνεση σχετικά με την μελέτη των Τειχών, η οποία εξασφαλίζει την προστασία των τεκμηρίων όλων των περιόδων. Πρωταρχικός στόχος των επεμβάσεων είναι η εξασφάλιση του τείχους από δομικής άποψης, αλλά και η ανάδειξη της αρχικής δομής του με την αποκατάσταση της κλασικής μορφής μόνο σε περιοχές του τείχους που έχουν επισκευαστεί προχείρως, κατά τρόπο που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ή τεχνικό ενδιαφέρον.
  5. Τέλος, στη Συνάντηση επισημάνθηκε ότι η ΕΣΜΑ και η ΥΣΜΑ εξακολουθούν και βρίσκονται στην πρωτοπορία, κυρίως όσον αφορά στην έρευνα για τον σχεδιασμό υλικών επεμβάσεων και τη χρήση νέων τεχνολογιών.»

Για κάθε ενδιαφερόμενο, μολαταύτα, που θα ήθελε να έχει από πρώτο χέρι πρόσβαση στις εργασίες της Συνάντησης, όλες οι ομιλίες και τοποθετήσεις βρίσκονται ήδη στο κανάλι της ΥΣΜΑ στο YouTube. Συγχρόνως, τα επόμενα δυο Σαββατοκύριακα, 20-21 και 27-28 Νοεμβρίου, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης θα είναι ανοικτά για το κοινό σχέδια και μελέτες που παρουσιάστηκαν στην διάρκεια της 7ης Συνάντησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα