5 ειδήσεις τέχνης και ο απίστευτος γάμος Ινδού δισεκατομμυριούχου στις Πυραμίδες

Διαβάζεται σε 7'
Πυραμίδες
Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίσματα και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Η κατασκευή ανάγεται στο 2580 π.Χ. και βρίσκονται στη Νεκρόπολη της Γκίζας. AP Photo / φωτο αρχείου

Πέντε διεθνείς ειδήσεις τέχνης που “ψαρέψαμε” στο διαδίκτυο – Πώς “έκλεισαν” οι Πυραμίδες και το μεγαλειώδες μνημείο της Σφίγγας για τον γάμο Ινδού δισεκατομμυριούχου.

Ειδήσεις από τον κόσμο της τέχνης που μας έκαναν εντύπωση πριν και μετά το ελληνικό Πάσχα.

Και ενώ λίγο πριν από την Ανάσταση, η Ακρόπολη γέμισε από… κούρους, κόρες και “αλευρωμένα” αγάλματα θεών προς τέρψιν Ινδών πολυεκατομμυριούχων – όπως ανέφερε σε αναλυτικό ρεπορτάζ του το News 24/7 –  σε ένα άλλο μέρος του κόσμου πάμπλουτοι Ινδοί περνούσαν ζωή χαρισάμενη σε έναν γάμο, που όμοιός του δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά.

Ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας Βilt Rewards, Ankur Jain, παντρεύτηκε στη σκιά της Μεγάλης Σφίγγας της Γκίζας και έσπασε όλα τα ρεκόρ. Συνέχισε να διαβάζεις…

5 ειδήσεις τέχνης και ένας γάμος πριβέ στις Πυραμίδες

1. Ο χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο που παραλίγο να πουληθεί για 1.500 ευρώ θα εκτεθεί στο μουσείο Prado στη Μαδρίτη

Ένας πίνακας που παραλίγο να πουληθεί σε δημοπρασία πριν από τρία χρόνια με τιμή εκκίνησης 1.600 δολάρια αποκαλύφθηκε ότι είναι ένα χαμένο αριστούργημα του θρυλικού Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο (Caravaggio). Όπως ανακοίνωσε το ισπανικό μουσείο Πράδο θα εκτεθεί για πρώτη φορά δημοσίως σε αίθουσά του στις 27 Μαΐου.

Ο πίνακας, που απεικονίζει τον Ιησού Χριστό λίγο πριν από τη σταύρωση, έχει τον τίτλο “Ecce Homo” και είναι ένα από τα 60 έργα που υπάρχουν και είναι γνωστό ότι έχουν ζωγραφιστεί από τον καλλιτέχνη, ανέφερε το Πράδο. Πιστεύεται ότι ο πίνακας βρισκόταν κάποτε στην ιδιωτική συλλογή του Φιλίππου Δ΄ της Ισπανίας.

Ο πίνακας επρόκειτο να βγει σε δημοπρασία τον Απρίλιο του 2021 ως έργο του μαθητή του Καραβάτζιο, José de Ribera σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Σύμφωνα με το Associated Press η αξία του έργου ίσως ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια, αν όχι περισσότερα.

Ο νέος ιδιοκτήτης, ο οποίος παραμένει αγνώστων στοιχείων, επέλεξε το Πράδο για το θριαμβευτικό ντεμπούτο του πίνακα. Από τον Απρίλιο του 2021, το έργο βρίσκεται “υπό την κηδεμονία της γκαλερί Colnaghi σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες” και αποκαταστάθηκε από τον ειδικό Andrea Cipriani “υπό την επίβλεψη εμπειρογνωμόνων της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης”.

2. “Εξώφυλλο” του Χάρι Πότερ απογειώνει δημοπρασία του Sotheby’s

Το καλοκαίρι θα βγει σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη η αυθεντική υδατογραφία που κοσμούσε το εξώφυλλο του πρώτου βιβλίου της σειράς “Χάρι Πότερ”. Ο πίνακας αναμένεται να γίνει το ακριβότερο αντικείμενο που σχετίζεται με τη σειρά και έχει διατεθεί ποτέ σε δημοπρασία.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον Τόμας Τέιλορ όταν ήταν 23 ετών. Το 1997 “κόσμησε” τα εξώφυλλα της πρώτης έκδοσης του βιβλίου “Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική πέτρα” (που εκδόθηκε στο εξωτερικό ως “Ο Χάρι Πότερ και η πέτρα του μάγου”). Για τον εορτασμό της 25χρονης επετείου του βιβλίου, ο εκδοτικός οίκος Bloomsbury δημιούργησε μια αναμνηστική επανέκδοση του διάσημου βιβλίου με την εικονογράφηση του Taylor στο εξώφυλλο.

Όταν το έργο δημοπρατηθεί στις 26 Ιουνίου, αναμένεται να φτάσει μεταξύ 400.000 και 600.000 δολαρίων. Αν πιάσει αυτή την τιμή θα είναι το αντικείμενο με την υψηλότερη εκτίμηση προπώλησης, που έχει δοθεί ποτέ σε ένα κομμάτι του “Χάρι Πότερ”, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s.

3. Σπάνιες φωτογραφίες του McCartney στο Μουσείο του Μπρούκλιν

Ο McCartney φωτογραφίζει φωτογράφους στο Central Park, στη Νέα Υόρκη 1964 Paul McCartney

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, στο αποκορύφωμα της “Beatlemania”, η Νέα Υόρκη κατακλύστηκε από καταιγίδα καθώς οι Beatles ξεκίνησαν την επίσκεψή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές έσπευσαν στους δρόμους, ελπίζοντας να ρίξουν μια ματιά στους Fab Four, και το μέλος του συγκροτήματος Paul McCartney ήταν έτοιμος να τους υποδεχτεί. Όμως ο McCartney έκανε περισσότερα από το να ποζάρει απλώς για φωτογραφίες – έβγαλε και ο ίδιος φωτογραφίες, χρησιμοποιώντας μια φωτογραφική μηχανή Pentax 35mm φιλμ.

Έξι δεκαετίες αργότερα, ο McCartney επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, όπου παρουσιάζει τώρα τις φωτογραφίες του στο “Paul McCartney Photographs 1963-64: Eyes of the Storm”, η οποία παρέχει μια προσωπική ματιά στο πώς ήταν η ζωή του μέλους ενός από τα συγκροτήματα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη μουσική, εντός και εκτός σκηνής. Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στην National Portrait Gallery στο Λονδίνο, η έκθεση θα εγκαινιαστεί αύριο στο Μουσείο του Μπρούκλιν, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 18 Αυγούστου.

4. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι γίνεται ταινία από τον σκηνοθέτη του έπους συγκίνησης “All of Us Strangers”

Μόνα Λίζα
Μόνα Λίζα AP

Ταινία αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι διαβάζουμε ότι θα γίνει -σύμφωνα με το Variety- και σκηνοθέτης θα είναι ο Andrew Haigh, γνωστός για την περσινή ταινία που συγκίνησε τους πάντες, “All of Us Strangers”.

Η ταινία για τον Ντα Βίντσι θα βασίζεται στην περίφημη βιογραφία του Walter Isaacson για τον Leonardo, αν και παραμένει ασαφές αν θα αγγίξει όλες τις πτυχές που αφορούν στη ζωή του καλλιτέχνη. Θα γυριστεί από την Universal, ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ.

Βασισμένο σε χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάρια του Λεονάρντο ντα Βίντσι και σε νέες ανακαλύψεις για τη ζωή και το έργο του, το βιβλίο του Isaacson έγινε ένα από τα πιο “καυτά” λογοτεχνικά θέματα συζήτησης, όταν κυκλοφόρησε στην αγορά το 2017. Σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής τον ρόλο θα παίξει ο Λεονάρντο ντι Κάπριο… που έχει πάρει το όνομά του από τον ντα Βίντσι (!) – όνομα που του έδωσε η μητέρα του βλέποντας ένα από τα έργα του θρυλικού καλλιτέχνη στη Φλωρεντία.

Το μπεστ σέλερ του Walter Isaacson συνδέει την υπερβατική τέχνη του ντα Βίντσι, η οποία περιλαμβάνει τον πίνακα Μόνα Λίζα που κρέμεται στο Λούβρο, με την πρωτοποριακή επιστήμη του – και δείχνει πώς η ιδιοφυΐα του καθοδηγούνταν από μια ακόρεστη περιέργεια, την προσεκτική παρατήρηση και μια ιδιόρρυθμη φαντασία.

5. Ένας γάμος που “έκλεισε” τις … Πυραμίδες

Οι αρχαίες αιγυπτιακές πυραμίδες και η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας έμειναν για λίγο κλειστές για το κοινό προκειμένου να … τελέσει εκεί τον γάμο του ο ινδικής καταγωγής Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ankur Jain και η γυμνάστρια Erika Hammond.

Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας φέρεται να πλήρωσε αδρά για να “κλείσουν” τα ιστορικά αυτά τοπόσημα για τον γάμο του, ο εορτασμός του οποίου κόστισε πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια και είχε διάρκεια περίπου μια εβδομάδα.

Η εκδήλωση, που έγινε viral στο TikTok, προσέφερε στους καλεσμένους μια ιδιωτική ξενάγηση στις πυραμίδες και τη Σφίγγα, καθώς και μια κοντινή ματιά σε ένα άγαλμα του Ραμσή του ΙΙ.

Αν και δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στον Τύπο το χρονικό διάστημα που “αγόρασε” το ζευγάρι για να φωτογραφηθεί με chaise longue και φόντο τη Νεκρόπολη της Γκίζας…  σύμφωνα με το artnews, τα μνημεία έκλεισαν για λίγο.

Οι καλεσμένοι, όπως αναφέρει η Daily Mail, διασκέδασαν πριβέ και σε ένα μεγάλο πάρτι μέσα στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο κατασκευασμένο μουσείο στον κόσμο που είναι αφιερωμένο σε έναν μόνο πολιτισμό. Το εν λόγω μουσείο, η κατασκευή του οποίου κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, δεν έχει ακόμη ανοίξει επίσημα για το κοινό…

Ο Egypt Independent ανέφερε ότι ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Zahi Hawass, ήταν μεταξύ εκείνων που διασκέδασαν στον γάμο. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, ο Jain (34 ετών) και η Hammond (33 ετών, πρώην σταρ του WWE) πλήρωσαν 200.000 δολάρια για ένα πάρτι κοντά στο τεράστιο γλυπτό του Ραμσή ΙΙ στο νέο Αιγυπτιακό Μουσείο.

Ο Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός Robin Thicke ανέλαβε την ψυχαγωγία των καλεσμένων, που “πέταξαν” στο Κάιρο από όλα τα μέρη του κόσμου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα