Είναι η κατσαρίδα έργο τέχνης;

Είναι η κατσαρίδα έργο τέχνης;

Η ατομική έκθεση του εικαστικού Capten αναδεικνύει τις (πολύ) κρυφές χάρες του πιο μισητού εντόμου στον κόσμο.   

Όλοι τις ξέρουμε. Οι περισσότεροι τις αντιπαθούμε, κάποιοι τις απεχθάνονται ολοσχερώς, ορισμένοι τις φτάνουν μέχρι το σαλόνι του ψυχοθεραπευτή τους… Από τον Κάφκα μέχρι τους «Men In Black», κι από κει στο ντουλάπι κάτω απ’ τον νεροχύτη της κουζίνας, οι κατσαρίδες ζουν και βασιλεύουν. Και καθώς λογίζονται ως επιτομή της επιβίωσης φαντάζουν ακόμη πιο επίκαιρες αυτόν τον καιρό, που η προάσπιση της ζωής έχει γίνει ζητούμενο λόγω πανδημίας.

Η ατομική έκθεση του εικαστικού Capten, που ανοίγει το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στον Χώρο Τέχνης της Πολιτιστικής Εταιρείας Σαρωνικού «Πολύτροπον», αναγορεύει την κατσαρίδα σε απόλυτη πρωταγωνίστρια (με έναν τρόπο ούτως ή άλλως είναι). Υπό τον λιτό τίτλο «Cockroaches – Κατσαρίδες», η έκθεση περιλαμβάνει κατασκευές από διάφορα υλικά, όλες τους αφιερωμένες στο παρεξηγημένο αυτό έντομο.

"Χρυσή Τερέζα" δια χειρός Capten

«
Στα έργα του,»
σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης,
Μαρία Παπαδημητρίου
,
«οι κατσαρίδες παίρνουν ιερατικές διαστάσεις, είτε είναι επιθετικές σαν στρατός σε εξόρμηση είτε είναι τεράστιες και εμφατικές. Παράλληλα, παρουσιάζει μια σειρά από επίχρυσες κατσαρίδες, κόσμημα φτιαγμένο με πολύ μαεστρία, σήμα κατατεθέν του έργου του!»
Συγχρόνως, οι κατσαρίδες στην έκθεση του Capten διαπνέονται και από χιουμοριστική διάθεση, όπως αποδεικνύει το έργο «Οδηγίες κατασκευής κατσαρίδας».
"Οδηγίες κατασκευής κατσαρίδας", έργο του Capten από το 2016

Λίγα λόγια για τον Capten

Ο Χρήστος Κωτσούλας (Capten) γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1968. Σπούδασε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (1986-1991) και ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2002-2008). Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου στη Θεσσαλονίκη (2009-2010). Οφείλει το ψευδώνυμό του στην προσφώνηση των συμφοιτητών του στην ΑΣΚΤ, καθώς υπήρξε παράλληλα Ανώτερος Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και Κυβερνήτης του Ωκεανογραφικού «Ναυτίλος». Έχει πραγματοποιήσει δυο ατομικές εκθέσεις, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 ομαδικές, ενώ έχει επιμεληθεί και δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Θα μπορούσε, λοιπόν, η έκθεση «Cockroaches – Κατσαρίδες» στα Καλύβια να συνδυαστεί μια χαρά με μια μίνι-εκδρομούλα στα αττικά παράλια, προσφέροντας στον επισκέπτη α) αισθητική απόλαυση, β) προβληματισμό πάνω στα καίρια ζητήματα της επιβίωσης και της καφκικής μεταμόρφωσης, και γ) μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εξορκισμό και συνθηκολόγηση με το μισητό πλάσμα (που κουνάει τις κεραίες του και μετά τρέχειιιιι – ίου!).

Πληροφορίες: «Cockroaches – Κατσαρίδες», από 6 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου στον χώρο τέχνης Πολύτροπο (Προκοπίου Γκίνη 5, Καλύβια Αττικής, 2299-301466). Ωράριο λειτουργίας Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00-21:00, Σαββατοκύριακο 12:00-20:00. Είσοδος ελεύθερη.


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα