Γιατί ο Ντάμιεν Χιρστ έκαψε τα έργα του στον βωμό των NFTs;
"Καίγοντας τα έργα μου ένιωσα καλύτερα από ό,τι περίμενα" είπε ο Ντάμιεν Χιρστ, αφού έριξε στη φωτιά πανάκριβους πίνακές του σε live μετάδοση. Είχε τον λόγο του!
- 14 Οκτωβρίου 2022 13:11
Φωτιά πολλών χιλιάδων δολαρίων άναψε ο εκκεντρικός Βρετανός καλλιτέχνης Ντάμιεν Χιρστ (Damien Hirst) για να εξολοθρεύσει εκατοντάδες … έργα του. Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για την περίεργη προσωπικότητα του Χιρστ, αλλά σίγουρα αυτή δεν ήταν μία πράξη … καλλιτεχνικής τρέλας. Ο Χιρστ έκαψε τα έργα του – όπως είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα κάνει – αφού (μοσχο)πούλησε μια σειρά από τις NFT “εκδοχές” τους.
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την “αξία” καλλιτεχνικών έργων NFT, ενώ πρόσφατα στο “σύμπαν” τους είδαμε να μπαίνουν τα έργα του Άντονι Χόπκινς, η Casa Batlló του Γκαουντί, αλλά και το νέο άλμπουμ των Muse.
Ο Χιρστ είχε ενημερώσει τους αγοραστές της τελευταίας συλλογής του να διαλέξουν είτε τα πραγματικά έργα τέχνης ή την NFT βερσιόν τους. Όσοι διάλεξαν τα NFT έργα ενημερώθηκαν ότι τα πραγματικά θα καταστραφούν. Σε ερώτηση πώς αισθάνθηκε όταν έκαψε τα έργα του, ο Χιρστ είπε: “Ένιωσα καλά, καλύτερα από ό,τι περίμενα.”
Ο καλλιτέχνης φόρεσε πυρίμαχο παντελόνι και αντίστοιχα γάντια και έκαψε έργα που υπολογίζεται ότι έβαλαν στον τραπεζικό λογαριασμό του περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια! Τα έργα τέχνης καταστράφηκαν στα ντιζαϊνάτα τζάκια της Newport Street Gallery και το γεγονός μεταδόθηκε μέσω livestream.
Η ιστορία των έργων τέχνης που έκαψε ο Χιρστ
Ο Χιρστ έφτιαξε τα φυσικά έργα τέχνης το 2016 χρησιμοποιώντας μπογιά σμάλτου πάνω σε χειροποίητο χαρτί. Κάθε έργο είναι αριθμημένο, τιτλοφορημένο, σφραγισμένο και υπογεγραμμένο από τον καλλιτέχνη. Οι τίτλοι των έργων δημιουργήθηκαν από ένα πρόγραμμα, όπου φορτώθηκαν στίχοι από αγαπημένα τραγούδια του καλλιτέχνη.
Δημιούργησε την πρώτη του συλλογή με έργα NFT την περασμένη χρονιά. Για το κόνσεπτ της έκθεσης των πραγματικών έργων του στη γκαλερί Newport με τίτλο “The Currency” είχε δηλώσει στη βρετανική “The Art Newspaper” ότι “άπτεται της ιδέας της τέχνης ως νομίσματος και αποθήκευσης πλούτου”. Και πρόσθεσε: “Πώς η τέχνη αλλάζει και γίνεται νόμισμα και πώς το νόμισμα γίνεται τέχνη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τέχνη σε νομίσματα και χαρτονομίσματα. Το κάνουν αυτό για να μας βοηθήσουν να πιστέψουμε στα χρήματα. Χωρίς τέχνη, είναι δύσκολο για εμάς να πιστέψουμε σε οτιδήποτε”.
Η συλλογή περιελάμβανε 10.000 NFTs, τα οποία αντιστοιχούν με 10.000 πρωτότυπα, πραγματικά έργα τέχνης. Οι συλλέκτες που απέκτησαν τα έργα έπρεπε να επιλέξουν το NFT ή το πραγματικό έργο.
Υπεύθυνοι της λονδρέζικης γκαλερί Newport Street Gallery αποκάλυψαν ότι 5.149 αγοραστές προτίμησαν τα ορίτζιναλ έργα, ενώ 4.851 διάλεξαν τα NFT.
Οι αγοραστές είχαν ενημερωθεί για την καταστροφή των έργων, με τον Χιρστ και τη γνωστή θεατράλε προσωπικότητά του να ενημερώνει μέσω Instagram ότι θα κάνει παρανάλωμα του πυρός τα πρώτα 1.000 έργα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, όπως και έκανε. Τα έργα NFT πουλήθηκαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου προς 2.000 δολάρια το ένα.
Η καύση των έργων δεν τελείωσε εδώ – Οι αντιδράσεις
Περισσότερα έργα θα βρουν το δρόμο στη… θράκα μέχρι τις 30 Οκτωβρίου που θα είναι και η αυλαία της έκθεσης “The Currency”. “Πολλοί νομίζουν ότι καίω εκατομμύρια δολάρια σε τέχνη, αλλά όχι. Αυτό που κάνω είναι να ολοκληρώνω με αυτόν τον τρόπο την μεταμόρφωση αυτών των πραγματικών έργων σε NFT, καίγοντας τις υλικές εκδοχές τους.”
“Η αξία της τέχνης, ψηφιακής ή υλικής, που είναι δύσκολο να καθοριστεί έτσι και αλλιώς, δεν θα χαθεί, θα μεταλαμπαδευτεί στην NFT εκδοχή, μόλις τα έργα καούν” είπε ο καλλιτέχνης.
Στο πλαίσιο της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, και όλων όσα συμβαίνουν στον κόσμο, πολλοί διατύπωσαν την κριτική τους για το γεγονός ότι ο Χιρστ καίει έτσι χαλαρά, έργα τέχνης μεγάλης αξίας. Πολλοί θεωρούν ότι ζει εκτός πραγματικότητας, στον δικό του κόσμο, και ότι σχεδόν ειρωνεύεται ανθρώπους που δεν έχουν πχ… θέρμανση!
“Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να έχετε θέρμανση μην ανησυχείτε. Μπορείτε να πάτε στην Newport Street Gallery και δωρεάν να ζεσταθείτε πάνω από τη φωτιά έργων τέχνης που κοστίζουν 20.000 λίρες” είναι ένα από τα σχόλια που διατυπώθηκαν μετά το “σόου” της καύσης.
Ποιος είναι ο Ντάμιεν Χιρστ
Ο Damien Steven Hirst είναι Άγγλος καλλιτέχνης, επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης. Είναι ένας από τους Νέους Βρετανούς καλλιτέχνες (YBA) που κυριάρχησαν στην καλλιτεχνική σκηνή στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο πλουσιότερος εν ζωή καλλιτέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά τη δεκαετία του 1990 η καριέρα του συνδέθηκε στενά με τον συλλέκτη Charles Saatchi, αλλά οι αυξανόμενες τριβές έφτασαν στο απροχώρητο το 2003 και η σχέση έληξε.
Γεννήθηκε το 1965 στο Μπρίστολ και μεγάλωσε στο Λιντς της Αγγλίας. Μετακόμισε στο Λονδίνο το 1984 και σπούδασε Καλές Τέχνες στο κολλέγιο Goldsmiths από το 1986 έως το 1989. Κέρδισε το Βραβείο Turner το 1995 για το έργο του “Mother and Child Divided”. Το έργο παρουσίαζε μια αγελάδα και ένα μοσχάρι κομμένα σε τμήματα να εκτίθενται σε χωριστές δεξαμενές μέσα σε φορμαλδεΰδη. Οι δεξαμενές είχαν εγκατασταθεί σε ζεύγη, τα δύο μισά του μοσχαριού μπροστά από τα δύο μισά της μητέρας, με επαρκή χώρο μεταξύ κάθε ζευγαριού ώστε ένας επισκέπτης να μπορεί να περπατάει ανάμεσα τους και να βλέπει τα εσωτερικά των ζώων.
Από το 1987 και έπειτα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 90 ατομικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.
Το 2007 έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός ανθρώπινου κρανίου το οποίο κάλυψε με 8.601 διαμάντια αξίας 73,6 εκατ. ευρώ. Ο καλλιτέχνης είχε αποκαταστήσει και την οδοντοστοιχία του κρανίου με διαμάντια αξίας 20,6 εκατ. ευρώ. Στο μέτωπο της νεκροκεφαλής, την οποία είχε αγοράσει ο ίδιος από παλαιοπωλείο του Ίλινγκτον, στο Βόρειο Λονδίνο, τοποθέτησε ένα μεγάλο διαμάντι σε σχήμα αχλαδιού. “Προσωπικώς δεν θα με πείραζε καθόλου αν μετά θάνατον “έντυναν” με διαμάντια το κρανίο μου” είχε δηλώσει.
Το 2012, η Tate Modern του Λονδίνου παρουσίασε μια σημαντική αναδρομική έκθεση για το έργο του Hirst σε συνδυασμό με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα του 2012. Τον Απρίλιο του 2017, παρουσίασε το μεγαλεπήβολο έργο “Θησαυροί από το ναυάγιο του Απίστευτου”, σε δύο χώρους μουσείων στη Βενετία.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις