Henri Cartier-Bresson και Martine Franck: Διπλό φωτογραφικό αφιέρωμα Αθήνα – Άνδρο

Διαβάζεται σε 4'
Μαρτίν Φρανκ
Μαρτίν Φρανκ «Tulku Khentrul Lodro Rabsel, 12 ans, avec son tuteur Lhagyel, monastère Shechen, Bodnath, Népal» Μartine Franck/Magnum Photos

Ένα διπλό φωτογραφικό αφιέρωμα θα παρουσιαστεί παράλληλα και στα δυο μουσεία, στην Αθήνα και στην Άνδρο, από τις 3 Ιουλίου έως τις 27 Οκτωβρίου 2024.

Φέτος το καλοκαίρι, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή με τη συμβολή του Ιδρύματος Henri Cartier-Bresson θα αποτίσει φόρο τιμής στο μοναδικό ζευγάρι καλλιτεχνών Henri Cartier-Bresson (1908-2004) και Martine Franck (1938-2012), με ένα διπλό φωτογραφικό αφιέρωμα που θα παρουσιάζεται παράλληλα και στα δυο του μουσεία, στην Αθήνα και στην Άνδρο, από τις 3 Ιουλίου έως τις 27 Οκτωβρίου 2024.

Ο Henri Cartier-Bresson και η σύζυγός του Martine Franck ήταν αγαπημένοι φίλοι του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή. Ο Cartier-Bresson εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή στην Άνδρο το 1987, εκθέτοντας 150 φωτογραφίες που επέλεξε ο ίδιος.

Στην Franck οφείλουμε ένα από τα ωραιότερα πορτραίτα της Ελίζας Γουλανδρή, φωτογραφημένο στο Γκστάαντ το 1999, μόλις έναν χρόνο πριν από τον θάνατό της. Μέσα από τον φωτογραφικό φακό και την ιδιαίτερη τεχνική τους, οι δύο καλλιτέχνες άφησαν ο καθένας το δικό τους ανεξίτηλο αποτύπωμα στην τέχνη.

Cartier-Bresson στην Αθήνα – Εικόνες από διαφορετικές γωνιές του κόσμου

Ile de Sifnos, Grèce, 1961 © 2024 Henri Cartier-Bresson/Magnum Photos, courtesy Fondation Henri Cartier-Bresson, Paris

Το μεγάλο αφιέρωμα στον Cartier-Bresson που θα παρουσιαστεί στο μουσείο του Ιδρύματος στην Αθήνα θα αποτελείται από δυο ξεχωριστές ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα θα παρουσιαστούν οι 74 φωτογραφίες που απαρτίζουν το μοναδικό λεύκωμα Images à la sauvette (The Decisive Moment), το οποίο δημοσιεύτηκε το 1952 και οι φωτογραφίες του ταξιδεύουν το κοινό σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου. Έχει χαρακτηριστεί από τον Robert Capa ως «Βίβλος για φωτογράφους» και παραμένει ακόμα και σήμερα η πιο διάσημη αναφορά στο έργο του Cartier-Bresson.

Στην δεύτερη ενότητα, για πρώτη φορά συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Cartier-Bresson στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του το 1937, το 1953 και το 1961 στην Αθήνα, στις Κυκλάδες, στους σημαντικότερους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και στις πιο απόμακρες πλευρές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Περίπου το 80% της έκθεσης θα αποτελείται από έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά παγκοσμίως, τα οποία θα πλαισιώνονται με πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό.

Ξεναγήσεις για το κοινό θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή 12.00-12.45, ενώ η ειδικά σχεδιασμένη διαδραστική ξενάγηση «Φωτο-βόλτα στο Παγκράτι» έχει προγραμματιστεί για τις Παρασκευές 5 και 12 Ιουλίου όπως και κάθε Παρασκευή μετά τις 30 Αυγούστου, 17.00-20.00. Ομαδικές και ιδιωτικές ξεναγήσεις μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν κατόπιν συνεννόησης.

Martine Franck, με περίπου 150 φωτογραφίες στην Άνδρο

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο θα παρουσιάσει αναδρομική έκθεση της Martine Franck, με περίπου 150 φωτογραφίες της.

Στο αφιέρωμα θα εκτεθούν αναλυτικά όλες οι θεματικές που απασχόλησαν την Franck κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας, δηλαδή τα διαφορετικά στάδια του κύκλου ζωής του ανθρώπου (παιδική ηλικία, μύηση, ωριμότητα), ο κόσμος της εργασίας, πολιτικά και κοινωνικά θέματα (διαδηλώσεις, πορτραίτα, κριτική του υπερκαταναλωτισμού) αλλά και οι φεμινιστικοί αγώνες.

Η βελγικής καταγωγής Martine Franck ξεκίνησε την αξιοσημείωτη φωτογραφική της καριέρα το 1963, όταν πήρε τη Leica ενός συγγενή της μαζί της σε ένα ταξίδι στην Κίνα. Πριν ασχοληθεί με τη φωτογραφία, η Franck σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και στην Ecole du Louvre στο Παρίσι. Οι μέντορές της ήταν ο Eliot Elisofon και ο Gjon Mili.

Ως βασικές επιρροές ανέφερε τις γυναίκες φωτογράφους Julia Margaret Cameron, Dorothea Lange και Margaret Bourke-White. Παντρεμένη με τον Henri Cartier-Bresson, η Franck εκπροσωπήθηκε από το πρακτορείο Vu και συνίδρυσε το πρακτορείο Viva πριν ενταχθεί στο πρακτορείο Magnum Photos του Cartier-Bresson τη δεκαετία του 1980, όπου ήταν μία από τις λίγες γυναίκες που εκπροσωπούνταν.

Εργάστηκε για περιοδικά όπως το Life, η Vogue και το Fortune. Οι εικόνες της Franck, κυρίως πορτραίτα και φωτογραφίες ντοκουμέντα, εστιάζουν σε γυναίκες, καλλιτέχνες και περιφερειακές κοινότητες. Η γνωστή φωτογραφία της του 1976 με λουόμενους στο Le Brusc της Γαλλίας, η οποία πωλήθηκε για 9.450 δολάρια σε δημοπρασία το 2020, αποτελεί παράδειγμα του ενδιαφέροντός της για το φως και τις γεωμετρικές μορφές.

Πρωταγωνίστρια πολυάριθμων ατομικών εκθέσεων, η Franck τιμήθηκε ως Ιππότης της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής το 2005.

Από 1 έως 31 Αυγούστου θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για το κοινό στα ελληνικά κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο 12.00-12.45 και Πέμπτη και Κυριακή 12.30-13.15 (στα ελληνικά), ενώ ξεναγήσεις στα αγγλικά θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη 18.30-19.15. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για ομαδικές και ιδιωτικές ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα