Η Γη τραγουδάει στο Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”

Η Γη τραγουδάει στο Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”
Κώστας Παπανικολάου, Καισαριανή IV, 2017, αυγοτέμπερα σε κόντρα πλακέ, 160 x 160 εκ. Λεπτομέρεια του έργου. Μητροπολιτικ'ο Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"/ Επιμελήτρια Ελένη Αθανασίου

Τέσσερις καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τη φύση στην έκθεση που έχει τίτλο "Το Τραγούδι της Γης" και φιλοξενείται στο Μητροπολιτικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης".

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης του Μητροπολιτικού Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης” διεξάγεται αυτή η μοναδική εικαστική έκθεση που έχει τίτλο “Το Τραγούδι της Γης” και πραγματεύεται ποικίλα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής Γης, αποτελώντας το σημείο συνύπαρξης της σύγχρονης τέχνης και του περιβάλλοντος.

Τέσσερις καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τη φύση, άλλοτε εξ’ επαφής, άλλοτε από μνήμης (out of memory) και αναζητούν τους παράγοντες που στοιχειοθετούν το ωραίο.

Η Περιφέρεια Αττικής και το Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” αύριο Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022, στις 6:30 μ.μ., εγκαινιάζουν την έκθεση με τίτλο “Το Τραγούδι της Γης”, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με την ιστορικό τέχνης Ελένη Αθανασίου, με στόχο την ανάδειξη του έργου σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Μητροπολιτικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης" Facebook Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας “Αντώνης Τρίτσης”, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων, με πρόσβαση μέσω πέντε κύριων εισόδων, βρίσκεται στη θέση με τοπωνύμιο Πύργος Βασιλίσσης ή Επτάλοφος στη δυτική Μητροπολιτική Αθήνα, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου. Η ύπαρξη του υγρού στοιχείου σε μεγάλη αναλογία εντός του Πάρκου, με τη μορφή έξι τεχνητών λιμνών και ενός τεχνητού καναλιού που τις συνδέει, καθώς και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Πάρκου, το καθιστούν έναν τόπο φυσικού κάλλους, ενταγμένο στον οικιστικό ιστό, με μοναδικά χαρακτηριστικά για τη δυτική Αθήνα αλλά και για όλο το Λεκανοπέδιο.

“Το Τραγούδι της Γης”


Η μοναδική αυτή έκθεση πραγματεύεται ποικίλα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής Γης και αποτελεί το σημείο συνύπαρξης της σύγχρονης τέχνης και του περιβάλλοντος. Τέσσερις καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τη φύση, άλλοτε εξ’ επαφής, άλλοτε από μνήμης (out of memory) και αναζητούν τους παράγοντες που στοιχειοθετούν το ωραίο.

Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 25 ζωγραφικά έργα θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2023. Αλφαβητικά οι 4 καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι η Χρύσα Βέργη, ο Κώστας Παπανικολάου, ο Μανώλης Χάρος και ο Αχιλλέας Χρηστίδης.

Αχιλλέας Χρηστίδης, Χωρίς Τίτλο, 2020, λάδι σε καμβά, 130Χ160 εκ Μητροπολιτικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"/ Επιμελήτρια Ελένη Αθανασίου


Τι σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Ελένη Αθανασίου

«(…) η Χρύσα Βέργη μεταφέρει στον καμβά την εκφραστική δύναμη του χρώματος, συνταιριάζοντας ρεαλιστικά, ιμπρεσσιονιστικά και εξπρεσιονιστικά στοιχεία ταυτόχρονα. Δημιουργεί έναν κόσμο φινέτσας και αισθητικής αντίληψης, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό το νερό και τις αντανακλάσεις της φύσης μέσα στο υδάτινο στοιχείο. Η διερεύνηση του οπτικού πεδίου, οι διαφορετικές οπτικές γωνίες μέσα στον ίδιο πίνακα, ο σχετικά λίγος χώρος που δίνεται στον ουρανό και το χαμηλό σημείο θέασης που παρατηρείται στην Φλαμανδική τοπιογραφία του 15ου αι., εγγράφονται στην όλη προβληματική της για τη ζωγραφική ερμηνεία του τοπίου και για την οπτική αντίληψη – πρόσληψη της εικόνας.

Χρύσα Βέργη, Retiro III, 2020, ακρυλικό και λάδι σε καμβά, 170Χ220 εκ. (τρίπτυχο) Μητροπολιτικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"/ Επιμελήτρια Ελένη Αθανασίου

Ο Κώστας Παπανικολάου αντιμετωπίζει το τοπίο με πιο ρεαλιστικά στοιχεία, σαν μια αυτοτελή σύνθεση. Ο κόσμος του είναι ένα άγριο καρναβάλι, ένας απέραντος ωκεανός, γεμάτος κρυφά νοήματα, κώδικες, γρίφους, σαρκασμό και ειρωνεία. Επηρεασμένος από την αρχαιότητα, την Βυζαντινή τέχνη και την πρώιμη Αναγέννηση δημιουργεί μια σύγχρονη tapisserie, με τα απαραίτητα συμπληρωματικά στοιχεία, που υπόσχονται ένα ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο της φαντασίας, μέσα από το το απρόοπτο της περιπέτειας, στην οποία παραμονεύει ο κίνδυνος. Χρησιμοποιεί αυγοτέμπερα σε γήινες αποχρώσεις και συνεχίζει την παράδοση της επιπεδότητας του χώρου και της ηθελημένης ακαμψίας των φιγούρων, όπως είχε κατοχυρωθεί στην ελληνική ζωγραφική από την βυζαντινή αγιογραφία και τη λαϊκή παράδοση. (…)

Κώστας Παπανικολάου, Κλάδεμα, 2020, αυγοτέμπερα σε κόντρα πλακέ, 140Χ160 εκ. Μητροπολιτικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"/ Επιμελήτρια Ελένη Αθανασίου

Ο Μανώλης Χάρος μετεωρίζεται ανάμεσα στις νέες σειρήνες της αφαίρεσης και τις παλιές γνώριμες συνθέσεις. Με γλώσσα λιτή, συμπυκνωμένη, αποκαλυπτική του προσωπικού ζωγραφικού του ύφους, χρησιμοποιεί γνώριμα σύμβολα, όπως το πλοίο, τη θάλασσα, το φεγγάρι, το κύμα, τον ορίζοντα, το δένδρο, την κορυφογραμμή στο βουνό, με σκοπό να οδηγήσει τον θεατή στα τοπία-τόπους του καλλιτέχνη και τελικά στον ίδιο τον δημιουργό. Το αφήγημά του συγγενεύει κατά κάποιον τρόπο με τον ρυθμό ενός μουσικού έργου, που αναπτύσσεται βάσει του θέματος και των παραλλαγών του, ενώ μέσα από την μορφή των εικόνων του, προσκαλεί τον θεατή να μετέχει στην απεραντοσύνη της σκέψης του και τη φαντασιακή λειτουργία της έμπνευσης. (…)

Μανώλης Χάρος, Κίτρινο, 2022, ακρυλικό και λάδι σε καμβά, 120Χ150 εκ. Μητροπολιτικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"/ Επιμελήτρια Ελένη Αθανασίου


Και ο Αχιλλέας Χρηστίδης διατηρεί πάντα ένα καθαρά προσωπικό τρόπο έκφρασης, που τον κάνει να ξεχωρίζει. Η ζωγραφική του, απαλλαγμένη από την τυπική αναπαράσταση και με την ένταση μιας πηγαίας ζωικής ορμητικότητας, που εκφράζεται κυρίως με την κραυγή της χρωματικής εξάρσεως, φέρνει μια αναταραχή γεμάτη ρυθμό στην επιφάνεια του καμβά. Προσεγγίζει την επιφάνεια του τελάρου σαν πεδίο δράσης μιας συνεχώς εναλλασσόμενης όρασης. Ένταση και χρώμα χαρακτηρίζουν το σύνολο του έργου του. (…)».

Αχιλλέας Χρηστίδης, Χωρίς Τίτλο, 2020, λάδι σε καμβά, 120Χ140 εκ Μητροπολιτικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"/ Επιμελήτρια Ελένη Αθανασίου

Τοπία με τάσεις ρεαλιστικές, αφαιρετικές, ιμπρεσσιονιστικές κυριαρχούν στην ζωγραφική και των τεσσάρων καλλιτεχνών και συνυπάρχουν διαλεκτικά με μνήμες και οπτικά βιώματα από την Γη που μετουσιώνει τα αντικείμενα και τις επιδράσεις του φωτός στον τόπο μας. Το τελικό αποτέλεσμα διακρίνεται για την γνησιότητα των αναζητήσεών τους, την ειλικρίνεια και τον πλούτο της εκφραστικής τους γλώσσας, την ποιότητα και την αλήθεια των διατυπώσεων τους. Η ζωγραφική τους γραφή είναι έντιμη, χωρίς τεχνάσματα, με ψυχική γενναιοδωρία προς τον θεατή.

Μανώλης Χάρος, Τα μάγια του Μάρτη στη Σκιά των Πραγμάτων, 2022, ακρυλικό και λάδι σε καμβά, 200Χ200 εκ Μητροπολιτικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"/ Επιμελήτρια Ελένη Αθανασίου

Info: Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”, Σπύρου Μουστακλή 23, 13122 Ίλιον, (Έξοδος 7 από Αττική Οδό, Άγιοι Ανάργυροι-Αχαρναί –Κατεύθυνση προς Ελευσίνα), Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 11:00 – 21:00. Από 8 Νοεμβρίου 2022 έως 15 Ιανουαρίου 2023, Πληροφορίες: Τηλ.: 21 0232 3163. Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Αθανασίου

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα