Μύθοι και Σύμβολα “εισβάλλουν” στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο

Μύθοι και Σύμβολα “εισβάλλουν” στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο

Η περιοδική έκθεση, "Μύθοι και Σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη, (19ος-αρχές 20ού αιώνα)" θα παρουσιαστεί στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο με σκοπό να διαφανεί η δημιουργικότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών που υιοθετούν, εξελίσσουν και μεταλλάσσουν το περιεχόμενο και τη μορφή του μύθου σε νέες προτάσεις έκφρασης, καθώς και οι διαφορετικές εικαστικές αφετηρίες των δημιουργών.

Το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο στεγάζεται σε θαυμάσιο νεοκλασικό κτίριο και περιέχει έργα από τις συλλογές της Ε.Π.Μ.Α.Σ., με ιστορική θεματολογία από τον Αγώνα του ’21, που δίνουν αισθητή μορφή στον ιστορικό χαρακτήρα της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Παράλληλα, διαθέτει και χώρο όπου εναλλάσονται οι περιοδικές εκθέσεις.

Την προσοχή μας μαγνητίζει η περιοδική έκθεση, “Μύθοι και Σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη, (19ος-αρχές 20ού αιώνα) που εγκαινιάζεται το Σάββατο 10 Ιουνίου στις 20.30, με σκοπό να διαφανεί η δημιουργικότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών που υιοθετούν, εξελίσσουν και μεταλλάσσουν το περιεχόμενο και τη μορφή του μύθου σε νέες προτάσεις έκφρασης, καθώς και οι διαφορετικές εικαστικές αφετηρίες των δημιουργών.

Η πρόσληψη του μύθου από τους Έλληνες ζωγράφους και γλύπτες γίνεται καταρχάς σύμφωνα με τις επιταγές της ακαδημαϊκής τέχνης. Ωστόσο, από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα ο Ευρωπαϊκός Συμβολισμός προσδίδει νέα δυναμική στα μυθολογικά θέματα, προετοιμάζοντας το έδαφος για τους καλλιτέχνες των πρωτοποριών του 20ού αιώνα.

Η έκθεση στοχεύει παράλληλα, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν, στην αποκωδικοποίηση των συμβόλων που περιέχονται στα έργα τέχνης με μυθολογικό περιεχόμενο, και στην αναζήτηση των αξιών και των μηνυμάτων που μεταφέρουν σε εμάς σήμερα.

Το σύνολο των έργων τέχνης προέρχεται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, και περιλαμβάνει έργα των καλλιτεχνών: Ιωάννη Κόσσου, Γεωργίου Βρούτου, Θωμά Θωμόπουλου, Κωνσταντίνου Δημητριάδη, Γεώργιου Ιακωβίδη, Νικόλαου Γύζη, Κωνσταντίνου Παρθένη, Παύλου Ροδοκανάκη και Γεράσιμου Στέρη.

Επιμέλεια έκθεσης: Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου, Τώνια Γιαννουδάκη


Τα μάτια της ψυχής – Θωμάς Θωμόπουλος

Παράλληλα στο πλαίσιο επανασχεδιασμού της μόνιμης συλλογής του παραρτήματος Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, από την επιμελήτρια Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου, με θέμα τον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία – 1821, οι επισκέπτες μπορούν να δουν έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, τα οποία συνομιλούν με τα έργα του 19ου αιώνα και ενισχύουν το περιεχόμενο της έκθεσης σε μορφολογικό και εικονογραφικό επίπεδο.

Τα έργα της μόνιμης συλλογής του Παραρτήματος προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, και από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (ΕΙΜ), του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ), της Συλλογής Ιδρύματος Αντώνιου Ε. Κομνηνού και της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, ενώ περιλαμβάνονται και έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα