Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων: Ένα όραμα δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων: Ένα όραμα δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα
- Eurokinissi

Ένας μεγάλος πολιτιστικός θησαυρός, που αναμένεται να δώσει νέα αναπτυξιακή διάσταση και προοπτική στην πόλη των Χανίων. Τι αναφέρει η αρχαιολόγος Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη για την ίδρυση του μουσείου στο ιστορικό κέντρο της Χαλέπας.

Στα Χανιά, στην Κρήτη, στην Ελλάδα, αποδόθηκε την περασμένη εβδομάδα το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, ένας μεγάλος πολιτιστικός θησαυρός, που αναμένεται να δώσει νέα αναπτυξιακή διάσταση και προοπτική στην πόλη.

Χωροθετημένο στην περιοχή της Χαλέπας, τον δεύτερο ιστορικό πόλο των Χανίων μετά τον ενετικό οικιστικό πυρήνα, το νέο Μουσείο που άνοιξε ήδη τις πόρτες του για τους επισκέπτες, μέσα από την εκθεσιακή αφήγηση των συλλογών του παρακολουθεί τη μακρά πορεία στον χρόνο που διαπερνά τους προϊστορικούς οικισμούς και τις ιστορικές πόλεις της Δυτικής Κρήτης και αναδεικνύει τη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία και δραστηριότητα των ανθρώπων στον τόπο αυτό, διαμέσου των αιώνων.

Τι αναφέρει η εμπνεύστρια της ιδέας για την ίδρυση του μουσείου, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη

Η αρχαιολόγος Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και εμπνεύστρια της ιδέας για την ίδρυση του συγκεκριμένου μουσείου στο ιστορικό κέντρο της Χαλέπας σημειώνει χαρακτηριστικά σε δήλωσή της: “Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων είναι ένα σύγχρονο μουσείο, φιλικό στον επισκέπτη και με έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Είναι ένα μουσείο αντάξιο της πόλης και της περιφερειακής ενότητας Χανίων, καθώς στον χώρο της έκθεσης ξεδιπλώνεται εντυπωσιακά η πλούσια αρχαιολογία και αρχαία ιστορία του τόπου μας με πολύ σημαντικά και μοναδικά εκθέματα, ορισμένα από τα οποία προήλθαν από ανασκαφές των τελευταίων δεκαετιών, τα οποία τοποθετούν τα Χανιά στα κορυφαία κέντρα της αρχαίας Κρήτης. Είναι ένα μεγαλειώδες έργο για την πόλη και της προσφέρει νέα δυναμική. Είναι ένα μουσείο που μας κάνει υπερήφανους.

Ως εμπνεύστρια της ιδέας για την ίδρυση του συγκεκριμένου μουσείου στο ιστορικό κέντρο της Χαλέπας και μετά από δεκαετίες ενασχόλησης για να ευοδωθεί, θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω δημοσίως αυτή την στιγμή το μεγάλο ευχαριστώ προς όλους, όσοι από την δεκαετία του 1990 βοήθησαν αρχικά για να το εγκαταστήσουμε και σήμερα να το προσφέρουμε κατ’ αρχάς στους συμπολίτες και συντοπίτες μας αλλά και σε όλο τον κόσμο: Στις προϊστάμενες της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Βάννα Νινιού-Κινδελή, κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη και κυρίως στην κ. Ελένη Παπαδοπούλου, η οποία επιφορτίστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση το δύσκολο έργο των τελευταίων επτά χρόνων. Σε όλο το επιστημονικό, τεχνικό, φυλακτικό και διοικητικό προσωπικό τόσο της πρώην ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων όσο και της νυν Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων. Στον αρχιτέκτονα κ. Θεοφάνη Μπομπότη, ο οποίος σχεδίασε το κτήριο. Στην αρχιτέκτονα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Μπέσυ Δρούγκα, η οποία σχεδίασε την έκθεση, καθώς και σε όλους τους εξωτερικούς συνεργάτες.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τις Ηγεσίες και τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων και τις άλλες τοπικές αρχές, τους κατά καιρούς δωρητές αρχαιοτήτων αλλά και προς όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι υπομονετικά μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια με τον καλό τους λόγο ή και τον γόνιμο αντίλογο.

Βαθιά συγκινημένη με την ολοκλήρωση ενός οράματος ζωής, για το οποίο είχα την τύχη να εργαστώ από την αρχή μέχρι το τέλος, καλώ όλους, πρωτίστως τους συντοπίτες μας και ειδικά τη νεολαία, να επισκεφτούν το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, σίγουρη ότι θα το αγκαλιάσουν και θα το αγαπήσουν, αναγνωρίζοντας συνάμα την βαρύνουσα σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάγκη της συνεχούς προστασίας της.

Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας ανήκει σε όλους και σε όλες, και πρώτα και κύρια στους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες. Ως κοινωνικό αγαθό και κοινή περιουσία, η πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά που στεγάζεται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων πρέπει να παραμείνει μακριά από ιδιοκτησιακές λογικές και πέρα από οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης. Αναμένουμε από την πολιτεία να ορίσει τα επίσημα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, με καλεσμένους όλους τους πολίτες”.

- Eurokinissi


Το νέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων

Το νέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων στην περιοχή της Χαλέπας είναι σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη και των συνεργατών του και χαρακτηρίζεται από τη σύνθεση δύο διακριτών γραμμικών μονολιθικών όγκων που αναδύονται από τη γη. Πρόκειται για συμβολική αναφορά στα τεκμήρια του πολιτισμού που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά της, αλλά συγχρόνως και μία βιοκλιματική επιλογή με την καλύτερη δυνατή προσαρμογή του κτίσματος στο έντονα επικλινές οικόπεδο.

Η συνολική επιφάνεια των χώρων του Μουσείου είναι περίπου 6.000 τ.μ. σε ακίνητο έκτασης περίπου 12 στρ. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων υλοποιήθηκε μέσω της χρηματοδότησης κυρίως Ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και εθνικών πόρων, που έφεραν σε πέρας οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Η συνολική δαπάνη κατασκευής και ολοκλήρωσης του Μουσείου υπολογίζεται σε περίπου 15.000.000 ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 14.000.000 ευρώ προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Οι χώροι των μόνιμων συλλογών και των περιοδικών εκθέσεων καταλαμβάνουν έκταση 2.000 τ.μ.

Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι επιλέχθηκε, εκτός των εποπτικών και ψηφιακών μέσων, η δημιουργία συγκεκριμένων αναπαραστάσεων, που αποδίδουν σημαντικές όψεις του βίου κατά τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους. Επίσης, δημιουργήθηκαν δύο απτικά τραπέζια εντός του εκθεσιακού χώρου για τους επισκέπτες με προβλήματα όρασης.

Στην αίθουσα του ορόφου, εκτίθεται αξιόλογος αριθμός αντικειμένων της Συλλογής Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη, τα οποία χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Στον όροφο του Μουσείου βρίσκεται η αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων έκτασης 90 τμ. Στο ίδιο επίπεδο, χωροθετείται το αμφιθέατρο σχεδιασμένο για 120 θέσεις, 3 εκ των οποίων για άτομα με κινητικά προβλήματα. Και ο χώρος αυτός με ειδική ξύλινη επένδυση εσωτερικά και εξωτερικά ακολουθεί αυστηρές προδιαγραφές ως προς την ακουστική και την ηχομόνωση, διαθέτει χώρο μετάφρασης και είναι πλήρως εξοπλισμένος.

Τα τέσσερα εργαστήρια συντήρησης, εμβαδού 500 τμ, είναι ισόγεια με φυσικό φωτισμό και πλήρως οργανωμένα. Διακρίνονται για τον σύγχρονο και άρτιο εξοπλισμό τους που συνεχώς εμπλουτίζεται, παρέχοντας τις κατάλληλες συνθήκες για τη διεκπεραίωση των πιο απαιτητικών συντηρήσεων αντικειμένων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα