Οι εικαστικοί “Πλόες” της Άνδρου γιορτάζουν 30 χρόνια με μια επετειακή έκθεση

Διαβάζεται σε 4'
Αναστασίου Δημήτρης
Αναστασίου Δημήτρης / ΠΛΟΕΣ

Ο ρόλος της τέχνης και τι διαδραματίζει, ποια είναι η σχέση της με τη φύση και επίσης με τις παρακαταθήκες του παρελθόντος μας απέναντι στο παρόν, είναι οι θεματικές για τους ΠΛΟΕΣ φέτος το καλοκαίρι.

«Προς τον Κήπο των Εσπερίδων» είναι ο υπότιτλος της φετινής επετειακής έκθεσης του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως στην Άνδρο, που φιλοξενείται στο πλαίσιο του θεσμού ΠΛΟΕΣ.

Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός ΠΛΟΕΣ, που διανύει φέτος την 30ή του χρονιά, παρουσιάζεται κάθε καλοκαίρι στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, το οποίο υποστηρίζει και φιλοξενεί στο διώροφο κτίριό του στη Χώρα της Άνδρου τις εκθέσεις και τις θεωρητικές του συναφείς προτάσεις, τις οποίες θεμελίωσε, διαμορφώνει εξ ολοκλήρου και επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού Αθηνά Σχινά (ΕΚΠΑ).

Τα εγκαίνια της φετινής έκθεσης, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έγιναν το Σάββατο 27 Ιουλίου 2024. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024.

«Τη χρονιά αυτή ολοκληρώνεται ένας πρώτος κύκλος του θεσμού ΠΛΟΕΣ ο οποίος διανύει την 30ή του επέτειο φιλοξενίας στο ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ. Στόχος του θεσμού αυτού ήταν, και συνεχίζει να είναι, η εκφραστική δυνατότητα και προβολή νεότερων και σύγχρονων Ελλήνων και εικαστικών δημιουργών που δραστηριοποιούνται και ανήκουν στη μεταπολεμική περίοδο.

Νταλάρα Γεωργιάννα
Νταλάρα Γεωργιάννα / ΠΛΟΕΣ

Τα έργα τους επιλέγονται και εκτίθενται στο Ίδρυμα Κυδωνιέως κατά τη θερινή περίοδο λειτουργίας του, εφόσον αυτά αφενός αναπτύσσουν μία διαλεκτική σχέση μεταξύ τους και με το κοινό και, αφετέρου, εφόσον τους δημιουργούς τους έχουν απασχολήσει βασικά αισθητικά, κοινωνικά και ιδεολογικά ζητήματα όπως ο ρόλος της τέχνης και τι διαδραματίζει, ποια είναι η σχέση της με τη φύση και επίσης με τις παρακαταθήκες του παρελθόντος μας απέναντι στο παρόν», δήλωσε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Π.& Μ. Κυδωνιέως Δημήτριος Σιγάλας κατά τη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα και στην οποία μίλησαν επίσης η Αθηνά Τσατσομοίρου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δήμου Άνδρου και η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης, Αθηνά Σχινά.

«Η Άνδρος της ναυτοσύνης, του “Αφανή Ναύτη” και της” «Γυναίκας του Ναυτικού”, του αγάλματος που μας χάρισαν οι κυρίες Λασκαρίνα και Νένη Καρασταμάτη, η Άνδρος της όμορφης φύσης και του πολιτισμού, καλωσορίζει την επετειακή έκθεση “30οί ΠΛΟΕΣ”. Την εποχή που ζούμε, όπου όλα ανατρέπονται εύκολα, η τέχνη αποτελεί το πεδίο διαφυγής, υποστήριξης και διάδοσης θετικών μηνυμάτων», ανέφερε στον δικό της χαιρετισμό η κ. Τσατσομοίρου.

Ζουρούδης Δημήτρης
Ζουρούδης Δημήτρης /ΠΛΟΕΣ

«Σκέφτηκα φέτος να ονομάσω την έκθεση “Προς τον Κήπο των Εσπερίδων” γιατί διανύουμε μια περίοδο δύσκολη, περίοδο κρίσεων, όχι μόνο σήμερα, εδώ και κάποια χρονική περίοδο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά προβλήματα και είναι όλα σε κρίση. Πέρα από αυτά, όμως, έχουμε κι αυτόν τον νεοεισαχθέντα όρο, τη woke culture. Βεβαίως έπρεπε να διορθωθούν όλες οι αδικίες, αλλά αυτός ο όρος που έρχεται, του “δικαιωματισμού” καταρχάς, δεν έχει όρια και φοβόμαστε τις ακρότητες. Μέχρι σήμερα δεν έχει φανεί αυτού του είδους το πρόσωπο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή της η Αθηνά Σχινά.

Η ίδια έκανε αναφορά και στους όρους της κοινωνικής «αποδόμησης» και της μαζικά συμφυρόμενης ή πλουραλιστικής «συμπερίληψης», κατά την οποία, όπως είπε, «αφαιρούνται όλες οι ιδιότητες» και έχουμε να κάνουμε πλέον με «ποσοστώσεις και όχι με ποιότητες», «ενώ όλη η πνευματική μας ιστορία μας διδάσκει ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και κάθε προσωπικότητα μοναδική, με τις ευθύνες και τις συμπεριφορές της».

«Δεν δίνει η τέχνη λύσεις, φυσικά ο άνθρωπος δίνει λύσεις», τόνισε η κ. Σχινά αναφερόμενη και στον τρόπο που η αρχαία παράδοση, η μυθολογία (που είναι κωδικοποιημένη φιλοσοφία ζωής) μπορεί να μας βοηθήσει μέσα από τις θεμελιώδεις και διαχρονικές ουμανιστικές αξίες που περικλείει -όπως ο 11ος άθλος του Ηρακλή, από τον οποίον η έκθεση δανείστηκε τον υπότιτλό της.

Στους 30ούς ΠΛΟΕΣ συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής και σύνθετων υλικών, οι καλλιτέχνες (αλφαβητικά): Σωτηρία Αλεβίζου, Δημήτρης Αναστασίου, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Όλγα Βερυκάκη, Μαρία Βλαντή, Μαρία Γενιτσαρίου, Ελένη Γκλίνου, Νατάσα Γρυλλάκη, Δημήτρης Ζουρούδης, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Χριστίνα Κάλμπαρη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Παναγιώτης Κουλουράς, Τζάνετ Λιοδάκη, Μαρία Νάγιου, Γεωργιάννα Νταλάρα, Φλωρεντία Οικονομίδου, Έλενα Παπαδημητρίου, Ντέπη Παυλίδου, Λίλα Πολενάκη, Φωτεινή Πούλια, Κατερίνα Ριμπατσιού, Νίκος Σαπέρας, Νατάσσα Σαρρή, Αφροδίτη Σεζένια, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Φωτεινή Στεφανίδη, Κωνσταντίνα Συλίκου, Στρατής Ταυλαρίδης, Γιώργος Χουλιαράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα