Πέθανε η Βρετανίδα γλύπτρια Phyllida Barlow – Ήταν μακρινή απόγονος του Δαρβίνου

Πέθανε η Βρετανίδα γλύπτρια Phyllida Barlow – Ήταν μακρινή απόγονος του Δαρβίνου
Η Phyllida Barlow κάθεται μπροστά από τα ''folly'' γλυπτά της στο βρετανικό περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας. iennale, the world's oldest contemporary art fair, opening Saturday. (AP Photo/) Colleen Barry/AP Photo

Κορυφαία στιγμή της καριέρας της η συμμετοχή της στην Μπιενάλε του 2017

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών η Βρετανίδα γλύπτρια Phyllida Barlow, την οποίο ο Guardian περιγράφει ως “μία από τις κορυφαίες καλλιτέχνιδες του κόσμου της τέχνης που ξεκίνησαν πιο αργά να δημιουργούν“.

Η γλύπτρια απέκτησε διεθνή φήμη αφού αποσύρθηκε από μια καριέρα διδασκαλίας την οποία σκούσε για περίπου 20 χρόνια. Η καλλιτέχνις είναι περισσότερο γνωστή για γλυπτά και εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, από ταπεινά υλικά, όπως: χαρτόνι, ύφασμα, κόντρα πλακέ, πολυστυρένιο, γάζα, γύψο και τσιμέντο. Έγινε γνωστή όταν εκπροσώπησε τη Βρετανία στην Μπιενάλε του 2017. Εκεί παρουσίασε τη δυναμικά βιομηχανική και βολβοειδή σειρά “Folly”.

Phyllida Barlow – Ξεκίνημα και επιβλητικές εγκαταστάσεις

Αφού εγκατέλειψε τη θέση της ως επικεφαλής του προπτυχιακού μαθήματος στο Slade School of Art το 2009, της δόθηκε μια ατομική έκθεση στην Serpentine Gallery το 2010, η οποία οδήγησε στην αναγνώριση των κριτικών και των επιμελητών.

2013 στην Διεθνή Έκθεση Carnegie - Έργο "TIP" της Phyllida Barlow Gene Puskar/AP

Για σχεδόν 60 χρόνια, η Barlow εμπνεύστηκε από το περιβάλλον της για να δημιουργήσει επιβλητικές εγκαταστάσεις που μπορεί να είναι ταυτόχρονα απειλητικές και παιχνιδιάρικες.

Η Barlow σπούδασε στο Chelsea College of Art (1960-63) και στο Slade School of Art (1963-66), ενώ στη συνέχεια δίδαξε και στις δύο σχολές. Το 2011 έγινε μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας, τη χρονιά που εντάχθηκε στην γκαλερί Hauser & Wirth, και το 2015 της απονεμήθηκε το βραβείο CBE για τις υπηρεσίες της στις τέχνες στο πλαίσιο των πρωτοχρονιάτικων τιμών της Βασίλισσας. Το 2021 έγινε Dame Commander του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στο πλαίσιο των γενεθλίων της Βασίλισσας.

Το 2017, η Barlow είχε πει για το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε σε μετέπειτα φάση στην ζωής της: “Για να το πω ωμά πιστεύω ότι το timing τώρα είναι για τέλειο για μένα. Είμαι πολύ έτοιμη για αυτό που συνέβη. Και τα έργα μου είναι έτοιμα να εκπληρώσουν όλων των ειδών τις φιλοδοξίες μου για τη δουλειά μου. Όχι για τον εαυτό μου, δεν με νοιάζει για μένα. Με ενδιαφέρει το πώς μπορεί να λειτουργήσει η δουλειά μου και έχω αποκτήσει τη βεβαιότητα ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά αλλά μπορούν να ανακτηθούν“.

Γεννήθηκε στο Newcastle το 1944 και έχει μακρινή συγγένεια από την πλευρά του πατέρα της με τον Κάρολο Δαρβίνο, τον Άγγλο φυσιοδίφη και βιολόγο, που έμεινε στην ιστορία ως ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης. Με ενδιαφέρει ο κύκλος της παρακμής και της αναγέννησης. Και με εξιτάρει γιατί αυτό είναι που έχει ζήσει η γενιά μας, που είδε το Λονδίνο να καταστρέφεται να ξαναχτίζεται και να πέφτει και πάλι“.

Το 1966, η Barlow παντρεύτηκε τον καλλιτέχνη Fabian Peake, γιο του συγγραφέα και εικονογράφου Mervyn Peake, και απέκτησαν πέντε παιδιά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα