Πώς “έκανε φτερά” από Μουσείο της Γλασκώβης ιστορικό έργο του Ροντέν αξίας 3 εκατομμυρίων
Διαβάζεται σε 3'Πού πήγε το έργο του θρυλικού Γάλλου γλύπτη Auguste Rodin; Οι υπεύθυνοι μουσείων στη Γλασκώβη δεν μπορούν να απαντήσουν στην ερώτηση.
- 17 Οκτωβρίου 2023 13:13
“Χάθηκε” μέρος του γλυπτού έργου “Les Bourgeois de Calais”, καθώς οι υπεύθυνοι Μουσείων στη Γλασκώβη, δεν μπορούν να το εντοπίσουν στις συλλογές τους.
Το γύψινο γλυπτό του διάσημου καλλιτέχνη Auguste Rodin, που αγοράστηκε από τα Μουσεία της Γλασκώβης το 1901, εκτέθηκε στο Kelvingrove Park από τις 25 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 1949, σύμφωνα με το Glasgow Life, τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για πολλούς από τους πολιτιστικούς χώρους της σκωτσέζικης πόλης. Από τότε, όμως, φαίνεται ότι έχει χαθεί.
Σύμφωνα με το Comité Rodin (επιτροπή που δημιουργήθηκε το 2004 από τον ειδικό σε έργα του Ροντέν Jérôme le Blay και διατηρεί αναλυτικό κατάλογο με τα έργα του καλλιτέχνη σε όλο τον κόσμο) το γλυπτό ύψους 2 μέτρων αναπαριστά τον Jean d’Aire, μία από τις μορφές της ομάδας των “αστών του Καλαί”.
Ο Jérôme le Blay, δήλωσε στο AFP ότι η εξαφάνιση είναι “λυπηρή, αλλά πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο εκείνης της εποχής”, καθώς τα έργα από γύψο δεν προκαλούσαν μεγάλο ενδιαφέρον τη δεκαετία του 1940 και άρα δεν προστατεύονταν. Η αξία του έργου σήμερα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Jérôme le Blay, θα ήταν περίπου 3,5 εκατ. ευρώ (3 εκατ. λίρες), εκτίμησε ο Le Blay.
Ο Γάλλος γλύπτης Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν (François-Auguste-René Rodin, 1840 – 1917) καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη γλυπτική τέχνη του 20ού αιώνα. Θυμίζουμε ότι έργα του έχουμε δει σε μεγάλη έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο το 1996.
“Les Bourgeois de Calais” – Θα βρεθούν υπολείμματα;
Η συγκεκριμένη γλυπτική σύνθεση περιλαμβάνει έξι αγάλματα ανδρών (“Bourgeois de Calais”), και τιμά τη θυσία των τοπικών αξιωματούχων κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της βορειο-γαλλικής πόλης Καλέ από τον αγγλικό στρατό κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου. Το έργο ήταν απευθείας ανάθεση από τον δήμο και τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 1895. Πολυάριθμες χάλκινες και γύψινες εκδοχές του αγάλματος υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.
Το άγαλμα που λείπει είχε “υποστεί ζημιές” κατά τη διάρκεια της υπαίθριας έκθεσης του 1949, σύμφωνα με το Glasgow Life. Η Comité Rodin, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, πιστεύει ότι ίσως έχει την ίδια τύχη με ένα άλλο άγαλμα του Ροντέν που αναπαριστά τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, το οποίο εκτέθηκε την ίδια εποχή στο Kelvingrove. Αυτό έσπασε και τα υπολείμματά του φυλάσσονται στο Κέντρο Πόρων του Μουσείου της Γλασκώβης.
Ο Le Blay ελπίζει ότι τα υπολείμματα του “μη εντοπισμένου” κομματιού μπορεί ομοίως να βρεθούν στα αρχεία, σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Περίπου 1.750 άλλα αντικείμενα έχουν εξαφανιστεί από μουσεία της Σκωτίας, συμπεριλαμβανομένων χρυσών νομισμάτων του 16ου αιώνα, που συνδέονται με τη βασίλισσα Μαρία Α΄ της Σκωτίας, σύμφωνα με τους Times.
Το Βρετανικό Μουσείο αναγνώρισε επίσης πρόσφατα την κλοπή χιλιάδων αντικειμένων από τα αποθέματά του, προκαλώντας την παραίτηση του διευθυντή του.
Το Μουσείο της Ουαλίας, το ίδρυμα που διαχειρίζεται επτά εθνικά μουσεία στην Ουαλία, ανακάλυψε ότι του λείπουν 2.000 αντικείμενα, σύμφωνα με το BBC. Ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι πολλά από τα αντικείμενα μπορεί απλώς να έχουν τοποθετηθεί λάθος ή να έχουν ταξινομηθεί λανθασμένα και ότι μπορεί να … αποκαλυφθούν, καθώς εξελίσσεται ο έλεγχος της απογραφής.