Θηλυκός Δον Κιχώτης σε μία νέα χώρα θαυμάτων – Έργα της Κάτιας Βαρβάκη στον Αστρολάβο

Διαβάζεται σε 6'
"Η ζωγράφος Δον Κιχώτης"
"Η ζωγράφος Δον Κιχώτης" Κάτια Βαρβάκη

Η διακεκριμένη ζωγράφος Κάτια Βαρβάκη μιλά στο NEWS 24/7 για τα έργα της νέας έκθεσης «Φυσάει o Χρόνος στα Όνειρα» που φιλοξενείται από την 1η Νοεμβρίου 2024 στην γκαλερί Αστρολάβος.

Η διακεκριμένη ζωγράφος Κάτια Βαρβάκη παρουσιάζει από την 1η Νοεμβρίου 2024 στην γκαλερί Αστρολάβος τη νέα συναρπαστική ενότητα έργων της με τον αινιγματικό, ανοιχτό σε ενδοσκοπική θέαση και ερμηνεία τίτλο «Φυσάει o Χρόνος στα Όνειρα».

Η Ίρις Κρητικού Αρχαιολόγος, Ιστορικός της Τέχνης και Επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι στις περισσότερες ενότητες της δουλειάς της, η Κάτια Βαρβάκη επανέρχεται στο θέμα της αειφόρου νεότητας, θίγει τον χρόνο που περνά, τις εποχές που αλλάζουν.

Ακόμη και εάν οι εικόνες της αφορούν σε ειδυλλιακά φυσικά τοπία, άλλοτε κενά από ανθρώπινη παρουσία και άλλοτε κατοικημένα από παιδιά, νύμφες, νεράιδες και νέα κορίτσια, γνωρίζουμε σε βάθος πόσο την απασχολεί η επερχόμενη μεταβολή της τρυφερής αυτής ώρας, η Άνοιξη ως συνθήκη αιμάσσουσα, πολύτιμη αλλά συχνά ρευστή και τραυματική…” αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης «Φυσάει o Χρόνος στα Όνειρα».

Κάτια Βαρβάκη – Η Αλίκη μάς καλεί σε νέα χώρα θαυμάτων

Στα έργα της ζωγράφου εικονίζονται παιδιά που δεν θέλουν να μεγαλώσουν, ενήλικες που θα ήθελαν να ξαναγίνουν παιδιά. Μικρά ενορχηστρωμένα θαύματα συντελούνται πίσω από γυάλινους διάφανους τοίχους, δέντρα μπλε θροΐζουν σε κάμπους άγνωστους, ένας μικρούλης κουρασμένος δράκος αποκοιμιέται τρυφερά και μια Αλίκη μας καλεί σε νέα χώρα θαυμάτων.

Αέρας Κάτια Βαρβάκη

Η καλλιτέχνις μιλά στο NEWS 24/7 για τις γυναικείες φιγούρες και τα παιδιά που πρωτοστατούν στα έργα της. Οι πρωταγωνιστές αυτών των σκηνών είναι υπαρκτά πρόσωπα;

Στα περισσότερα έργα μου είναι αγαπημένα πρόσωπα που βρίσκονται στην ζωή μου. Υπάρχουν και πρόσωπα που έχω δει κάπου, ή συνδυασμοί χαρακτηριστικών πολλών προσώπων. Με όλα τα πρόσωπα ταυτίζομαι, αλλιώς το έργο δεν είναι ειλικρινές. Πότε γίνομαι νύμφη, πότε Αριάδνη και πότε ένα μικρό μοναχικό παιδί σε μια άχρονη παραλία, με λουόμενους που συνομιλούν, κάποιο πολύ μακρινό καλοκαίρι.

Το πέρασμα στην Τρίτη ηλικία, που συμπίπτει με το πέρασμα της ζωγράφου στην δεύτερη ενηλικίωση και την εν δυνάμει αυτογνωσία, την έχει επίσης απασχολήσει καθώς μας έχει χαρίσει έναν σπουδαίο σχετικό εικονογραφικό κύκλο. Τα έργα της κινούνται και ξεδιπλώνονται στη διάσταση των ονείρων.

“Το υποσυνείδητο δημιουργεί τους δικούς του κόσμους, εκεί όπου όλα είναι πιθανά”

Αλίκη Κάτια Βαρβάκη

Τι σημαίνει για εκείνη όνειρο; Αποτελεί όντως προέκταση του υποσυνείδητου;

Το όνειρο, είτε αυτό καθαυτό, είτε σαν ονειροπόληση, στόχος, ελπίδα ή σκέψη είναι για εμένα απαραίτητη υπαρξιακή ανάγκη. Μέσα τους παίρνω τα αντικείμενα, τους ανθρώπους και τα συναισθήματα και τα τοποθετώ σε μια δική μου θεατρική σκηνή. Δεν μπορώ να λειτουργήσω, να ζήσω και να δημιουργήσω χωρίς την ποίηση και την ρευστή, διάφανη, αόριστη, ασάφεια των ονείρων. Που είναι τόσο πραγματικά μέσα στο παράλληλο σύμπαν τους. Το υποσυνείδητο δημιουργεί τους δικούς του κόσμους, εκεί όπου όλα είναι πιθανά και ο αέρας, η μυρωδιά από νυχτολούλουδο, η θάλασσα, η αγάπη, δημιουργούν μια μελωδία που ακούγεται ένα καλοκαιρινό βράδυ, πίσω από το κλειστό παράθυρο του χρόνου. Μόνο έτσι συμπλέω μαζί του.

Τα έργα της ζωγράφου πραγματεύονται εμφανώς την έννοια της επιθυμίας. Τι μας λέει γι αυτό; “Είναι ανθρώπινη ανάγκη. Η τέχνη δεν συμβαδίζει με την ήρεμη αποδοχή. Είναι ανήσυχη, ανασφαλής, έχει αγωνίες, επιθυμίες και συναισθηματικές μεταπτώσεις. Η ευτυχία δεν θα έλεγα ότι είναι μια εύκολη υπόθεση. Οι επιθυμίες μου με κινητοποιούν και με καθορίζουν, τις χρειάζομαι και τις προκαλώ. Τις κυνηγάω ή τις ονειρεύομαι. Πάντως δεν τις προσπερνάω”.

Ποια είναι η Κάτια Βαρβάκη

Η Κάτια Βαρβάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1986 μέχρι το 1991 σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, με δασκάλους  τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και τον Δημήτρη Μυταρά, από όπου αποφοίτησε με άριστα 30/30. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητήριου Ελλάδας.

Έχει πραγματοποιήσει 18 ατομικές εκθέσεις. Το 1991 στην Αθήνα στην Γκαλερί «Ώρα», Νέοι Δημιουργοί. Το 1993 στην Κύπρο, Λευκωσία, στην Γκαλερί «OPUS». Το 1994 στην Θεσσαλονίκη στην  Γκαλερί «Anny Balta». Το 1995 στον Πειραιά, στην  Γκαλερί «Αστρολάβος». Το 1997 στην Αθήνα στην Γκαλερί  «Espace Kreonidis». Το 1997 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Hilton, «Αrt Café». Το 1997στην Κρήτη, στο Ρέθυμνο, στην  Γκαλερί «Δίμιτο». Το 1998 στην Κύπρο, στην Λευκωσία, στην Γκαλερί «OPUS». Το 1998 στην Χαλκίδα, στην Γκαλερί  «Τesserα». Το 2000 στην Αθήνα, στο Κολωνάκι, στην Γκαλερί «Αστρολάβος». Το 2002 στην Ζάκυνθο, στην Γκαλερί «Κρύπτη». Το 2006 στην Αθήνα, στο Κολωνάκι, στην Γκαλερί «Αστρολάβος Art life». ΟΙΚ -Υ -ΜΑΤΑ. Το 2008 στα Ιωάννινα, στην Γκαλερί «Αμυμώνη». Το 2009 στα Μέγαρα,  Πολιτιστικό Κέντρο «Θέογνης». Το 2010 στην  Αλεξανδρούπολη,  στην γκαλερί «Art gallery». Το 2014 στην  Αθήνα, στο Κολωνάκι, στην Γκαλερί «Αστρολάβος». Τόπος εκεί. Το 2015 στην  Κεφαλονιά, στο Αργοστόλι, στο Ξενοδοχείο «Μουίκης», Ουτοπίες ονείρων. Το 2016 στην  Άνδρο, Ξενοδοχείο Αneroussa, Υδάτινες ιστορίες.

Καρυάτιδα Κάτια Βαρβάκη

Έχει  πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, στο Κάιρο, στην Ρωσία, στην Γενεύη και στην Κύπρο.

Κάτια Βαρβάκη- «Φυσάει ο Χρόνος στα Όνειρα»
Εγκαίνια: 1η Νοεμβρίου 2024, 20.00 – 22. 30 μμ
Γκαλερί Αστρολάβος στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι
Ωράριο έκθεσης: Τρίτη με Παρασκευή 12 – 4 μμ και 5 μμ – 8 μμ Σάββατο 11 πμ – 3 μμ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα