Το Φεστιβάλ Δράμας κατηφορίζει στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Δράμας κατηφορίζει στην Αθήνα

Από σήμερα και έως τις 11 Οκτωβρίου ο κινηματογράφος «Τριανόν» θα προβάλει όλες τις ταινίες του φετινού 40ου Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους αλλά και τις βραβευμένες ταινίες του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας.

Το Φεστιβάλ Δράμας, που εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, «ταξιδεύει» με τις ταινίες του σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου, κάνει στάση από σήμερα και μέχρι τις 11 Οκτωβρίου σε ένα γνώριμο χώρο, τον κινηματογράφο «Τριανόν».

Σε όλο αυτό το διάστημα οι φίλοι των ταινιών μικρού μήκους θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το σύνολο του ελληνικού προγράμματος του 40ου Φεστιβάλ αλλά και τις βραβευμένες ταινίες του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας.

Καθημερινά από σήμερα, Πέμπτη 5/10 έως και Τετάρτη 11/10 θα προβάλλονται δύο προγράμματα στις 19:00 και στις 21:00 με τις ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στο 40ο Φεστιβάλ Δράμας.

Την Παρασκευή 6/10, το Σάββατο 7/10 και την Κυριακή 8/10 θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες του ελληνικού και του διεθνούς διαγωνιστικού  Οι προβολές θα ξεκινούν στις 17:00.

Μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης (Χρυσός Διόνυσος) ανακηρύχθηκε ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος για το «Play» του ενώ τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε ο Δημήτρης Νάκος για το «Κατάψυξη».

Δημοφιλείς ηθοποιοί και επίκαιρη θεματολογία

Φέτος, επέστρεψαν μετά από χρόνια στον κινηματογράφο δημιουργοί που στο παρελθόν έχουν γυρίσει μεγάλου μήκους ταινία, ενώ το σκηνοθετικό τους ντεμπούτο έκαναν ακόμα και ηθοποιοί.

Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίστηκαν, ήταν ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές. Στα ονόματα των παραγωγών που συμμετείχαν συναντάμε πολλούς που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την διεθνή πλέον απήχηση του ελληνικού σινεμά.

H οικονομική κρίση και το προσφυγικό συνεχίζουν να απασχολούν μια μερίδα των νεαρών δημιουργών: ανεργία, φτώχια, τοκογλυφία, επαγγελματική κατάρρευση, άστεγοι, τράπεζες, γιάπηδες σε κρίση. Όμως φέτος φαίνεται πως νέες θεματικές ενότητες έχουν έρθει στο προσκήνιο: τα γηρατειά, το αλτσχάϊμερ, η κακοποίηση των ζώων και τα κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με την έμφυλη ταυτότητα μοιάζουν να κυριαρχούν -χωρίς να λείπουν οι κωμωδίες, οι ταινίες φαντασίας, ακόμα και τα μιούζικαλ ή οι μετααποκαλυπτικές ιστορίες που αξιοποιούν με ευφάνταστο τρόπο την λαϊκή παράδοση. Το μετρό της Αθήνας είναι ένας προνομιακός χώρος για κάποιες από τις ταινίες. Σε αυτόν τον υποβλητικό, υπογειο χώρο του σιδηροδρόμου αναδεικνύονται πτυχές της καθημερινής δραματικότητας.

Οι ανθρώπινες σχέσεις, η διαχείριση της απώλειας και ο έρωτας (ακόμα και στην τρίτη ηλικία) συνεχίζουν να εμπνέουν τους δημιουργούς, όπως και η γενικευμένη δυσανεξία απέναντι στη διαφορετικότητα. Η εικονική πραγματικότητα των μίντια και τα αδιέξοδα των νέων στην επαρχία βρίσκονται στον πυρήνα κάποιων άλλων ιστοριών. Το λεγόμενο «weird cinema» επίσης δεν λείπει, αλλά οι νέοι κινηματογραφιστές το «υπηρετούν» με έναν φρέσκο, δημιουργικό και αστείο πολλές φορές τρόπο.

Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι  οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Είναι προφανές πως δεν επιθυμούν απλώς να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον την μικρού μήκους ταινία ως ένα όχημα ανάδειξης της υποκριτικής τους δεινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Γ.Στάνκογλου, Μ.Παπαδημητρίου, Μ.Μαυροματάκη, Α.Καραζήση, Κ.Καρβούνη, Μ.Σκουλά, Β.Ανδρεαδάκη, Ε.Λίτση, Ξ.Καλογεροπούλου, Μ.Καλλιμάνη, Πρ.Αλειφερόπουλο, Υ.Μαλτέζου, Σ.Κόκκαλη, Γ.Σκαφιδά, Μ.Ζορμπά, Μ.Γιαννάτου, Μ.Κεχαγιόγλου, Γ.Κέντρο, Ν.Γεωργάκη, Α.Σακελλαροπούλου, Φ.Βαξεβάνη και  Μ.Αλιφέρη..  Σε ρόλους έκπληξη εμφανίζονται: ο γνωστός σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος, ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης με αναπηρία, ακτιβιστής κι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, αλλά και η ηθοποιός και trans performer Εύα Κουμαριανού.

Τιμές εισιτηρίων

Κάθε πρόγραμμα (δίωρο προβολών)7 ευρώ

Ημερήσιο εισιτήριο: 10 ευρώ

Φοιτητικό/ατέλειες: 5 ευρώ

Ημερήσιο φοιτητικό/ατέλειες: 8 ευρώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα