100 διαφορετικοί χαρακτήρες προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο μιας δολοφονίας – Και τα αποτελέσματα είναι ξεκαρδιστικά

100 διαφορετικοί χαρακτήρες προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο μιας δολοφονίας – Και τα αποτελέσματα είναι ξεκαρδιστικά
Yiannis Yiannakopoulos

Η Αννέτα Παπαθανασίου μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή "Τα 39 Σκαλοπάτια" που ανεβαίνουν ως...κωμωδία στο θέατρο Eliart.

Η Αννέτα Παπαθανασίου σκηνοθετεί από την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο θέατρο Eliart «Τα 39 Σκαλοπάτια», την κωμική θεατρική μεταφορά της κλασικής ομότιτλης ταινίας του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Τέσσερις ηθοποιοί ερμηνεύουν 100 διαφορετικούς χαρακτήρες προσπαθώντας να λύσουν το μυστήριο μιας δολοφονίας, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα.

Η υπόθεση

Ένας γοητευτικός άντρας με βαρετή ζωή συναντά μια μυστηριώδη γυναίκα που λέει ότι είναι κατάσκοπος. Εκείνη δολοφονείται στο σπίτι του και αυτός προσπαθεί να διαφύγει από την κατηγορία ότι την σκότωσε. Ενώ προσπαθεί με απελπισμένο τρόπο να αποδείξει ότι είναι αθώος και συγχρόνως να ανακαλύψει την πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου, μπλέκεται σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες.

100 ρόλοι και φλεγματικό εγγλέζικο χιούμορ

Η Αννέτα Παπαθανασίου αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7: «Τα 39 Σκαλοπάτια» ανεβαίνουν Τρίτη και 13 Δεκεμβρίου στο θέατρο Eliart. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ ενδεικτική ημερομηνία για το έργο αυτό το οποίο είναι γεμάτο γκάφες και ανατροπές. Mία κωμική θεατρική μεταφορά της κλασικής ομότιτλης ταινίας δράσης και κατασκοπείας του Άλφρεντ Χίτσκοκ (1935).

Με ενθουσιάζει αυτό το έργο γιατί δίνει τη δυνατότητα στους ηθοποιούς να δείξουν τις ικανότητές τους. Είναι ένα έργο για ηθοποιούς ολυμπιακών προδιαγραφών όπως γράφει ο Πάτρικ Μπάρλοου που έκανε την θεατρική διασκευή, ενώ ο Τζον Μπάκαν το είχε γράψει ως μυθιστόρημα το 1915.

Η Αννέτα Παπαθανασίου


Τέσσερις ηθοποιοί παίζουν 100 διαφορετικούς ρόλους. Πηγαίνοντας συχνά στο φεστιβάλ θεάτρου στο Εδιμβούργο και βλέποντας παραστάσεις γεμάτες από υπέροχους αυτοσχεδιασμούς, κίνηση και παντομίμα ζήλευα και σκεφτόμουνα πως θα το έκανα εγώ. Πάντα ήθελα να παίξω ή να σκηνοθετήσω ένα τέτοιο έργο. Όταν ξεκίνησα σαν ηθοποιός με τραβούσε πολύ ο ρόλος του κλόουν και ονειρευόμουνα κάποια στιγμή να γίνω κλόουν σε τσίρκο. Έκανα μαθήματα παντομίμας και κλόουν, όμως τώρα χαίρομαι να σκηνοθετώ και να βλέπω τις απίθανες δυνατότητες και δεξιότητες των ηθοποιών που παίζουν.

Οι ηθοποιοί Σαράντος Γεωγλερής, Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης, η Στυλιανή Κλείδωνα και ο Στάθης Λαγκάδας δημιουργούν ατμόσφαιρες και χαρακτήρες με πολύ ενδιαφέρον και μεταμορφώνονται με ταχύτητα που θα ζήλευε ένας αθλητής δρόμου.

Οι θεατές θα παρατηρούν τα όρια των ηθοποιών, αλλά και το φλεγματικό εγγλέζικο χιούμορ σε συνδυασμό με το δικό μας μεσογειακό ταμπεραμέντο. Προσπαθούμε με τον τρόπο μας να παρασύρουμε και να εμπνεύσουμε τους θεατές ώστε να δουν ένα τραίνο να περνάει στη σκηνή, ή κάποιον να κρεμιέται από μια γέφυρα, ή ένα αυτοκίνητο να σταματάει επειδή έχει πρόβατα ο δρόμος… αυτά και άλλα πολλά στη σκηνή του Eliart. Aλλάζουν οι εικόνες και οι χαρακτήρες ακαριαία και διατηρούνται τα στοιχεία μυστηρίου, χιούμορ, ρομαντισμού και περιπέτειας που υπάρχουν και στην ταινία του Χίτσκοκ. Μία κατασκοπική περιπέτεια με ξεκαρδιστικές σκηνές.

Γελάγαμε πολύ, κουραστήκαμε πολύ, κάναμε λόγω των συνθηκών πρόβες μεταμεσονύκτιες αλλά είμαστε χαρούμενοι για το αποτέλεσμα”.

Yiannis Yiannakopoulos


Το έργο γραμμένο ως μυθιστόρημα αρχικά από τον Τζον Μπάκαν (1915), μεταφέρθηκε στην οθόνη από τον Αλφρεντ Χίτσκοκ (1935) με την άδεια της ITV Global Entertainment LTD, ενώ η σύγχρονη θεατρική μεταφορά έγινε από τον Πάτρικ Μπάρλοου (2005), βασισμένη σε μία πρωτότυπη ιδέα των Simon Corble και Nobby Dimon.

Έχει βραβευτεί με το βραβείο Laurence Olivier για την καλύτερη νέα κωμωδία (2007), έχει κερδίσει to Drama Desk Award, το βραβείο Molière για την καλύτερη κωμωδία στη Γαλλία και δύο βραβεία Τόνυ.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Τζον Μπάκαν/Θεατρική Διασκευή: Πάτρικ Μπάρλοου/Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Αννέτα Παπαθανασίου/Ηθοποιοί: Σαράντος Γεωγλερής, Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης, Στυλιανή Κλείδωνα, Στάθης Λαγκάδας/Σκηνικά – Κοστούμια: Ομάδα Ορίζοντας – Δέσποινα Βολίδη/Χορογραφία – Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού/Μουσική επιμέλεια: Μαρία Χριστίνα Κριθαρά, Εύη Γιαννακοπούλου/Φωτισμοί: Θανάσης Ρουμελιώτης/Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννακόπουλος/Κατασκευές: Χρήστος Ξενιτόπουλος – Ολυμπία Μπασκλαβάνη/Παραγωγή: Θεατρική Εταιρία Ορίζοντας

Πληροφορίες

Θέατρο ELIART: Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός, τηλ.: 210 3477677/Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15/Πρεμιέρα: Τρίτη 13 Δεκεμβρίου/Διάρκεια 90’/Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 12 ευρώ για φοιτητές, ανέργους, άνω των 65

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα