5+1 feelgood παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις την περίοδο των Χριστουγέννων!

5+1 feelgood παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις την περίοδο των Χριστουγέννων!
Φωτογραφία από την παράσταση "Μία Υπέροχη Ζωή" Elina Giounanli/nophoto.gr

Σας προτείνουμε τις πέντε πιο feelgood παραστάσεις της θεατρικής Αθήνας που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και μπορούν να απολαύσουν όλοι, φανατικοί θεατρόφιλοι και μη, οικογένειες, φίλοι και βέβαια ζευγάρια!

Για τις παραστάσεις που είδαμε και ξεχωρίσαμε από το 2021 γράψαμε. Ωστόσο, πολλές είναι κι αυτές που έχουμε σημειώσει στις ατζέντες μας να δούμε και, τώρα, υπό τη σκιά της απειλής ενός νέου λοκντάουν θα σπεύσουμε, μπας και γίνει πραγματικότητα το χειρότερο δυνατό σενάριο. Γιατί το μάθημά μας το πήραμε για τα καλά: θέατρο και online streaming δεν πάνε μαζί.

Τις γιορτινές περιόδους θέλουμε να χαλαρώσουμε, να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να περάσουμε ξέγνοιαστα κι ωραία. Σας προτείνουμε, λοιπόν, τις πέντε πιο feelgood παραστάσεις της θεατρικής Αθήνας που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και μπορούν να απολαύσουν όλοι, φανατικοί θεατρόφιλοι και μη, οικογένειες, φίλοι και βέβαια ζευγάρια!

Μια υπέροχη ζωή – a live radio play

Φωτογραφία από την παράσταση "Μία Υπέροχη Ζωή" Elina Giounanli/nophoto.gr

Αυτή η παράσταση είναι μάλλον η “επιτομή” της οικογενειακής γιορτινής εξόδου, γιατί βασίζεται στη διασκευή της κλασικής, αγαπημένης, ομώνυμης ταινίας του Φρανκ Κάπρα, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και γιατί παρουσιάζεται στο χριστουγεννιάτικο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σε ένα ραδιοφωνικό στούντιο της δεκαετίας του 1940, αμέσως μετά τη λήξη του Πολέμου, έξι ηθοποιοί κάνουν τη ραδιοφωνική μετάδοση της ταινίας και παίζουν όλους τους ρόλους της. Παράλληλα, δημιουργούν επί σκηνής όλους τους ήχους της ταινίας, με τον τρόπο που δημιουργούνταν τα ηχητικά εφέ της εποχής, χρησιμοποιώντας καθημερινά και αναπάντεχα αντικείμενα, όπως τους δίδαξε ένας “foley”, ένας επαγγελματίας δηλαδή δημιουργίας ηχητικών εφέ ταινιών. Την ίδια στιγμή, η ζωντανή τζαζ ορχήστρα παρακολουθεί τη δράση, παρεμβαίνει και σχολιάζει. Όλοι μαζί δημιουργούν τη ραδιοφωνική μεταφορά του κόσμου της ταινίας και της συγκινητικής ιστορίας του Τζωρτζ Μπέηλι. Ο Γιάννης Καλαβριανός σκηνοθετεί ένα εξαιρετικό πρωταγωνιστικό καστ (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Ψαρράς, Νάντια Κοντογεώργη, Γιώργος Γλάστρας, Άγγελος Μπούρας, Θεοδοσία Σαββάκη).

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 23/12 στις 20:00, Σάββατο 25/12 στις 20:00, Κυριακή 26/12 στις 17:00 και στις 20:00/Τετάρτη 29/12 στις 20:00, Πέμπτη 30/12 στις 17:00 και στις 20:00

Συμφορά από το πολύ μυαλό

Στο εμβληματικό θέατρο της Οδού Κυκλάδων 13 νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Στάθη Λιβαθινού παθαίνουν “Συμφορά από το πολύ μυαλό”.

Μία ωραία κωμωδία είναι πάντα στα τοπ των επιλογών μίας χριστουγεννιάτικης εξόδου. Πόσο μάλλον μία ρωσική κωμωδία- σταθμός της ρώσικης δραματουργίας. Στο εμβληματικό θέατρο της Οδού Κυκλάδων 13 νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Στάθη Λιβαθινού παθαίνουν “Συμφορά από το πολύ μυαλό”. Μέσα από μία νέα σύγχρονη προσέγγιση επιχειρούν να αναδείξουν τις -σχεδόν σκανδαλώδεις- αναλογίες του έργου με το δικό μας “σήμερα” και συνομιλούν με τη δηκτική ανατομία των αρχών του ρωσικού 19ου αιώνα που έχει φιλοτεχνήσει ο Γκριμπογέντοφ αξιοποιώντας τα μοτίβα της κλασικής ευρωπαϊκής κωμωδίας κάτω από τα οποία αναδύονται συνεχώς η ανελέητη κριτική και η πικρή επίγνωση. Πρωταγωνιστεί μία νέα ομάδα ηθοποιών: Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Θέμης Θεοχάρογλου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Αθανασία Κουρκάκη, Νέστωρ Κοψιδάς, Μάριος Κρητικόπουλος, Πάρις Λεόντιος, Νεφέλη Μαϊστράλη , Λίλλυ Μελεμέ, Ερρίκος Μηλιάρης, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Δημήτρης Φιλιππίδης, Γιλμάζ Χουσμέν.

Παραστάσεις: Πέμπτη., Παρασκευή. 8.30 μ.μ., Σάββατο. 9 μ.μ., Κυριακή., Τετάρτη. 7 μ.μ. Και Κυριακή 26/12: 17.30 και 21.00

Αιολική Γη

Στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» ζωντανεύουν με την τεχνική της sand art (βιντεο-ζωγραφική με άμμο) εντυπωσιακές εικόνες από τα πρώτα χρόνια της ζωής του συγγραφέα στις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι το 1914, όταν άρχισαν οι πρώτοι διωγμοί. Ανδρέας Σιμόπουλος

Must των οικογενειακών εξόδων αποτελεί το εμβλήματικό έργο του Ηλία Βενέζη, “Αιολική γη”, ένα μωσαϊκό από μνήμες, συναρπαστικές ιστορίες και παραμύθια από την Ανατολή που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο σε διασκευή Σάββα Κυριακίδη, με συνεργάτη στη διασκευή τον Δημήτρη Χαλιώτη, και σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

Στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» ζωντανεύουν με την τεχνική της sand art (βιντεο-ζωγραφική με άμμο) εντυπωσιακές εικόνες από τα πρώτα χρόνια της ζωής του συγγραφέα στις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι το 1914, όταν άρχισαν οι πρώτοι διωγμοί.

Η Αιολική Γη ξεπηδάει από τις ρίζες των δέντρων της Ανατολής, από τα βουνά της Μικρασίας που τα λένε Κιμιντένια και ταξιδεύει από το κτήμα του παππού και της γιαγιάς στα κύματα του Αιγαίου. Έτσι όπως ταξιδεύει και η ψυχή του μικρού Πέτρου, που παρέα με την αγαπημένη αδελφή του, ακούει τις μυστικές φωνές της φύσης, τα καλέσματα των σπηλιών και των φαραγγιών και αφουγκράζεται τους ήχους της γης και του νερού. Κοντά στα τσακάλια, τα αγριογούρουνα, τις αρκούδες και τους αετούς ο Πέτρος θα γνωρίσει μαζί με τα παραμύθια της γιαγιάς, τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα. Θα γνωρίσει την τραχιά και άγρια φύση του τόπου και των ανθρώπων και θα μάθει για τους προγόνους του, που ξεχέρσωσαν την άγονη γη κάνοντάς τη ζωή και πεπρωμένο τους. Το υποστατικό του παππού ξεχειλίζει από ιστορίες και μύθους του μαγικού κόσμου της Ανατολής, από ήχους, χρώματα και μυρωδιές, από μνήμες ανεξίτηλες που θα συνοδεύουν τον νεαρό ήρωα για πάντα.

Παραστάσεις: Τετάρτη, Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Σάββατο στις 20:30

TERROR

Γιατί να κάθεστε στο σπίτι τις γιορτινές αυτές μέρες ψάχνοντας στο Netflix για κάποιο καλό δικαστικό θρίλερ, όταν υπάρχει μία παράσταση σαν το TERROR; Η Βουκουρεστίου είναι αδιαμφισβήτητα ο ωραιότερος πεζόδρομος δρόμος για κάθε Χριστούγεννα. Πέρα από τα υπέροχα μαγαζιά και καφέ και εστιατόρια, στον αριθμό 10 βρίσκεται το Θέατρο Αθηνών όπου μπορείς να μπεις και να παρακολουθήσεις μια πραγματικά feelgood παράσταση. Μια προσομοίωση ζωντανής δίκης, όπου στο τέλος ψηφίζεις ΕΣΥ, αφού οι θεατές κρατούν τον ρόλο των ενόρκων και καλούνται να απαντήσουν στα ηθικά διλήμματά της. Σκηνοθετεί ο Γιώργος Οικονόμου τους Μαρίνα Ασλάνογλου, Βασίλη Παλαιολόγο, Μιχάλη Αλικάκο, Γιώργο Σπάνια, Δημήτρη Λιόλιο και Βιργινία Ταμπαροπούλου.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: 26/12 και 2/1 : 16.00, 5 και 6/1 : 17.30 και κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 20.00

Μινόρε

Ό χριστουγεννιάτικος Πειραιάς είναι πανέμορφος και όσοι δεν έχετε ήδη πάει μία βόλτα στους στολισμένους δρόμους του, το ρεμπέτικο τραγούδι συνιστά την κατάλληλη αφορμή. Όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του ‘70 σίγουρα θυμούνται τη θρυλική τηλεοπτική σειρά του 1983 της ΕΡΤ «Το Μινόρε της Αυγής» των Βαγγέλη Γκούφα και Φώτη Μεσθεναίου. Η επιτυχία που σημείωσε ήταν τεράστια και μάλιστα ολοκληρώθηκε με δεύτερο κύκλο το 1984. Κεντρικό θέμα της σειράς ήταν η ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού μέσα από τη δημιουργία και δράση της θρυλικής ρεμπέτικης τετράδας του Πειραιά, η οποία ξεκίνησε το 1934 και την αποτελούσαν οι Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Μπάτης, Ανέστης Δελιάς και Στράτος Παγιουμτζής.
Η θεατρική εκδοχή της σειράς (διά χειρός Δημήτρη Χαλιώτη) παρουσιάζεται τώρα στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και αποτελεί ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό μέσα στα σκοτάδια και τους καπνούς του Πειραιά του ‘30, για τους ρεμπέτες, τους ανυπότακτους, τους ανθρώπους του περιθωρίου, που λυτρώθηκαν μέσα από τη μουσική τους και την έφεραν από «την υπόγεια την ταβέρνα» στα σαλόνια, στις καρδιές και τα χείλη μας. Σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς και παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Άρης Αντωνόπουλος, Γιάννης Εγγλέζος, Κώστας Κοράκης, Χριστίνα Μαξούρη, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Ξηντάρης, Θοδωρής Ξηντάρης, Κατερίνα Παπανδρέου, Κυριάκος Σαλής, Σταύρος Σβήγκος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Όλγα Σκιαδαρέση, Μαρία Τσιμά.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19:00, Πέμπτη: 21:00, Παρασκευή: 21:00, Σάββατο (25/12 και 1/1) 21:00, Κυριακή: 19:00 και 26/12, 2/1, 6/1: 17.30

Glorious, Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ’ τη γη

Ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Κατερίνα Βρανά

Ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Κατερίνα Βρανά υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Θέμιδος Μαρσέλλου ενώνουν τις υποκριτικές τους δυνάμεις στο απολαυστικό έργο του Peter Quilter “Glorious, Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ’ τη γη” -ένα έργο που έχουμε δει σε πολλές εκδοχές στο θέατρο και πρόσφατα και στον κινηματογράφο με την εκπληκτική Μέριλ Στριπ στον πρωταγωνιστικό ρόλο- και αυτό από μόνο του αποτελεί εγγύηση χριστουγεννιάτικης ψυχαγωγίας.

Το έργο μιλά για τη γλυκόπικρη αληθινή ιστορία της διάσημης φάλτσας σοπράνο Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς και για τη σχέση της με τον μάνατζερ και σύντροφό της Στ. Κλερ Μπέιφιλντ κατά την τελευταία περίοδο της ζωής της, ένα ζευγάρι που άφησε το δικό του ιδιαίτερο στίγμα του στην κοινωνία αλλά και στην Ιστορία.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Κυρ.-Τρ. 9 μ.μ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα