Αυτές είναι οι 5 υποψήφιες για το θεατρικό βραβείο “Μελίνα Μερκούρη” 2024

Διαβάζεται σε 3'
Η Μελίνα Μερκούρη
Η Μελίνα Μερκούρη AP Photo/Jerry Mosey

Τα θεατρικά βραβεία “Μελίνα Μερκούρη” και “Δημήτρης Χορν” θα απονεμηθούν σε κοινή τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Μαΐου, στις 20:00, στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

Τη Δευτέρα 27 Μαΐου, στις 20:00, στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, θα απονεμηθεί το σημαντικό θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη όχι σε μία, αλλά σε δύο γυναίκες ηθοποιούς που διακρίθηκαν για τις ερμηνείες τους τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Το 2007 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη θεσπίστηκε το “Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη” το οποίο απονέμεται ετησίως για την καλύτερη ερμηνεία νέας γυναίκας ηθοποιού κατά την προηγούμενη θεατρική περίοδο. Στην ηθοποιό μαζί με το χρηματικό έπαθλο περιέρχεται και η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη την οποία παραδίδει στην επόμενη βραβευθείσα. Το βραβείο αφορά σε υποψήφιες απόφοιτες δραματικής σχολής, με μια ικανή πορεία στις θεατρικές σκηνές, με συμμετοχές σε παραστάσεις και ερμηνείες σε ρόλους τέτοιες, που να έχουν αναδείξει και αποδείξει το ταλέντο τους.

 

Υποψήφιες για το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη"
Οι υποψήφιες για το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη"

Οι υποψήφιες για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη είναι:

  • Νεφέλη Μαϊστράλη για το έργο «Σφήκες» του Αριστοφάνη, Σκηνοθεσία Λένα Κιτσοπούλου. Εθνικό Θέατρο – συμπαραγωγή με το Κ.Θ.Β.Ε. Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
  • Ειρήνη Μακρή για το έργο “Pomona” του Άλιστερ Μακ Ντάουαλ, Σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, Θέατρο Πόρτα.
  • Ελίνα Ρίζου για τα έργα: «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Χειμωνά, Σκηνοθεσία Παναγιώτης Εξαρχέας, Μικρό Θέατρο Κεραμεικού.
    – «Ο παγοπώλης έρχεται» του Ευγένιου Ο’Νηλ, Σκηνοθεσία Ακύλλας Καραζήσης, Θέατρο Προσκήνιο.
    – «Καμπάνες τα μεσάνυχτα. Κάποιες κυρίες διασκεδάζουν», παράσταση της ομάδας RMS MATAROA, Σκηνοθεσία Μάνος Βαβαδάκης, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Φρυνίχου.
  • Νάνσυ Σιδέρη για τα έργα:
    – «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Γουίλιαμ Σέξπιρ, Σκηνοθεσία Έκτορας Λυγίζος, Εθνική Λυρική Σκηνή – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
    – «Τρικυμία» του Ουίλλιαμ Σέξπιρ, Σκηνοθεσία Μάριος Παναγιώτου, Θέατρο Μουσούρη.
    – «Σπιρτόκουτο – The Musical» βασισμένο στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, Σκηνοθεσία Γιάννης Νιάρρος, Στέγη γραμμάτων και τεχνών Ιδρύματος Ωνάση Κεντρική Σκηνή.
  • Πηνελόπη Τσιλίκα για τα έργα:
    – «Η παρεξήγηση» του Αλμπέρ Καμί, Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Φρυνίχου.
    – Παράσταση-performance “Μυστήριο 76 Don’t Look Back”, Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς, Αποθήκες Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Σημειώστε πως η υποψήφια ηθοποιός, Νάνσυ Σιδέρη αρνήθηκε την υποψηφιότητά της στα βραβεία Μερκούρη και σε επιστολή της εκφράζει τον προβληματισμό της για το τι εξυπηρετούν πραγματικά τα βραβεία και επισημαίνει τη συστηματική απαξίωση του χώρου των τεχνών από την πολιτεία, με αποκορύφωμα το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.

Την Επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Αμαλία Μουτούση, Ρένη Πιττακή.
Τα θεατρικά βραβεία “Μελίνα Μερκούρη” και “Δημήτρης Χορν” θα απονεμηθούν σε κοινή τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Μαΐου, στις 20:00, στο « Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα