Aysem – μια ιστορία με γενίτσαρους και βρικόλακες στην οθωμανική Κρήτη

Aysem – μια ιστορία με γενίτσαρους και βρικόλακες στην οθωμανική Κρήτη
Ayşem”, μια ιστορία με γενίτσαρους και βρικόλακες στην οθωμανική Κρήτη ELEFTHERIA lKE

H θεατρική ομάδα Splish-Splash εμπνευσμένη από την επόχη του βωβού κινηματογράφου, επιστρέφει με την “Ayşem”, μια ιστορία με γενίτσαρους και βρικόλακες στην οθωμανική Κρήτη" σε σύλληψη και σκηνοθεσία του JohnnyO.

Η «Ayşem» είναι μια μυθοπλασία, εμπνευσμένη από πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα της εποχής των οθωμανικών χρόνων και περιγράφει τις προσπάθειες ενός κινηματογραφικού συνεργείου να ολοκληρώσουν τα γυρίσματα της ταινίας, με την οποία θα ζωντανέψουν τον μύθο του έρωτα μίας Κρητικοπούλας με έναν νεαρό σ’ ένα χωριό της Κρήτης στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας.

Ο νέος εξισλαμίζεται και γίνεται Γενίτσαρος, για να μπορέσει να παντρευτεί την αγαπημένη του γειτόνισσα. Η διαμάχη των γονιών θα οδηγήσει στον «από λάθος» θάνατο του πατέρα του νεαρού. Ο χρόνος θα αρχίσει να σβήνει τη θλίψη του νέου, αλλά θα φέρει και το φάντασμα του πατέρα στο σπίτι του ζευγαριού. Τότε μπαίνει στη ζωή τους ο Ρεϊμπώ, ένας Γάλλος μεγαλέμπορος που θα φέρει υποσχέσεις για μια κερδοφόρα επιχείρηση. Θα φέρει όμως τη λύση ή την καταστροφή;

Ο JohnnyO facebook

Ο JohnnyO αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7 πως “ο βωβός κινηματογράφος αποτελούσε πάντα για μένα μεγάλη αγάπη και πηγή έμπνευσης, η οποία με ώθησε να δημιουργήσω το 2003 τη θεατρική ομάδα Splish-Splash. Οι παραστάσεις μου βασίζονται κυρίως στην κίνηση και την έκφραση των ηθοποιών, τη μουσική και τον γρήγορο ρυθμό, δημιουργώντας μία πρωτότυπη θεατρική ταυτότητα. Η αποδοχή του κοινού ήταν μεγάλη κι έτσι χρόνο με τον χρόνο αποκτούσε η ομάδα περισσότερο φανατικό κοινό.

Το m μπαίνει πάντα στους τίτλους των έργων μου. Αντιπροσωπεύοντας το mute και το mime δίνει μια παγκόσμια κοινή γλώσσα. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι επισκέψεις μας στα φεστιβάλ του εξωτερικού γίνονται όλο και πιο συχνές, καθώς κι οι διακρίσεις.

Έμπνευση πάντα έπαιρνα από ήρωες μύθων, βιβλίων και κινηματογραφικών ταινιών, όπως “Scarface” “The phantom of the opera” “Νεφερτίτη” “Nosferatu” “Μεταμόρφωση” κ.α. Φέτος όμως μετά από τη γνωριμία μου με τον Γιάννη Σπυρόπουλο και τον Μαρίνο Σαρηγιάννη, ιστορικών ερευνητών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ρεθύμνου, άνοιξε για μένα ένα νέο παράθυρο φανερώνοντας έναν κόσμο, που αγνοούσα μέχρι τότε.

Η συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην οθωμανική Κρήτη του 18ου αιώνα, οι απίστευτες ιστορίες και πεποιθήσεις για την ύπαρξη βρικολάκων, των λεγόμενων «καταχανάδων» και η επικράτηση των γενιτσάρων ως η μεγαλύτερη οικονομική και κατ’ επέκταση πολιτική δύναμη της εποχής αποτέλεσαν την έμπνευση για τη δημιουργία της “Aysem – μια ιστορία με γενίτσαρους και βρικόλακες στην οθωμανική Κρήτη”.

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ρεθύμνου θέλοντας να υπάρξει διάχυση των ιστορικών ερευνών του στο ευρύτερο κοινό βρήκε στο θεατρικό έργο “Aysem” τον κατάλληλο πρεσβευτή του. Έτσι επετεύχθη αυτή η τόσο ενδιαφέρουσα και καρποφόρα συνεργασία και έγινε εφικτή η παραγωγή της παράστασης. Το έργο ταξίδεψε αρχικά σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και στο φεστιβάλ Ρεματιάς του Δήμου Χαλανδρίου με ενθουσιώδη ανταπόκριση από το κοινό. Θα συνεχίσει να παίζεται στην Αθήνα στο θέατρο Άλφα (Ληναίος-Φωτίου) κάθε Δευτέρα και Τρίτη”.

Η τελευταία αυτή παραγωγή των Splish Splash, που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα και την στήριξη του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ρέθυμνο τον Ιούνιο και περιόδευσε το καλοκαίρι στην ελληνική περιφέρεια. Στην Αθήνα πλέον, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, παρουσιάζεται στο Θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου και έως τις 6 Δεκεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Συντελεστές

Σενάριο, Σκηνοθεσία: JohnnyO/(Επιστημονική Καθοδήγηση Συγγραφής Μαρίνου Σαρηγιάννη, Γιάννη Σπυρόπουλου)/Πρωτότυπη Μουσική, Μουσική Επιμέλεια: Βασίλης Μπαμπούνης/Λύρα: Γιωργής Ξαγοράρης/Αφήγηση: Αγγελική Αγαλιανού/Σκηνικά: Αντώνης Νομικός/Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μαρία Γεωργάτου /Σχεδιασμός Φωτισμών: Παναγιώτης Λάμπης/Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Νικολαΐδου/

Παίζουν:JohnyO, Γιώργος Ντούσης, Βασίλης Καζής, Αργυρώ Ταμβάκου, Σίμος Κυπαρισσόπουλος, Μάριος Συμεωνίδης

Ιnfo

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ – ΛΗΝΑΙΟΣ-ΦΩΤΙΟΥ:28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα 104 32/Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη από 7/11 ως και 6/12/Ώρα έναρξης: 21:15/Διάρκεια: 80 λεπτά/Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 15 €, Ειδικές Τιμές Εισιτηρίων 12€, 10€, 4€/Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/ayse-m/

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα