Δανάη Ρούσσου στο NEWS 24/7: “Η πιο ισχυρή και σπουδαία μορφή αντίστασης είναι να μην πάψουμε να δημιουργούμε”
Η σκηνοθέτις Δανάη Ρούσσου μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή τα «Πορφυρά Πανιά» του Αλεξάντρ Γκριν που θα παρουσιαστούν στο Θέατρο Καλλιρόης.
- 16 Φεβρουαρίου 2023 06:53
Μία από τις πιο δημοφιλείς νουβέλες της ρωσικής λογοτεχνίας, τα «Πορφυρά Πανιά» του Αλεξάντρ Γκριν ανεβαίνει από τις 24 Φεβρουαρίου και για 14 παραστάσεις στο Θέατρο Καλλιρρόης σε διασκευή και σκηνοθεσία Δανάης Ρούσσου.
Στα «Πορφυρά Πανιά» -που γράφτηκαν το 1923- – δύο παιδιά, η Ασσόλ και ο Γκρέυ, διανύουν την πορεία προς την ενηλικίωση και την ερωτική αφύπνιση έως ότου συναντηθούν στην εκπλήρωση μιας προφητείας και μιας κοινής μοίρας. Οι ήρωες κινούνται σε μια πορεία από την πεζή πραγματικότητα προς το όνειρο.
Μέσα από τις παράλληλες αφηγήσεις, της Ασσόλ, που υποδύονται η Στεφανί Καπετανίδη σε νεαρή ηλικία και σε video η Όλια Λαζαρίδου και του Γκρέυ που ερμηνεύουν ο Κωνσταντής Μιζάρας και ο Μανώλης Μαυροματάκης αντίστοιχα, παρακολουθούμε τις ζωές των δύο παιδιών έτσι όπως έχουν οριστεί από την μοίρα, ρόλο τον οποίο ερμηνεύει ο Κυριάκος Υφαντής.
Η παράσταση ενδεδυμένη με συμβολισμούς και στοιχεία παραμυθιού, ενσωματώνει κούκλες φυσικού μεγέθους, όπου οι ηθοποιοί σε διπλό ρόλο κουκλοπαίκτη – ηθοποιού, υποδύονται τις πολλαπλές ηλικιακές φάσεις του ανθρώπου και διατρέχουν με λεπτότητα των ψυχισμό των ηρώων.
“Τα Πορφυρά Πανιά, που φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη συγγραφή τους, είναι ο δικός μου τρόπος να υπάρξω στο σήμερα. Ο τρόπος μου να αντιταχθώ σε μια ολότελα σκληρή εποχή και πραγματικότητα, δημιουργώντας πάνω σε ποιητικά κείμενα τα οποία μου επιτρέπουν να συνδέομαι με την ομορφιά και να ησυχάζω. Μια προσωπική μου ανάγκη που νομίζω ότι εκπροσωπεί την ανάγκη και άλλων συνανθρώπων μου. Ο ποιητικός λόγος, κατά τη γνώμη μου, συνομιλεί πάντοτε με το παρόν. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να γλυκάνεις το μέσα σου” αναφέρει η σκηνοθέτιδα Δανάη Ρούσσου στο NEWS 24/7.
Τι συμβολίζουν όμως αυτά τα Πορφυρά Πανιά;
“Τα Πορφυρά Πανιά είναι η ελπίδα, το φαντασιακό, το όχημα το οποίο θα μας επιτρέψει την εκπλήρωση των ονείρων μας. Τα δικά μας Πανιά δηλώνουν τη συμπόρευση και την αγάπη που μπορούν να επιβιώσουν στο χρόνο και τη φθορά”, διευκρινίζει η Δανάη Ρούσσου.
Και συνεχίζει σκιαγραφώντας τους δύο ήρωες στην πορεία της ζωής τους… “Παρακολουθούμε τις ζωές δύο μικρών παιδιών, της Ασσόλ και του Γκρέυ από την παιδική τους ηλικία έως την ενηλικίωση τους. Οι κούκλες αντιπροσωπεύουν το παρελθόν. Οι ηθοποιοί (Στεφανί Καπετανίδη – Κωνσταντής Μιζάρας) το παρόν. Τα κινηματογραφικά μέρη (Όλια Λαζαρίδου – Μανώλης Μαυροματάκης) το μέλλον. Εξού και η επιλογή του τεχνολογικού μέσου. Η Ασσόλ προέρχεται από ένα φτωχό περιβάλλον, διαφορετική από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της, ένα πλάσμα αλούτερο, βαθιά συνδεδεμένο με τη φύση. Ο Γκρέυ είναι ένας μεγαλοαστός νεαρός που διαρρηγνύει τη σχέση του με την τάξη του και όλα όσα αυτή εκπροσωπεί. Και οι δύο ήρωες σπρωγμένοι από τη μοναξιά εισχωρούν στον κόσμο της φαντασίας και του ονείρου. Βλέπετε, εξ ανάγκης πολλές φορές οδηγούμαστε στις επιλογές μας. Θα συναντηθούν γιατί έτσι έχει ορίσει η Μοίρα (μια ανδρόγυνη φιγούρα την οποία ερμηνεύει ο Κυριάκος Υφαντής) αλλά και γιατί με τη θέληση τους πηγαίνουν κόντρα σε αυτά που το περιβάλλον έχει προκαθορίσει για λογαριασμό τους”.
Χρησιμοποιείτε και κούκλες στην παράσταση. Πώς λειτουργεί αυτή η χρήση;
Συμβολικά. Οι κούκλες στο έργο κρατούν την νεαρή ηλικία των ηρώων. Ως άψυχο υλικό σου επιτρέπει την σύνδεση με αυτό που έχει παρέλθει, στην προκειμένη περίπτωση μας επιτρέπει να παραστήσουμε την παιδική ηλικία. Η κούκλα από μόνη της είναι ένα ισχυρό αντικείμενο – σύμβολο μέσα στους αιώνες. Έχουμε ευρήματα από την αρχαιότητα και γνωρίζουμε τη χρήση της από τότε μέχρι και σήμερα. Μοναδική επίσης είναι η σχέση που αναπτύσσει το παιδί με την κούκλα του μέσω του παιχνιδιού.
Ένα ακόμα σημείο που έχει ενδιαφέρον είναι η σχέση του κουκλοπαίκτη με την κούκλα του. Στο ίδιο το έργο ο πατέρας της μικρής Ασσόλ, ως άλλος Τζεπέτο κατασκευάζει ξυλόγλυπτα παιχνίδια. Στη δική μας παράσταση πρόκειται για κούκλες φυσικού μεγέθους τις οποίες φορούν οι ηθοποιοί και τολμάμε για πρώτη φορά την απενδυση της κούκλας, επι σκηνης, αναδιαμορφώνοντας τη σχέση κούκλας – κουκλοπαίκτη.
Σε κάθε περίπτωση η κουκλα για μένα αποτελεί μια από τις πιο ποιητικές μορφές σκηνικά. Η εμψύχωση της μου δημιουργεί τεράστια συγκίνηση. “Τα λεγόμενα θαύματα πρέπει εμείς οι ίδιοι να τα πραγματοποιούμε” λέει ο Γκριν. Όντως ισχύει αυτό σήμερα; Η φύση περιέχει το θαυμαστό. Ως μέρος της είμαστε κι εμείς εν δυνάμει δημιουργοί θαυμάτων. Το θαύμα δεν είναι μια έξωθεν κατάσταση είναι ένα ηθελημένο δημιούργημα. Τα μοναδικά ίσως που συμβαίνουν ερήμην και συντελούν στο θαύμα, είναι η τύχη ως ένα οποιοδήποτε ευτυχές συγκυριακό γεγονός και ο έρωτας, που είναι από μόνος του ένα θαύμα. Για μένα ωστόσο το θαύμα είναι κάτι πολύ απλό, είναι όλα αυτά τα μικρά απρόσμενα γεγονότα που μέσα τους κλείνουν την ομορφιά, το θεϊκό. Είναι ένα χέρι που θα κρατήσει το δικό σου, η ομορφιά ενός πίνακα, το τραγούδι της φάλαινας. Κάποτε μια αλεπουδίτσα μου επέτρεψε να την ταΐσω. Πήρε πολύ ευγενικά από το χέρι μου την τροφή, με κοίταξε κι έφυγε. Αυτή η στιγμή έχει καταγραφεί μέσα μου ως ένα μικρό θαύμα.
Και καταλήγει η Δανάη Ρούσσου: Η πιο ισχυρή και σπουδαία μορφή αντίστασης είναι να μην πάψουμε να δημιουργούμε. Μικρά και μεγάλα θαύματα συντελούνται μέσω της δημιουργίας. Είναι το όπλο μας.
Συντελεστές
- Συγγραφέας: Αλεξάντρ Γκριν
- Μετάφραση: Ιοκάστη Καμμένου
- Διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια: Δανάη Ρούσσου
- Σχεδιασμός & κατασκευή κουκλών: Στάθης Μαρκόπουλος
- Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
- Video Art: Γιώργος Νικόπουλος
- Sound Design: Αθηνόδωρος Καρκαφίρης
- Κάμερα: Γρηγόρης Πανόπουλος
- Μακιγιάζ κουκλών: Άννα Σάπκα
- Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Μανίκας
- Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
- Παίζουν: Στεφανί Καπετανίδη, Κωνσταντής Μιζάρας, Κυριάκος Υφαντής
- Συμμετέχουν: Όλια Λαζαρίδου, Μανώλης Μαυροματάκης
Ιnfo
Παραστάσεις: Από Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 5 Μαρτίου/Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 21.00/Σάββατο, 19.00 & 21.15/Κυριακή, 18.00 & 20.15/Διάρκεια: 75 λεπτά/Θέατρο Καλλιρρόης: Καλλιρρόης 10, Αθήνα/Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942097395. Εισιτήρια: TICKET SERVICES
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις