Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί, δύο Οιδίποδες φέτος στην Επίδαυρο

Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί, δύο Οιδίποδες φέτος στην Επίδαυρο
Το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Michalis_Kloukinas

Ένας στην ακμή του, ο Οιδίποδας Τύραννος, και ένας στο τέλος της ζωής του, ο Οιδίποδας επί Κολωνώ.

Δύο οι Οιδίποδες που θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το φετινό καλοκαίρι. Ένας στην ακμή του, ο Οιδίποδας Τύραννος, και ένας στο τέλος της ζωής του, ο Οιδίποδας επί Κολωνώ.

Δύο και οι ηθοποιοί που θα τους ενσαρκώσουν και μάλιστα πολύ σπουδαίοι. Ο Δημήτρης Καταλειφός, που όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αυτή θα είναι η πρώτη του πρωταγωνιστική εμφάνιση στην Επίδαυρο και ο Γιάννης Στάνκογλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια μάς έχει χαρίσει εξαιρετικές ερμηνείες στο αργολικό θέατρο.

Αλλά ας τα πάρουμε με χρονική σειρά:

Ένας μετεωρισμός ανάμεσα στο δίκαιο και στο άδικο

Ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί το αριστούργημα του Σοφοκλή «Οιδίπους επί Κολωνώ» με τον Δημήτρη Καταλειφό, στην ωριμότερη στιγμή της σπουδαίας του πορείας στις 4 & 5 Αυγούστου (η πρεμιέρα της παράστασης θα λάβει χώρα στις 27 Ιουλίου στους Δελφούς).

Patroklos_Skafidas

Μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά:Το αγγελικό και μαύρο φως, όπως γράφει στο τελευταίο μέρος της «Κίχλης» ο Σεφέρης, είναι αυτό που «βλέπει» ο τυφλός Οιδίποδας, ο γέροντας ικέτης. Είναι η συντριβή και η δικαίωσή του μαζί, το μετέωρο πέρασμά του στον άλλο τόπο, τις αόρατες πλάκες του άλσους των Ευμενίδων, που θα τον υποδεχτούν και θα τον καταπιούν. Η παράσταση φέρνει στο προσκήνιο τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα. Πώς μπορεί να μεταφραστεί σκηνικά αυτός ο μετεωρισμός ανάμεσα στο δίκαιο και στο άδικο, ανάμεσα στην αποδοχή της μοίρας και στην άρνησή της;

Ο λόγος του Σοφοκλή, ο λόγος στα χείλη των ηρώων του, του Οιδίποδα, του Θησέα, της Αντιγόνης, της Ισμήνης, του Πολυνείκη, του Κρέοντα, δεν επιδέχεται κανέναν οριστικό διαχωρισμό του καλού απ’ το κακό, του ιερού απ’ το βλάσφημο. Αυτός ο λόγος, μέσα από τη μουσική των σωμάτων, γίνεται ένας τόπος αιώνιος, ο αιώνιος χρησμός. Αυτόν τον λόγο και τη βαθιά ποιητική, χρησμική του δύναμη, ζητά να απελευθερώσει αυτή η παράσταση”.

Στην παράσταση πρωταγωνιστεί μία εκλεκτή ομάδα ηθοποιών: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώργος Νούσης.

Το πρόσωπο του Οιδίποδα είναι η ίδια η ανθρωπότητα στον καθρέφτη

Ο Σίμος Κακάλας θα πάρει το επιδαύριο σκηνοθετικό του βάπτισμα με τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή στις 25 & 26 Αυγούστου (η παράσταση θα κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα), σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και στο ρόλο της Ιοκάστης τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου.

H τραγωδία αυτή θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυπαιγμένα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, ταξιδεύοντας το ελληνικό πνεύμα και τα διαχρονικά του μηνύματα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Patroklos_Skafidas.

Ο Σίμος Κακάλας σημειώνει χαρακτηριστικά:Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχουμε «δει» τόσο μακριά μέσα στο σύμπαν και τόσο βαθιά μέσα στον άνθρωπο. Πολύ συχνά στο χείλος μιας καταστροφής διαπιστώνουμε ότι το κακό που πολεμάμε είμαστε οι ίδιοι. Το πρόσωπο του Οιδίποδα είναι η ίδια η ανθρωπότητα στον καθρέφτη. Έχοντας βρει τον υπαίτιο, βρίσκεται στο σημείο να πρέπει επιτακτικά να κάνει μια επιλογή έστω την τελευταία στιγμή, έστω έχοντας ήδη κάνει το μεγαλύτερο σφάλμα.

Σ’ αυτή την παράσταση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον χορό αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας”.

Μαζί τους ένα σύνολο σημαντικών ηθοποιών: Γιάννης Νταλιάνης, Χρήστος Μαλάκης, Γιώργος Αμούτζας, Κωνσταντίνος Μωραΐτης και άλλοι 6 ηθοποιοί. Μουσικός επί σκηνής ο Φώτης Σιώτας, ο οποίος έχει συνθέσει και τη μουσική της παράστασης. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, τα σκηνικά του Γιάννη Κατρανίτσα, την κίνηση υπογράφει η Σοφία Πάσχου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος και ο σχεδιασμός των μασκών, που αποτελούν δομικό στοιχείο της παράστασης, είναι της Μάρθας Φωκά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα