Εθνικό Θέατρο: Το πρόγραμμα της σεζόν 2016-2017

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2016-2017. Τι θα δούμε
- 14 Ιουνίου 2016 09:54
Συμπαραγωγές με κορυφαίους φορείς του πολιτισμού, αναβάθμιση της Δραματικής Σχολής με νέα τμήματα, ανακατασκευή του Νέου Ρεξ, δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα και επένδυση στην έννοια του «θεάτρου συνόλου» με συνύπαρξη της παλιάς και της νέας γενιάς ηθοποιών είναι οι βασικές συνιστώσες στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2016-2017.
«Μέσα σε δύσκολους καιρούς, η δική μας επιθυμία να συνεχίσουμε να παράγουμε έργο αντάξιο ενός Εθνικού Θεάτρου μοιάζει να είναι ένα είδος ουτοπίας. Όμως, καμία οικονομική δυσπραγία και μιζέρια δεν θα μας στερήσει το όνειρο: να μπορέσουμε να φέρουμε στο Εθνικό Θέατρο του 21ου αιώνα ό,τι καλύτερο από την Ευρώπη και την Ελλάδα» τόνισε, σήμερα (13/6) ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής Στάθης Λιβαθινός από το αίθριο του κτιρίου Τσίλερ, στην Ομόνοια , όπου παρουσίασε το ρεπερτόριο, τις δράσεις και τις συνέργειες της προσεχούς θεατρικής περιόδου . «Σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα που θα συνδυάσει την πραγματικότητα με το όραμά μας και δεν θα συρρικνώσει το ρόλο που οφείλει να έχει το Εθνικό Θέατρο» σχολίασε ο ίδιος.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος ανήγγειλε τρεις πρωτοβουλίες που δρομολογεί για το Εθνικό Θέατρο . Αύριο Τρίτη, 14/6 ο υπουργός μαζί με τον Στ. Λιβαθινό και τον Θ. Αμπαζή θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, για να συζητήσουν το ξεμπλοκάρισμα του οικονομικού προβλήματος του Εθνικού Θεάτρου, όπως είπε ο κ.Μπαλτάς. Πρόσθετα, ενημέρωσε ότι προωθεί τροπολογία για τα εκτός έδρας σε όσους εργαζόμενους του ΚΘΒΕ και του Εθνικού Θεάτρου, δικαιούνται αυτή την αποζημίωση , ορίζοντας την εκτός έδρας χιλιομετρική απόσταση από 50 χιλιόμετρα και πάνω. Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, το βραβείο θεατρικού έργου και νέου συγγραφέα που μέχρι τώρα απένειμε το ΥΠΠΟ θα έχει πλέον «παρουσία» στις κρατικές σκηνές καθώς θα εντάσσεται στο ρεπερτόριο τους.
Μέσα στους βασικούς στόχους του Εθνικού Θεάτρου, όπως είπε ο Στ. Λιβαθινός, είναι και η αποσαφήνιση της ταυτότητας των σκηνών του. Ετσι, σε ό,τι αφορά το ρεπερτόριο της επόμενης σεζόν, η Κεντρική Σκηνή θα φιλοξενήσει μία διαδρομή στο παγκόσμιο θέατρο, από την Αναγέννηση ως σήμερα, με έργα των Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Ευγένιου Ο’Νηλ και Ταντέους Σλομποντζιάνεκ. Η σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» γίνεται η σκηνή της ελληνικής δραματουργίας, παρουσιάζοντας από τη φετινή χρονιά, εκτός από τις τρεις κεντρικές παραγωγές, τη δουλειά τεσσάρων νέων Ελλήνων συγγραφέων, σε ένα πειραματικό μοντέλο, με τη μορφή του «Συγγραφέα του μήνα». Στο Θέατρο ΡΕΞ, η Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» μετατρέπεται σε χώρο συνομιλίας του θεάτρου με τις άλλες παραστατικές τέχνες φιλοξενώντας τέσσερις παραγωγές, όπου συναντώνται ο χορός, η κίνηση, η μουσική, το τραγούδι και άλλες σύγχρονες μορφές έκφρασης.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται με το Θέατρο Τέχνης σε ένα μακρόπνοο σχέδιο, με στόχο την παρουσίαση της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες». Μια ενιαία ομάδα ηθοποιών, που θα επιλεγούν μετά από ακρόαση, θα συμμετάσχει στο διετές αυτό εγχείρημα, που θα μεταφέρει σκηνικά ένα εμβληματικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας και θα παρουσιαστεί σε τρεις φάσεις, μοιράζοντας την διαδρομή του ανάμεσα στα δύο ιστορικότερα θέατρα της Αθήνας. Ενώ, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή -που συνεργάζεται επίσης για πρώτη φορά-, θα παρουσιάσει μια παράσταση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του μπαλέτου της ΕΛΣ, Αντώνη Φωνιαδάκη που φέρει τον προσωρινό τίτλο «Γαλαξίας». Σε αυτήν , οι πρωτοπόρες ηχητικές κατασκευές του Gyorgi Ligeti και του Ιάνη Ξενάκη θα συνυπάρξουν με την πρωτότυπη μουσική του σύγχρονου συνθέτη Julien Tarride.
Ο Στάθης Λιβαθινός αναφέρθηκε ακόμη και σε «μια κρίσιμη, αλλά ουσιαστική για το μέλλον του Εθνικού Θεάτρου, απόφαση», την ανακατασκευή του Νέου Ρεξ, το οποίο δε θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο, με στόχο, μετά τις εργασίες, να παραδοθεί την μεθεπόμενη περίοδο αποκλειστικά ως θέατρο για Παιδιά και Εφήβους. Παράλληλα, όπως είπε , προτεραιότητά παραμένει η αναβάθμιση της Δραματικής Σχολής και η ίδρυση των τμημάτων Σκηνοθεσίας και Σκηνογραφίας, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη θεατρική περίοδο.
Παράλληλα με το ρεπερτόριο, το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει και την επόμενη χρονιά τις δράσεις που διευρύνουν το ρόλο του εντός και εκτός των «τειχών» του. Κάποιες από αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με την καίρια συνδρομή φορέων, με τους οποίους το Εθνικό είτε έχει εγκαινιάσει ήδη είτε επιθυμεί να ξεκινήσει μια μακροπρόθεσμη συνεργασία, όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Μουσείο Μπενάκη, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο Δήμος Αθηναίων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, η εταιρία ΣΤΑ.ΣΥ και η ΜΚΟ PRAXIS.
Σε ό,τι αφορά τις ξένες μετακλήσεις, τον προσεχή Σεπτέμβριο η πρώτη κρατική σκηνή θα υποδεχτεί τρεις παραστάσεις στο πλαίσιο του Saint-Petersburg Theatre Season. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2007 προκειμένου να προωθηθούν οι πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Αγίας Πετρούπολης και σημαντικών πόλεων σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, ανάμεσα στις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει την επόμενη σεζόν, είναι και ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Νίκο Κούρκουλο που υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου για 13 συνεχόμενα χρόνια και στις 30 Ιανουαρίου του 2017 συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατό του.
Tέλος, το Εθνικό Θέατρο εμπλουτίζοντας την εκδοτική του δραστηριότητα, συνεργάζεται με τις εκδόσεις Σοκόλη, οι οποίες αναλαμβάνουν την έκδοση των νέων θεατρικών κειμένων και των νέων μεταφράσεων που θα παρουσιάζονται στις σκηνές του. Παράλληλα, δημιουργεί για πρώτη φορά πωλητήριο στο χώρο του Βιβλιοπωλείου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται αντικείμενα εμπνευσμένα από τις παραστάσεις του.