Η Σοφία Κόκκαλη μιλά στο NEWS 24/7 για τους “Ναυαγούς” του θεάτρου Τέχνης
Η Σοφία Κόκκαλη μιλά στο NEWS 24/7 για το πρώτο θεατρικό έργο της Ηρώς Μπέζου «Οι Ναυαγοί» που ανεβαίνει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
- 07 Οκτωβρίου 2021 06:26
Τη Σοφία Κόκκαλη τη γνωρίσαμε στη “Μικρά Αγγλία” του Παντελή Βούλγαρη. Είναι μία εξαιρετικά ταλαντούχα ηθοποιός, χαμηλών τόνων που κάνει πολύ προσεκτικά και προσεγμένα βήματα στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου κι έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως η Λένα Κιτσοπούλου, ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο Αλέξανδρος Βούλγαρης και ο Γιώργος Ζώης. Αυτήν την περίοδο πρωταγωνιστεί στο πρώτο θεατρικό έργο της Ηρώς Μπέζου «Οι Ναυαγοί» που ανεβαίνει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, από τις 18 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία της ίδιας και του Γιάννη Παπαδόπουλου.
Με αφορμή την παράσταση αυτή εμείς μιλήσαμε μαζί με την ταλαντούχα ηθοποιό.
Ποιοι είναι οι Ναυαγοί;
Σ’ ένα απομονωμένο σπίτι ζει ένας Φιλόσοφος με την κόρη του. Ένας νεαρός δημοσιογράφος τον επισκέπτεται με το πρόσχημα μιας συνέντευξης. Θέλει να του εξομολογηθεί πόσο βαθιά τον έχει επηρεάσει. Αγνοεί ότι σ΄αυτό το σπίτι τον περιμένουν χρόνια, ότι πατέρας και κόρη έχουν ήδη συνδεθεί μαζί του ολοκληρωτικά.
Σκιαγραφήστε μας τους χαρακτήρες του έργου αυτού και τη δυναμική των σχέσεών τους…
Ένας καταξιωμένος Φιλόσοφος που δεν γράφει πια. Πιστεύει πως τα γραπτά του δεν συνάδουν με τη ζωή του. Κάτι μέσα του έχει μετασχηματιστεί. Αμφισβητεί με θάρρος τον εαυτό του και παλεύει να ζήσει μια πιο πραγματική ζωή. Η κόρη του, Νίνα, τον εξαντλεί, ασκώντας του τρομακτική κριτική. Δεν βγαίνει απ΄το σπίτι, δεν ξέρει πώς βγαίνουν στη ζωή. Απαιτεί απ΄αυτόν τα πάντα και αυτός γεμάτος ενοχές είναι πάντα εκεί. Ο Σεμπάστιαν, πριν χρόνια έστειλε μια επιστολή. Πληγωμένος από τη μη ανταπόκριση και χαμένος στη ζωή, έχει ανάγκη να συναντήσει τον άνθρωπο πίσω απ΄τα γραπτά. Αυτόν που τον επηρέασε τόσο πολύ. Σύντομα θα του αποκαλυφθεί, ότι η επίδραση που έχει ο ίδιος επάνω στις ζωές τους είναι εξίσου καθοριστική. Μια βαθιά φιλία συνδέει ήδη τους δύο άντρες, μένει μόνο να ειπωθεί. Οι δύο νέοι, είναι ήδη ερωτευμένοι χωρίς να έχουν καν συναντηθεί. Και οι τρεις παλεύουν να βρουν αυτό που θα τους απεγκλωβίσει, για να μπορέσουν να συνεχίσουν στη ζωή.
Πώς επικοινωνεί με το σήμερα η παράσταση αυτή;
Η φίλη μου η Ηρώ έγραψε αυτό το έργο. Τη στιγμή που το διάβασα, ένιωσα ακραίο θαυμασμό. Της είπα ότι μέσα εκεί υπάρχουν όλα όσα με απασχολούν. Η παράσταση λοιπόν δεν είναι παρά ο τρόπος να ακουστεί και να βιωθεί το έργο αυτό. Ανοίγει χιλιάδες ερωτήματα και καταφέρνει να σε κάνει να ταυτίζεσαι εντελώς και με τους τρεις κόσμους που σκιαγραφεί. Και κάπου εκεί βρίσκεται το σημείο συνάντησης, που είναι και η πρότασή της για τη ζωή. Έτσι, επικοινωνεί για μένα με το σήμερα. Γιατί καταφέρνει να μιλήσει για την ανάγκη της ψυχής, για το βαρύ φορτίο της σκέψης που ενέχει τον κίνδυνο να σου στερήσει κάτι απ΄τη ζωή, για το παρελθόν που σε ορίζει, για την αγωνία να αποδεσμευτείς, για τους πατεράδες και τους δασκάλους, για τη μοναξιά, τον έρωτα που θα σε σώσει -ή μάλλον όχι τελικά, τις ενοχές, το φόβο να παραδεχτείς, για τα παιχνίδια, για τις λέξεις που χρησιμοποιείς, για την τόλμη να εκφράζεις με το σώμα σου αυτό που σε συντελεί, για τα ωραία πράγματα που σε ζεσταίνουν, για την τέχνη και την κριτική, για τα μπαχαρικά και την καλή μαγειρική, για… για…για…
Πιστεύετε στη δύναμη στη νέα ελληνική δραματουργία ή τα έχουν πει όλα οι “παλιοί” και εμείς απλώς αναμασάμε τα δικά τους;
Ένα καλό έργο είναι δυνατό όποτε και να ‘χει γραφτεί. Δεν στερεύει ποτέ αυτή η πηγή. Έτσι κι αλλιώς διαλέγοντας ένα έργο “παλιό”, μόνο μέσα από σένα, σήμερα, μπορείς να το δεις. Αλλά βεβαίως έχει δύναμη το νέο που θα γραφτεί. Κάθε εποχή είναι ένας καινούργιος κόσμος, αλλάζουν οι ισορροπίες, αλλάζει η οπτική και η αισθητική. Κάθε νέο έργο που θα γραφτεί, κατασκευάζει έναν κόσμο που κάνει διάλογο με τη στιγμή.
Πώς αισθάνεστε που επιστρέφετε “ζωντανά” στη σκηνή; Τι σας έλειψε περισσότερο στο λοκντάουν;
Είμαι ενθουσιασμένη με μια αίσθηση αγωνίας, καλή. Δουλέψαμε έναν χρόνο ξέροντας ότι το κοινό δεν θα ρθεί. Αυτή η παράλογη και στενόχωρη συνθήκη συγχρόνως ήταν καθαρτική. Δουλεύαμε αποκλειστικά για τη δουλειά. Αυτή η ενέργεια που έχει συσσωρευτεί, ανυπομονεί να διοχετευτεί. Και αυτό είναι αυτό που μου έλειψε περισσότερο στο λοκντάουν.
Θεωρείτε πως η πανδημία άλλαξε τις ανθρώπινες ισορροπίες και πως; Εσείς νιώθετε πώς αλλάξατε σαν άνθρωπος;
Η Πανδημία μας έκανε να σταματήσουμε. Και αυτό αλλάζει τον άνθρωπο πολύ. Τουλάχιστον σε μένα αυτό συνέβη. Βρέθηκα σε έναν χρόνο που έκανε εκείνος ό,τι ήθελε, δύσκολα μπορούσα να τον ξεγελάσω. Εκεί προκύπτει χώρος για πράγματα που δεν έχουν αναδυθεί. Και μόνο βλέποντάς τα υπάρχει η αλλαγή. Θα δούμε αν θα αλλάξουν οι ισορροπίες ή θα επιστρέψουμε πανηγυρικά σ΄αυτό που νιώθουμε γνωστό.
Πώς θα κυλήσει η φετινή σεζόν;
Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε και θα φανεί. Από τη μία έχω την αίσθηση ότι οι άνθρωποι, ή τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς έχουν παραδοθεί ησύχως στην απόλαυση του να βλέπουν ζωντανά κάποια παράσταση ή κάποια ταινία στο σινεμά. Αλλά ίσως αυτό να είναι αυτό που θέλω εγώ να δω. Γιατί από την άλλη, αυτή η στέρηση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ταραχή και αυτό το ησύχως που θα ήθελα να μην ευσταθεί. Ο κόσμος θα πάει στο θέατρο, αυτό που με ανησυχεί είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εμφανιστεί. Και πόσο θα κρατήσει αυτή η νέα αίσθηση.
Μελλοντικά σχέδια
Το Φεβρουάριο θα ανεβάσουμε με την ομάδα Kursk, την Αφιέρωση του Μπότο Στράους, στο θέατρο Θησείον. Ακολουθούν κάποιες ταινίες, μεγάλου μήκους και μικρού.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία: Ηρώ Μπέζου, Γιάννης Παπαδόπουλος/Σκηνικά-κοστούμια: Εύα Γουλάκου/ Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας/ Φωτογραφίες: Γιάννης Μακρογιαννέλης/Εκτέλεση παραγωγής: TooFarEast Productions/ ΠΑΙΖΟΥΝ: Σοφία Κόκκαλη, Γιάννος Περλέγκας, Μιχάλης Τιτόπουλος
INFO: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν-Υπόγειο/ Πεσμαζόγλου 5/ Τηλ. 210.3228706- 210.3222760/ Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη: 21.00/ Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά/ Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15 ευρώ Μειωμένο: 10 ευρώ
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/texnis-ypogeio/oi-navagoi/
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις