Υπνοβάτες απενοχοποιούν τον φόβο και τον ενώνουν με το όνειρο

Διαβάζεται σε 7'
Υπνοβάτες- Ομάδα εν Δυνάμει
Σταυρούλα Ντολοπούλου

Η Ελένη Ευθυμίου μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή τους ”Υπνοβάτες” που θα παρουσιαστούν από 14 Ιουνίου 2024 στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» μετά τη θριαμβευτική τους πορεία με τα Ερωτευμένα Άλογα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έρχεται ξανά στην Αθήνα με τους ”Υπνοβάτες” σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου και καλλιτεχνική διεύθυνση Ελένης Δημοπούλου από 14 Ιουνίου 2024 στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Η παράσταση

Η ομάδα Εν Δυνάμει, μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας πάνω στη δημιουργία παραστάσεων που έχουν τη δύναμη να μετατρέπουν το προσωπικό σε συλλογικό, επιλέγει για ακόμη μία φορά να θέσει ερωτήματα που συνήθως αποφεύγουμε.

Σε αυτήν τη χρονική περίοδο της ακραίας εξατομίκευσης, που η ζωή παίρνει συνεχώς παράταση, που συντελούνται ριζικές αλλαγές στην ιδέα του θανάτου που επηρεάζουν ακόμα και την ίδια τη δομή της κοινωνίας, η ομάδα “σκύβει” επάνω από το τρίπτυχο θάνατος – ύπνος – όνειρα, όχι για να βρει σωστές απαντήσεις, αλλά για να αφεθεί στο άγνωστο και στον συνειρμό, να απενοχοποιήσει τον φόβο και ενώνοντας τον με τα όνειρα και τις μύχιες σκέψεις μας να επιστρέψει τον θάνατο στην αναγκαία θέση του: μέσα στη ζωή.

Σταυρούλα Ντολοπούλου

Οι Υπνοβάτες της Ελένης Ευθυμίου

Η Ελένη Ευθυμίου εξηγεί στο NEWS 24/7 τι ήταν αυτό που την ενέπνευσε να γράψει τους “Υπνοβάτες”: “Πριν τη συγγραφή του τελικού κειμένου προηγήθηκαν διάφορα περιστατικά που μας οδήγησαν στην διαμόρφωση, αλλά και την έμπνευση της ιδέας του έργου Υπνοβάτες.

Αρχικά η δύσκολη περίοδος του κορονοϊού και η σκέψη εκείνης της περιόδου ότι ο θάνατος, από εκεί που ήταν κάποτε μια γιορτή αποχαιρετισμού μιας κοινότητας προς ένα πρόσωπο, κατέληξε να είναι ένα μοναχικό άδοξο ταξίδι χωρίς αποχαιρετισμό.

Η Ελένη Ευθυμίου
Η Ελένη Ευθυμίου Δημήτρης Δαγκαλίδης

Υστερα ένα art camp που συνέβη εν μέσω κορονοϊού, όπου – με στόχο να αφιερώσουμε την καθημερινή μας καλλιτεχνική μελέτη στον αποθανόντα φίλο στον οποίο ανήκε το κτήμα που φιλοξενούμασταν –  μελετήσαμε την έννοια της τελετουργίας σήμερα.

Παράλληλα, στην ιδέα της παράστασης αυτή συνέβαλαν κάποιες προηγούμενες ιδέες για μια παράσταση σουρεαλιστική που θα αποτύπωνε σκηνικά τα όνειρα των προσώπων της ομάδας μας. Εξόχως δημιουργική ήταν η ερευνητική περίοδος δημιουργίας της παράστασης όπου όλα τα μέλη της ομάδας μοιραστήκαμε και γράψαμε σκέψεις, φόβους και όνειρα πάνω στο θέμα του θανάτου αλλά και του ύπνου. Αποκαλυπτική στάθηκε και μία εκδρομή στον Αχέροντα.

Τέλος, κρίσιμο ήταν το προσωπικό μου βίωμα εκείνης της περιόδου όπου έχασα έναν πολύ κοντινό άνθρωπο τη μέρα που έμαθα ότι κυοφορώ τα παιδιά μου, αλλά και η ίδια η επικαιρότητα και η πραγματικότητα των τελευταίων δυο χρόνων που μεσολάβησαν από την ερευνητική περίοδο των προβών σε αυτή των τελικών προβών και της τελικής αποτύπωσης της παράστασης”.

Υπνοβάτες- Ομάδα εν Δυνάμει
Σταυρούλα Ντολοπούλου

Τι συμβολίζουν, όμως, αυτοί οι Υπνοβάτες;

“Οι Υπνοβάτες μας οδηγούν τον θεατή συνειρμικά από όνειρο σε όνειρο, ενώ σταδιακά φανερώνουν μια διαδρομή από τον φόβο του θανάτου στην αποδοχή του και τη σκέψη ότι κάθε τέλος κυοφορεί και μια νέα αρχή. Μέσα σε αυτή τη διαδρομή παρακολουθούμε απλούς ανθρώπους να νιώθουν ότι υπνοβατούν μέσα στο κοινωνικό άγχος, μέσα στον φόβο της μη αποδοχής, μέσα στον φόβο της απώλειας. Είναι μια παράσταση που καθρεφτίζει καθέναν και καθεμία μας σε διάφορες φάσεις της ζωής μας” εξηγεί η Ε. Ευθυμίου.

Και προσθέτει: “στην παράσταση τίθενται πλαγίως διάφορα ερωτήματα, άλλα πιο υπαρξιακά και αναπάντητα, όπως το «τι είναι η ζωή;», έως και πιο σκληρά και ρεαλιστικά όπως «τι φροντίδα παρέχει η κοινωνία σε ένα ανάπηρο άτομο όταν χάσει τον βασικό φροντιστή του», «με ποιον τρόπο μπορεί κανείς να αποδεχτεί την απώλεια ενός γονέα», αλλά και «τι σε κάνει να επιλέγεις τη ζωή κι όχι την αυτοκτονία», «πόσο ενδυναμωτική είναι η συλλογικότητα έναντι της μοναξιάς» κ.ά.”.

Υπνοβάτες- Ομάδα εν Δυνάμει
Σταυρούλα Ντολοπούλου

Πού τοποθετεί η Ελένη Ευθυμίου τον θάνατο; “Τον τοποθετώ στη ρεαλιστική του βάση. Είναι ένα ραντεβού ανοιχτό, μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε τη ζωή, αλλά και να είμαστε συνειδητές και συνειδητοί ως προς αυτή μας τη συνάντηση με το άγνωστο ώστε να την αγκαλιάσουμε ως κομμάτι της ζωής κι όχι ως κάτι κακό ή ταμπού” απαντά.

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» είναι μια ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Πώς αυτό υποστηρίζεται στην παράσταση αυτή;

“Δεν υποστηρίζεται κάπως. Η παράσταση έχοντας αποτυπώσει τους προβληματισμούς της ομάδας μας καθρεφτίζει τους προβληματισμούς μέρους της κοινωνίας. Η ομάδα ως αυτή που είναι -δηλαδή μια μικτή ομάδα κι όχι μια ομάδα μονάχα τυπικών ηθοποιών- είναι απλώς ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινωνίας από τα κοινωνικά δείγματα που συνήθως έχουν το προνόμιο του βήματος στις τέχνες και το δημόσιο λόγο.

Τίποτα λιγότερο, τίποτε παραπάνω. Μακάρι να μη συζητούσαμε καθόλου πια για το κομμάτι της αναπηρίας, μακάρι να ήμασταν όλες και όλοι αφομοιωμένοι και ενταγμένοι και να μην υπήρχε καν η ερώτηση” καταλήγει η Ελένη Ευθυμίου.

Υπνοβάτες- Ομάδα εν Δυνάμει
Σταυρούλα Ντολοπούλου

Συντελεστές

Ιδέα – Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Έρευνα – Συγγραφή κειμένου: Ελένη Ευθυμίου & Ομάδα «Εν δυνάμει»
Δραματουργία: Ελένη Ευθυμίου
Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Σκηνικά – Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ
Χορογραφία – διδασκαλία κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Richard Anthony
Συνεργάτιδα μουσικός – Σχεδιασμός Ήχου (sound design): Σοφία Καμαγιάννη

Επί σκηνής – Ομάδα Εν Δυνάμει: Μύριαμ Σοφία Αρτζανίδου, Χριστίνα Ασλανίδου, Γιάννος Γαβαλάς, Λένα Γκαντιά, Μαρία Δαχλύθρα, Χρύσα Ιωαννίδου, Μαργαρίτα Καιναδά, Πετρή Καραδημητρίου, Φιόνα Κατοίκου, Θεανώ Κόντα, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Άγγελος Κωνσταντίνου, Ευτέρπη Κώστα, Νικολέτα Λάππα, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Πάνος Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Νικάρονας Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Νίκη Πεταλά, Βασίλης Πέτρου, Νίκος Πέτρου, Χάρις Σερδάρη, Μαρία – Ταρσή Χελά, Ελίνα Τσιορμπατζή, Αλέξανδρος Χάτσιος.

Περιλαμβάνονται σκηνές γυμνού. Υποχρεωτική η συνοδεία ενήλικα για άτομα ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Υπνοβάτες- Ομάδα εν Δυνάμει
Σταυρούλα Ντολοπούλου

Info

Κεντρική Σκηνή Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά– 14 έως 23 Ιουνίου 2024 για 10 μόνο παραστάσεις

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Παρασκευή 14/6 στις 21:00
Σάββατο 15/6 στις 18:00 & στις 21:00
Κυριακή 16/6 στις 21:00
Τετάρτη 19/6 Πέμπτη 20/6 & Παρασκευή 21/6 στις 21:00
Σάββατο 22/6 στις 18:00 & στις 21:00
Κυριακή 23/6 στις 21:00

Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στην ελληνική γλώσσα.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
• Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/ypnobates-omada-en-dynamei/

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα