Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου: Η επιτροπή αξιολόγησης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου: Η επιτροπή αξιολόγησης
Η κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο Κτίριο Τσίλλερ

Άνθρωποι του θεάτρου και του πνεύματος συναποτελούν την πενταμελή ομάδα που θα κρίνει τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν.

Μεθαύριο Τετάρτη οι φάκελοι με τις υποψηφιότητες για τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου θα έχουν αποσταλεί στα πέντε, τελικά, πρόσωπα που συναποτελούν την Επιτροπή Αξιολόγησης. Η επιτροπή, που συστάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου, απαρτίζεται από τον συνταγματολόγο και αρθρογράφο, Νίκο Αλιβιζάτο, την σκηνογράφο Εύα Μανιδάκη, την καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη, και τις ηθοποιούς Ξένια Καλογεροπούλου και Ρένη Πιττακή.

Σημειώνεται, πως τα μέλη της επιτροπής που θα κρίνουν την διάδοχη κατάσταση μετά το σκάνδαλο Λιγνάδη, ανακοινώθηκαν μόλις την περασμένη Παρασκευή, που ήταν και καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιότητας από τους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα, βέβαια, με παλιότερη εξαγγελία του ίδιου του ΥΠΠΟΑ η ανακοίνωση των ονομάτων που θα στελέχωναν την εν λόγω Επιτροπή Αξιολόγησης θα γινόταν την 5η Απριλίου, μαζί με την παράθεση του πλαισίου για την υποβολή και αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων. Πράγμα που δεν έγινε ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί σίγουρα θετικό βήμα το ότι η επιτροπή όχι μόνο απαρτίζεται από πρόσωπα κοινής αποδοχής και αυταπόδεικτης εμπειρίας σε θέματα πολιτισμού, αλλά και το ότι δίνεται σημαντικό προβάδισμα στην γυναικεία φωνή. Πρόκειται για “λεπτομέρεια” που αναμφίβολα έχει ένα ειδικό βάρος, ειδικά υπό το φως των αποκαλύψεων μέσω του κινήματος #MeToo, αλλά και των πρόσφατων πολυσυζητημένων γυναικοκτονιών.

Όσον αφορά την υπόλοιπη διαδικασία επιλογής, η Επιτροπή Αξιολόγησης θα έχει στην διάθεσή της 15 μέρες για να αποφασίσει ποιοι φάκελοι υποψηφιότητας πληρούν τις προϋποθέσεις και είναι αποδεκτοί και ποιοι όχι. Στην συνέχεια, τα μέλη της επιτροπής θα διεξαγάγουν ατομικές συνεντεύξεις με τους προκριθέντες, πριν καταλήξουν στην τελική αξιολογική κατάταξη των υποψηφίων. Η κρίση της επιτροπής θα διαβιβαστεί στη συνέχεια στην ίδια την υπουργό, Λίνα Μενδώνη, η οποία και θα έχει την τελική επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας. Τουλάχιστον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός θα είναι υποχρεωμένη να αιτιολογήσει την απόφασή της, σε περίπτωση που αυτή δεν συμφωνεί με την κρίση της επιτροπής…

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει τη διαδικασία επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου μέσα από μία ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης από Επιτροπή Αξιολόγησης απαρτιζόμενης από προσωπικότητες αναγνωρισμένου κύρους ή συμβολής στο χώρο του θεάτρου, σύμφωνα με την παρ. 13 του άρ. 3 του Ν. 2273/1994 (Α’ 233), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρ. 76 του Ν. 4795/2021 (Α’ 62) το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει τα πρόσωπα που την απαρτίζουν:

  1. Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πρόεδρος της Επιτροπής)
  2. Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν
  3. Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός, συγγραφέας παιδικών θεατρικών έργων
  4. Εύα Μανιδάκη, αρχιτέκτων-μηχανικός, σκηνογράφος
  5. Ρένη Πιττακή, ηθοποιός

Η σύνθεση της Επιτροπής, διασφαλίζει μία πολυσυλλεκτική προσέγγιση αλλά και μία βαθιά γνώση και εμπειρία, σε ατομικό επίπεδο και αθροιστικά, που καλύπτει όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων του Εθνικού Θεάτρου. Σύμφωνα με τη διαδικασία, το Εθνικό Θέατρο, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων (Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021), καταρτίζει κατάλογο υποψηφίων (Αρχικός Κατάλογος Υποψηφίων).

Ο Αρχικός Κατάλογος Υποψηφίων καθώς και οι φάκελοι συμμετοχής διαβιβάζονται στην Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Η Επιτροπή, εντός δεκαπέντε ημερών συνεδριάζει προκειμένου να εξετάσει το παραδεκτό όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν. Αιτήσεις εκπρόθεσμες ή χωρίς τα απαιτούμενα στοιχεία αποκλείονται από το επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Για τη συνεδρίαση της Επιτροπής συντάσσεται πρακτικό, στο οποίο περιλαμβάνονται: α) Κατάλογος Απαράδεκτων Αιτήσεων που αναφέρει όλες τις αιτήσεις που εκτιμήθηκαν ως απαράδεκτες, µε αιτιολογημένη και εξατομικευμένη εισήγηση της Επιτροπής σχετικά µε το λόγο του απαραδέκτου και β) Κατάλογος Παραδεκτών Αιτήσεων που αναφέρει όλες τις αιτήσεις που εκτιμήθηκαν ως παραδεκτές, µε αιτιολογημένη και εξατομικευμένη εισήγησή της Επιτροπής σχετικά µε την κρίση της επί του παραδεκτού. Οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παραδεκτών Αιτήσεων καλούνται από την Επιτροπή σε συνέντευξη.

Μετά την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων, η Επιτροπή συνεδριάζει προκειμένου να αξιολογήσει και να κατατάξει τις υποψηφιότητες µε βάση τη συνολική εικόνα τους, όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου της υποψηφιότητάς τους και τη δοθείσα συνέντευξη. Για την συνεδρίαση αυτή συντάσσεται Πρακτικό στο οποίο περιλαμβάνεται κατάλογος των υποψηφίων, κατά σειρά κατάταξης αυτών µε βάση τη συνολική τους εικόνα µε αιτιολογημένη και εξατομικευμένη εισήγησή της Επιτροπής σχετικά µε την κρίση της επί της σειράς κατάταξης («Τελικός Κατάλογος Υποψηφίων»). Το Πρακτικό αυτό διαβιβάζεται στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισµού, η οποία, µε απόφαση της, δημοσιευτέα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιλέγει και διορίζει τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή/Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου κατ’ αποδοχή της κατάταξης της Επιτροπής και µε ειδική αιτιολογία σε περίπτωση τυχόν απόκλισης από τη γνώμη αυτής.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα