ΚΘΒΕ: Τι θα δούμε το καλοκαίρι και οι μεγάλες συνεργασίες του χειμώνα

Διαβάζεται σε 4'
ΚΘΒΕ: Τι θα δούμε το καλοκαίρι και οι μεγάλες συνεργασίες του χειμώνα
Η Έμιλυ Κολιανδρή ως Ελένη ΚΘΒΕ

Tο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δείχνει πως αλλάζει σελίδα με τον νέο καλλιτεχνικό του διευθυντή, Αστέρη Πελτέκη. Τι θα δούμε το φετινό καλοκαίρι και τα “δυνατά” ονόματα που έρχονται.

Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δείχνει πως αλλάζει σελίδα με τον νέο καλλιτεχνικό του διευθυντή, παραστάσεις

Έτσι, υποδέχεται το καλοκαίρι του 2022 με δύο παραγωγές, καθώς παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου, με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022, αλλά και την παραγωγή «Αριστοφάνης – Ηρώνδα: Contra tempo», σε δημιουργική σύνθεση κειμένων του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

To Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, για όγδοη συνεχή χρονιά θα φιλοξενήσει κορυφαίες παραστάσεις και συναυλίες στα ανοιχτά θέατρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Από 1 Ιουνίου έως 13 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Δάσους και στο Θέατρο Γης, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 16 θεατρικές παραστάσεις και 13 συναυλίες.

Φωτογραφία από τη συνέντευξη Τύπου του ΚΘΒΕ ΚΘΒΕ

Ο Αστέρης Πελτέκης στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ σημείωσε πως “είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή να βρίσκομαι και πάλι στο θέατρο όπου γαλουχήθηκα και έκανα τα πρώτα βήματα της διαδρομής μου στον χώρο του θεάτρου και μάλιστα αυτή τη φορά ως επί κεφαλής αναλαμβάνοντας την αποστολή να συντηρήσω τα κεκτημένα και να δημιουργήσω τις συνθήκες για μια περαιτέρω ανάπτυξη και δημιουργική πορεία”.

Με συνοδοιπόρους του τον Χρήστο Σουγάρη (Υπεύθυνος Σχεδιασμού Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού) τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (Σύμβουλος Καλλιτεχνικού Προγράμματος) και τη Ιφιγένεια Ταξοπούλου (Σύμβουλος Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης) θα προσπαθήσει να καταρτίσει ένα στιβαρό ρεπερτόριο και να δώσει εκ νέου στο ΚΘΒΕ την αίγλη που του αξίζει. Στόχος του η παραγωγή σημαντικού πολιτιστικού προϊόντος σε όλα τα επίπεδα, η εξωστρέφεια, οι συνεργασίες, ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας του ΚΘΒΕ και η εδραίωσή του ως ένα σημαντικό θέατρο στα Βαλκάνια την Ευρώπη και τον κόσμο.

Πριν όμως συνομιλήσουμε με το εξωτερικό, θέλουμε να συνομιλήσουμε εκ νέου, σε μεγάλη κλίμακα, με την πόλη, και να φτιάξουμε μια καλλιτεχνική ταυτότητα που να βρει τον χώρο της στο πεδίο του ελληνικού θεάτρου, γενικότερα, σε ολόκληρη την επικράτεια. Εξωστρέφεια συνολική που δεν είναι απλώς θέμα απόφασης, αλλά στρατηγικής, σταδιακής ανάπτυξης και ενίσχυσης μιας δημιουργικής διαδικασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Σχετικά με το ρεπερτόριο και τις θεματικές στόχος και επιθυμία είναι να προκύπτουν από την γόνιμη αλληλεπίδραση των καλλιτεχνών και των κειμένων με την εκάστοτε συγκυρία. Δεν θα αντιμετωπίζουμε το ρεπερτόριο ξεχωριστά από τους δημιουργούς. Τα κείμενα και τα σκηνικά αφηγήματα αποκτούν νόημα όταν ερμηνεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και, αντιστρόφως, οι καλλιτέχνες ξεδιπλώνουν τις δημιουργικές τους ικανότητες μέσα από αφηγήματα που τους ταιριάζουν και τους εκφράζουν” σημείωσε.

Οι επερχόμενες συνεργασίες. Από Ευριπίδη Λασκαρίδη έως Βασίλη Μπισμπίκη

Το ολοκληρωμένο ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά ο κ. Πελτέκης έδωσε μία πρόγευση του ευρύτερου Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού. Έχουν λοιπόν ήδη συμφωνηθεί συνεργασίες με κορυφαίους σκηνοθέτες, όπως, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, η Mèlody Mourey, ο Γιάννης Κακλέας, η Ρούλα Πατεράκη, ο Γιώργος Καπουτζίδης, ο Στάθης Λιβαθινός, ο Δημήτρης Καραντζάς, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Γιάννης Σκουρλέτης, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, ο Σύλλας Τζουμέρκας, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Γιάννης Ρήγας, η Ελένη Γκασούκα, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, οι Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης, η Αργυρώ Χιώτη, η Μαρία Μαγγανάρη, ο Κώστας Φιλίππογλου, η Μαρία Πανουργιά, οι Χρήστος Πασσαλής και Αγγελική Παπούλια, ο Γιάννος Περλέγκας, η Σοφία Μαραθάκη, οι Αλεξάνδρα Καζάζου και Ελεάννα Γεωργούλη, ο Παντελής Δεντάκης, ο Άρης Μπινιάρης, η Χριστίνα Χατζηβασιλείου, η Μάρθα Φριντζήλα, ο Θέμης Θεοχάρογλου, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, ο Ένκε Φεζολλάρι, η Ζωή Χατζηαντωνίου, ο Χρήστος Θεοδωρίδης, ο Αλέξανδρος Ράπτης, η Ιώ Βουλγαράκη, ο Γιώργος Κουτλής, ο Σίμος Κακάλας, ο Θοδωρής Αμπατζής, ο Βασίλης Μπισμπίκης αλλά και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες.

Σκηνή από την παράσταση "Αριστοφάνης – Ηρώνδα: Contra tempo" GEORGE_CHRYSOCHOIDIS

Τέλος η συνολική σκέψη που θα διαπερνά την επόμενη τριετία το ΚΘΒΕ, σύμφωνα με τον κ. Πελτέκη, θα μπορούσε να αποδοθεί με μια λέξη: «Νόστος», τo θεατρικό brain drain της πόλης. Να προκαλέσουμε μια ανάγκη, διάθεση, επιστροφής, και να αξιοποιηθεί το σημαντικό καλλιτεχνικό υλικό στον τόπο όπου ξεκίνησε η διέπρεψε στο παρελθόν στοχεύοντας στο brain gain.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα