Νίκος Διαμαντής: “Στον Πειραιά προτείνουμε ένα πρόγραμμα αντίθετο με τον θόρυβο της εποχής”

Διαβάζεται σε 4'
Νίκος Διαμαντής: “Στον Πειραιά προτείνουμε ένα πρόγραμμα αντίθετο με τον θόρυβο της εποχής”

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Νίκος Διαμαντής, σχολιάζει στο NEWS 24/7 το νέο πρόγραμμα της σεζόν 2024-2025.

Έχοντας ως κεντρικό σύνθημα τις λέξεις «Παρεμβαίνω – Συνομιλώ – Προκαλώ – Προτείνω», το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σηκώνει αυλαία σήμερα 18 Οκτωβρίου με τον πολυαναμενόμενο “Θείο Βάνια” που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Δημήτρης Καταλειφός. Το πρόγραμμα της σεζόν 2024-2025 που ανακοινώθηκε από τον Καλλιτεχνικό του Διευθυντή, Νίκο Διαμαντή, είναι ένα πρόγραμμα, με κύρια χαρακτηριστικά την πνευματικότητα, τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και τη σύμπλευση καθιερωμένων και νέων δημιουργών, ενώ εκτείνεται, με παραστάσεις, δράσεις και παρεμβάσεις, και στις τρεις σκηνές του θεάτρου -Κεντρική, Ωμέγα, Φουαγιέ- αλλά και έξω από αυτό, σε σημαντικά τοπόσημα της πόλης του Πειραιά.

Δημοτικό Θέατρο Πειραια
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραια

Τι σημαίνει όμως το μότο του νέου προγράμματος «παρεμβαίνω – προκαλώ – συνομιλώ – προτείνω»; Τι να περιμένει το κοινό φέτος από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά;;
Ο Νίκος Διαμαντής αναφέρει στο NEWS 24/7 “Αν κάτι θα μπορούσε να μας ενδιαφέρει σε ένα κόσμο αδικαιολόγητο, είναι να φέρουμε επιτακτικά τον άνθρωπο στο προσκήνιο. Ο σιωπηλός, ανυπεράσπιστος άνθρωπος μέσα από τις εκδοχές του, βρίσκεται στο κέντρο της ζεστής καρδιάς του Δημοτικού Θεάτρου τη φετινή σεζόν. Αναδεικνύουμε με αυτό το πρόγραμμα τη συγκίνηση, την τρυφερότητα, την ανάγκη και την συνύπαρξη.

Παρεμβαίνουμε – προκαλούμε – συνομιλούμε – προτείνουμε. Με φροντίδα, ήπιους τόνους και προτείνοντας ένα ηθικό πρόταγμα που αντιπαρατίθεται στον θόρυβο, με υπομονή και ισορροπία και θέτοντας όρια, συνομιλούμε με το επείγον. Όχι με το επίκαιρο, αλλά με το ουσιαστικό που αφορά στο τώρα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μονοπάτια και ιστούς συνεργασιών, προσπαθούμε χωρίς φωνές και πυροτεχνήματα.

Είμαστε εδώ για εσάς. Έτσι. λοιπόν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μέσα από παραστάσεις, κοινωνικές δράσεις, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, προτείνει ένα συνεκτικό διαφορετικό κόσμο συμπόρευσης και συνομιλίας όλων, χωρίς αποκλεισμούς. Καλούμε το κοινό να έρθει μαζί μας”.

Δημοτικό Θέατρο Πειραια

Ο Νίκος Διαμαντής στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου προγράμματος, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:
«Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι για εμάς ένα μικρό Εθνικό Θέατρο. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που δουλέψανε όλο αυτό το διάστημα εδώ στο θέατρο, που δημιουργήσαμε όλο αυτό το πρόγραμμα και τους καλλιτέχνες που στάθηκαν δίπλα μας ώστε να δημιουργήσουμε έναν πρότυπο οργανισμό.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θέλει να δώσει φωνή στη νέα γενιά. Να δώσει φωνή στους ανθρώπους της πόλης, να νιώσουν ότι αυτό το θέατρο είναι το σπίτι τους. Περηφανεύομαι ότι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κατάφερε να έχει έναν πολύ μεγάλο αριθμό θεατών. Σε ένα κόσμο αδικαιολόγητο, προσπαθήσαμε να φέρουμε τον άνθρωπο στο προσκήνιο.

Ο άνθρωπος και τα χαρακτηριστικά του, το ξανακοίταγμα του ανθρώπου μέσα από το θέατρο, είναι η απάντηση στην εποχή μας. Αποβλέπουμε σε ενεργούς πολίτες, που θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους και να σφυρηλατήσουν σιγά σιγά με το δικό τους τρόπο τις δικές τους προσωπικές συντεταγμένες.

Αν στοχεύουμε κάπου, αν κάτι έχει να πει σήμερα το πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, είναι να δημιουργήσει ένα μέλλον που με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους προσπαθεί να το αναζητήσει στους αυθαίρετους, τους ακατάτακτους, αυτούς που μας βγάζουν τη γλώσσα. Σε αυτούς στραφήκαμε με αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε ένα ανοιχτό θέατρο. Ένα θέατρο με ισχυρό πρόγραμμα διάρκειας. Δε μας ενδιαφέρουν τα πυροτεχνήματα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα