Ο σερβιτόρος της Ρόδου και ο Μπαμπάς ο… Πόλεμος

Διαβάζεται σε 4'
Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος
Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος Νίκος-Βαρδακαστάνης

Την κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη «ο Μπαμπάς ο Πόλεμος» παρουσιάζει η θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες» σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου στο θέατρο Olvio.

Το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» γράφτηκε το 1952 στην πρώτη του μορφή, αλλά ευτύχησε να παρουσιαστεί μόλις το 1979, από το θέατρο Τέχνης. Πρόκειται για μια πολυπρόσωπη κωμωδία εμπνευσμένη από το ιστορικό γεγονός της πολιορκίας της Ρόδου από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, το 305 π.Χ., με την οποία ο Καμπανέλλης σατιρίζει σύγχρονα ήθη και πάθη.

Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Το ερέθισμα που κατέληξε στην κωμωδία «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» – ακατάλληλο από πρώτη άποψη για Κωμωδία – το έδωσε η ψυχροπολεμική ένταση που ακολούθησε τις μεγάλες προσδοκίες. Η ελπίδα πως ο πόλεμος που λίγα χρόνια πριν είχε τελειώσει ήταν ο τελευταίος πόλεμος έμοιαζε με παιδαριώδη αφέλεια. Η κατάσταση ήταν και τότε θολή και απειλητική. Οι σύμμαχοι σαν να είχαν μολυνθεί από το κακό που πολέμησαν και γίνηκαν και νικητές και διάδοχοι του.»

Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος
Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος Νίκος-Βαρδακαστάνης

Ο τουριστικός παράδεισος της Ρόδου και ο σερβιτόρος που μπήκε μέσα στη θάλασσα έως τη μέση του

Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου σημειώνει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7: “Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γράφει το έργο «ο Μπαμπάς ο Πόλεμος» το 1952, επηρεασμένος από την έναρξη του ψυχρού πολέμου και την πολύ γρήγορη ματαίωση των προσδοκιών ότι ο πρόσφατος Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, θα ήταν για την ανθρωπότητα ο τελευταίος.
Εμπνέεται τον τίτλο από το ρητό του Ηράκλειτου «Πατήρ Πάντων Πόλεμος», και την υπόθεση από ένα αληθινό ιστορικό γεγονός, την πολιορκία της Ρόδου το 305 π.Χ. από τους Μακεδόνες του Δημητρίου του Πολιορκητή, και φτιάχνει μια υπέροχη κωμωδία μεστή νοήματος και ουσίας.

Οι διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πολεμούν μεταξύ τους για την κυριαρχία του κόσμου. Η Ρόδος έχει κηρύξει αυστηρά ουδετερότητα κι έχει μετατραπεί σε έναν τουριστικό παράδεισο. Όταν ο πόλεμος μεταφέρεται στην θάλασσα, οι Ροδίτες στέλνουν στον Δημήτριο, τον καλύτερο τους μάγειρα για να τον καλοπιάσουν. Ο Δημήτριος ερωτεύεται την Ρόδο και αποφασίζει να την κατακτήσει. Ο λαός της Ρόδου τότε παίρνει τα όπλα, μαχαιροπήρουνα στην αρχή, και πολεμάει. Ο μπαμπάς της Ιστορίας ο πόλεμος έχει ξεκινήσει και όλα μέλλουν να αλλάξουν. Η Ρόδος θα συνεχίσει να πλουτίζει αλλά πλέον μέσω μιας άλλης πιο επικερδούς επιχείρησης, της βιομηχανίας του πολέμου.

Το έργο αν και γράφτηκε το 1952, πρωτοπαίχτηκε το 1979. Ο Καμπανέλλης όλα αυτά τα χρόνια ξαναδούλευε και επικαιροποιούσε το κείμενο. Έτσι, η κωμωδία «ο Μπαμπάς ο Πόλεμος», πέρα από το διαχρονικό περιεχόμενό της, έχει σχόλια και αναφορές στα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο σε όλον σχεδόν τον 20 αιώνα.
Η θεατρική μας ομάδα ξεκίνησε το 2012 με την κωμωδία του Αλ. Παπαδιαμάντη «οι Χαλασοχώρηδες». Δεν της δώσαμε όνομα, πολύ συνειδητά, γιατί θέλαμε να αντισταθούμε σε μια θεατρική μόδα της εποχής που πολύ συχνά κατανάλωνε την έννοια της ομάδας, και βλέπαμε πολλές ομάδες να αποτελούνται από ένα μέλος.

Σήμερα, 11 χρόνια μετά, φτιάχνουμε μια παράσταση που μας θυμίζει πολύ τους «Χαλασοχώρηδες», είναι σαν γιορτή για εμάς, και αποφασίσαμε να αποκτήσουμε όνομα. «Πτωχαλαζόνες» λοιπόν, δηλαδή και πτωχοί και αλαζόνες ή αλλιώς ψωροπερήφανοι.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, απασχόλησε την επικαιρότητα η εικόνα ενός σερβιτόρου στην Ρόδο που σέρβιρε τους πελάτες μπαίνοντας μέσα στη θάλασσα έως τη μέση του. Οι 2 αντίθετες οπτικές σε αυτήν την εικόνα, έλεγαν η μία ότι αυτό είναι αναξιοπρεπές και κακοποιητικό για τον εργαζόμενο, και η άλλη ότι έτσι έβγαζε καλά χρήματα από τα φιλοδωρήματα.

Ζω σε μια χώρα όπου ο ήλιος και οι θάλασσές μας, νομίζουμε ότι αντισταθμίζουν τις παθογένειές μας. Ζω σε μια χώρα παροχής τουριστικών υπηρεσιών που μόνο ευκατάστατοι ξένοι μπορούν να αγοράσουν. Βλέπω ξανά σε αυτήν τη χώρα τη φούσκα να διογκώνεται, διακρίνω το κενό, και περιμένω να σκάσει. Και κάνω αυτό που ξέρω, μπορώ και αγαπώ να κάνω. Να μιλάω για όλα αυτά κάνοντας Θέατρο.”

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου
Κινησιολογία: Ηλίας Χατζηγεωργίου
Σκηνικά: Βίκυ Πάντζιου
Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάλια Τζιτζικάκη
Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Ηθοποιοί: Ελισσαίος Βλάχος, Χαρά Δημητριάδη, Αγγελική Μαρίνου, Δήμητρα Μητροπούλου, Μαριάννα Ντίρου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Γιώργος Σύρμας, Δημήτρης Τσιγκριμάνης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις: από 18 Νοεμβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
Διάρκεια:
Γενική είσοδος: 15 ευρώ.
Φοιτητικό, ομαδικό (γκρουπ άνω των 10 ατόμων): 12 ευρώ.
Ανέργων, ΑμεΑ: 8 ευρώ
Ατέλειες ΣΕΗ: Δωρεάν
Προπώληση: more.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα