Οι “Όρνιθες” του Άρη Μπινιάρη ετοιμάζονται να “πετάξουν” στην Επίδαυρο

Διαβάζεται σε 5'
Όρνιθες- Άρης Μπινιάρης

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Γιώργος Χρυσοστόμου πρωταγωνιστούν στους “Όρνιθες” που σκηνοθετεί ο Άρης Μπινιάρης στην Επίδαυρο.

Ο Άρης Μπινιάρης καταπιάνεται πρώτη φορά με την αρχαία κωμωδία και παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Αυγούστου τους “Όρνιθες” του Αριστοφάνη.

Στην κορυφαία αυτή αριστοφανική κωμωδία, αν και η πλοκή είναι φανταστική, η θεματική είναι αληθινή και ουσιώδης: οι «Όρνιθες» παρουσιάζουν μια καινούρια αρχή, η οποία πρέπει να γίνει έξω από την ανθρώπινη κοινωνία, μακριά από τον κορεσμό, την παρακμή και τη διαφθορά.

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Γιώργος Χρυσοστόμου στους ρόλους του Πισθέταιρου και του Ευελπίδη, μαζί με μία πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών: Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλιος Ιακωβίδης, Θανάσης Ισιδώρου, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Σοφία Κουλέρα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Κυρώζη, Ερρίκος Μηλιάρης, Μάριος Παναγιώτου, Κυριάκος Σαλής, Αλεξία Σαπρανίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ειρήνη Τσέλλου, θα προσπαθήσουν να ιδρύσουν τη δική τους ιδανική πολιτεία στους αιθέρες μακριά από τους ανθρώπους.

Όρνιθες- Άρης Μπινιάρης
Μαρίζα Καψαμπέλη
Μαρίζα Καψαμπέλη

Όρνιθες-Η υπόθεση

Δυο φίλοι, ο Πισθέταιρος και ο Ευελπίδης, απογοητευμένοι από τις συνθήκες ζωής στην πόλη τους, αναζητούν έναν νέο τόπο όπου θα μπορέσουν να ζήσουν με ηρεμία και χαρά. Η επαφή τους με τον κόσμο των πουλιών θα τους δώσει την ιδέα να ιδρύσουν μια καινούργια πολιτεία στους αιθέρες, μεταξύ γης και ουρανού.

Ενώ το χτίσιμο της πόλης βρίσκεται σε εξέλιξη, καταφθάνουν απρόσκλητοι επισκέπτες από τον κόσμο των ανθρώπων, διεκδικώντας αυθαίρετα εξουσίες και προνόμια, ενώ παράλληλα απεσταλμένοι των θεών του Ολύμπου διαμαρτύρονται θορυβημένοι για την αμφισβήτηση της θεϊκής κυριαρχίας καθώς η νέα πόλη εμποδίζει τους καπνούς από τις θυσίες να φτάσουν στον ουρανό.

Θα καταφέρουν ο Πισθέταιρος και ο Ευελπίδης, με τη συμβολή των πουλιών, να ολοκληρώσουν το χτίσιμο της Νεφελοκοκκυγίας; Πόσο εύκολο θα είναι να πραγματώσουν τη δική τους ουτοπία;

Όρνιθες- Άρης Μπινιάρης
Μαρίζα Καψαμπέλη
Μαρίζα Καψαμπέλη

Το “πέταγμα” του Άρη Μπινιάρη

Ο ίδιος ο Άρης Μπινιάτης, σε συνέντευξή του στο NEWS 24/7 δήλωσε πως “Με το “Σαλό” ολοκληρώθηκε ένας κύκλος πολύ χρήσιμος, γόνιμος και δύσκολος. Και τώρα ακολουθούν πολύ ωραία οι “Όρνιθες”. Ήταν και μια δικιά μου ανάγκη αυτό το “πέταγμα”, αυτό το κομμάτι δηλαδή της τελετουργίας της ζωής, το τι σημαίνει να αφήνω τα βάρη πίσω μου, για να πάω σε κάτι πιο ψηλά, σε κάτι που έχει τα χαρακτηριστικά του ουρανού. Είχα ανάγκη να “συναντηθούμε” σε κάτι που μας περιβάλλει και μας ανυψώνει”.

Η σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη αξιοποιεί το στοιχείο της τελετουργίας με στόχο να αναδειχθούν οι αλληγορικές προεκτάσεις του αριστοφανικού έργου, ενώ η μουσική και η κίνηση τοποθετούν στο επίκεντρο της παράστασης την ανθρώπινη κατάσταση, τη μεταμόρφωση και την αποκατάσταση μιας κοσμικής δικαιοσύνης.

Όρνιθες- Άρης Μπινιάρης
Μαρίζα Καψαμπέλη

“Προσπάθησα να διατηρήσω μια ποιητική και συμβολική ματιά. Έτσι, δε θα δούμε πουλιά να σκαρφαλώνουν στα δέντρα. Αποτυπώνουμε το τι σημαίνει σμήνος και πέταγμα με άλλους τρόπους, κινησιολογικούς. Αισθάνομαι πια ότι λειτουργεί το αλληγορικό και το ποιητικό, το οποίο και εγώ προσωπικά το έχω ανάγκη. Και αυτό μας οδηγεί σ΄ ένα σημείο που νιώθω πως πια συναντιόμαστε.

Όλο αυτό έχει κάτι συγκινητικό, γιατί καταλήγει σε μια σύνθεση. Στη διασκευή που έχουμε κάνει, έχουμε προσαρμόσει το τέλος του έργου και του έχουμε δώσει μία άλλη στροφή, μια άλλη κατεύθυνση.
Με έναν τρόπο συντηρείται καθόλη τη διάρκεια του έργου ο αλληγορικός του χαρακτήρας. Και αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον, γιατί δεν το έχω χρησιμοποιήσει ξανά σαν εργαλείο. Δηλαδή είναι σαν να βλέπεις συνεχώς μια αλληγορία, μόνο και μόνο επειδή βλέπεις ανθρώπους, οι οποίοι λένε είμαστε πουλιά. Αυτό είναι πάρα πολύ όμορφο και λεπτοφυές” αναλύει ο σκηνοθέτης στην ίδια συνέντευξη.

Με τον ανθρώπινο πολιτισμό να έχει φτάσει σε μια οριακή στιγμή, το πέταγμα των πουλιών μοιάζει με μια τελετή μύησης και επανασύνδεσης του ανθρώπου με τον φυσικό κόσμο και με την πρωτόγνωρη δύναμη που προκύπτει από αυτή τη σχέση.

Όρνιθες- Άρης Μπινιάρης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
Δραματουργική επεξεργασία- Διασκευή: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου- Άρης Μπινιάρης
Σκηνικά- Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
Κινησιολογία: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Μάσκες Χορού: Δήμητρα Καίσαρη

Παίζουν:
Πισθέτερος Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Ευελπίδης Γιώργος Χρυσοστόμου
Έποπας Κώστας Κορωναίος
Χρησμολόγος- Προμηθέας Στέλιος Ιακωβίδης
Ποιήτρια- Ίρις Κωνσταντίνα Τάκαλου
Μέτων- Ηρακλής Ερρίκος Μηλιάρης
Επίτροπος- Ποσειδώνας Μάριος Παναγιώτου
Συκοφάντης Θανάσης Ισιδώρου
Χορός Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Θανάσης Ισιδώρου, Τάσος Κορκός, Σοφία Κουλέρα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Κυρώζη, Κυριάκος Σαλής, Αλεξία Σαπρανίδου, Ειρήνη Τσέλλου

Επόμενοι Σταθμοί περιοδείας μετά την Επίδαυρο

Παρασκευή 9 & Σάββατο 10 Αυγούστου | Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Κυριακή 18 Αυγούστου | Θέατρο Φλόκα – Αρχαία Ολυμπία
Δευτέρα 19 Αυγούστου| Σαϊνοπούλειο – Σπάρτη
Τρίτη 20 Αυγούστου | Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης – Μεσσήνη, Μεσσηνία
Τετάρτη 21 Αυγούστου | Θέατρο «Γ. Παππάς» – Αίγιο
Κυριακή 25 Αυγούστου | Θέατρο Ορέστης Μακρής – Χαλκίδα
Σάββατο 31 Αυγούστου | Υπαίθριο Θέατρο Δελφών “Φρύνιχος” – Δελφοί
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου | Υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ – Φρόντζου – Γιάννενα
Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου | Θέατρο Δάσους – Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου | Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων

Προπώληση Εισιτηρίων για την περιοδεία εδώ

Προπώληση Εισιτηρίων για τις παραστάσεις στην Επίδαυρο εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα