Όταν ο Πίντερ είδε τον Ηλία Λογοθέτη στο θεατρικό έργο “Νεκρή Ζώνη”
Διαβάζεται σε 6'Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 85 ετών ο γνωστός ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης. Το 2000 δέχτηκε τα θετικά σχόλια του Χάρολντ Πίντερ για την ερμηνεία του στο θεατρικό έργο “Νεκρή Ζώνη”.
- 28 Φεβρουαρίου 2024 19:37
Θλίψη στον κόσμο του πολιτισμού προκάλεσε η είδηση για τον θάνατο του γνωστού ηθοποιού Ηλία Λογοθέτη, που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 85 ετών.
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο γιος του, επίσης γνωστός ηθοποιός, Αλέξανδρος Λογοθέτης στα social media. “Αντίο μπλε μάτια” ήταν η φράση που χρησιμοποιήσε ο γιος του Αλέξανδρος.
Λίγο αργότερα με ανάρτησή του ο Πρόεδρος του ΣΕΗ, ηθοποιός και φίλος του Ηλία Λογοθέτη, Σπύρος Μπιμπίλας σε ανάρτησή του τον αποκάλεσε: “πολυτάλαντο, φιλόσοφο, φιλάνθρωπο, ποιητή, χιουμορίστα, γνήσιο δημοκράτη, αγωνιστή, οικογενειάρχη” σκιαγραφώντας την πολύπλευρη προσωπικότητα του ηθοποιού.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Ηλίας Λογοθέτης είχε υποβληθεί σε εγχείρηση κήλης στο νοσοκομείο της Λευκάδας.
Ηλίας Λογοθέτης: “Σκοπός του ανθρώπου είναι να δίνει χαρά όχι πίκρα”
Ο Ηλίας Λογοθέτης ήταν για όλους όσοι τον γνώριζαν, η επιτομή της θετικής σκέψης. Εκτός από τη δύναμη της υποκριτικής, τον δονούσε το τραγούδι, με ιδιαίτερη λατρεία στην όπερα. Εξάλλου όπως είχε πει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ η μητέρα του ήταν σοπράνο και έκανε μαζί της πολλές φορές ντουέτα. Της είχε – όπως έλεγε – τεράστια αδυναμία.
Γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1939 στη Λευκάδα που υπεραγαπούσε. Δεν σκεφτόταν να ακολουθήσει την υποκριτική, καθώς ελκυόταν περισσότερο από την όπερα. Ήταν απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Παντείου.
Ο σκοπός του ανθρώπου είχε πει ο ηθοποιός σε συνέντευξή του είναι να δίνει χαρά όχι πίκρα. “Είμαστε γεννημένοι να είμαστε χαρούμενοι. Μας έχει αλλάξει η κοινωνία, ένα σύνολο συμφερόντων και συμβάσεων. Εμείς αντιστεκόμαστε. Δίνουμε χαρά και αγάπη”.
Το βιογραφικό του πλούσιο και οι “δάσκαλοι” που γνώρισε στη μακρά διαδρομή του ήταν πολλοί. “Είχα την ευτυχία να είμαι κοντά σε μεγάλους δασκάλους και να γνωρίσω μεγάλες προσωπικότητες, όπως Χατζιδάκι, Γκάτσο, Κουν, Μόραλη, Τσαρούχη και τόσους άλλους…” Τον επηρέασε πολύ και ο Βιζυηνός. “Εχει τα ίδια στοιχεία με μένα. Δεν αμφισβήτησε ποτέ την αυθεντία της μάνας κι έχει μια θλίψη συμπυκνωμένη” είχε πει ο γνωστός ηθοποιός.
Όταν ο ίδιος ο Πίντερ του έδωσε συγχαρητήρια
Μία συγκεκριμένη θεατρική συνάντηση ήταν που δεν ξέχασε ποτέ! Όταν ερμήνευσε τον ρόλο του Σπούνερ στο έργο του Πίντερ, “Νεκρή Ζώνη”, ο ίδιος ο Βρετανός δραματουργός του έδωσε συγχαρητήρια εντυπωσιασμένος από την ερμηνεία του.
Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη ο ηθοποιός είχε αναφέρει:
“Για μένα είναι αυτό που ο Πίντερ με ρώτησε: Πώς μπόρεσες να το κάνεις αυτό; Ως μεσογειακός έβαλα λίγο συγκίνηση, του είπα. Η παράσταση ανέβηκε στο Απλό Θέατρο του Αντύπα. Εκείνο το βράδυ που ήρθε ο Πίντερ με τη γυναίκα του ήταν η μεγαλύτερη ευτυχία μου. Εκανα τον ρόλο του Σπούνερ. Ημουν ο εισβολέας στο σπίτι. Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε ανάγλυφα ο εισβολέας. Είναι το καταλυτικό πρόσωπο που θέλει να υποκαταστήσει τα αφεντικό του σπιτιού.”
Το έργο “Νεκρή Ζώνη” θεωρείται ένα από τα κορυφαία -αν και όχι τόσο γνωστά- έργα του Πίντερ και “ένα από τα αριστουργήματα του αιώνα που πέρασε“.
Συνεχίζοντας τη διήγησή του είχε θυμηθεί άλλη μία παράσταση-σταθμό:
«Το τέλος του παιχνιδιού» του Μπέκετ. Κάναμε πρόβες με τον Κουν στη Σόλωνος 12. Ο Κάρολος δεν ήθελε να δει κανείς τις πρόβες. Ηταν η ίδια η ζωή του Κουν. Οταν καταρρέει η δύναμη, καταρρέει και ο υπηρέτης της δύναμης, δούλος και αφέντης καταρρέουν ταυτόχρονα, αυτό λέει το έργο.
Ο Κουν δεν με διόρθωσε ούτε μια στιγμή. Ο ηθοποιός δεν ποιεί ήθος, μεταφέρει το πολύτιμο εμπόρευμα με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Η τέχνη είναι η μεγαλύτερη ψυχαγωγία. Οταν τα κανόνια βροντούν, οι Μούσες σωπαίνουν”.
Φίνος Φιλμ για Λογοθέτη: “Θα μας λείψει η αβίαστη ευγένεια και το τακτ του”
“Άλλη μια απώλεια μετράμε σήμερα, με τον χαμό του Ηλία Λογοθέτη, του βέρου επτανήσιου που υπηρέτησε πάνω από πενήντα χρόνια την υποκριτική τέχνη, χωρίς ποτέ να αποκλίνει από τις αρχές του” αναφέρει σε ανάρτησή της η Φίνος Φιλμ.
“Σοβαρός, ευρυμαθής και με ιδιαίτερη παιδεία, ο Ηλίας συνεργάστηκε δύο φορές με την Φίνος Φιλμ, στον ξακουστό “Παπαφλέσσα” (1971) και στο ιδιαίτερο φιλμ “Ο Θανάσης στη Χώρα της Σφαλιάρας” (1976), μια από τις τελευταίες ταινίες της εταιρείας. Θα μας λείψει η αβίαστη ευγένεια και το τακτ που χαρακτήριζε αυτόν τον σπουδαίο ηθοποιό και άνθρωπο του πνεύματος. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του” επισήμανε ο λογαριασμός της ελληνικής εταιρείας παραγωγής ταινιών.
Η συμμετοχή του στην ταινία “Ο Θανάσης στη Χώρα της Σφαλιάρας” τον έφερε σε επαφή με τον Θανάση Βέγγο, ο οποίος μάλιστα θεωρούσε τον Λογοθέτη ως το κορυφαίο Έλληνα ηθοποιό με τον οποίο είχε ποτέ συνεργαστεί. Θυμίζουμε ότι τη μουσική σε αυτή την πολιτική-κωμωδία υπογράφουν οι: Μίμης Πλέσσας, Μίκης Θεοδωράκης και τη σκηνοθεσία οι: Ντίνος Κατσουρίδης και Πάνος Γλυκοφρύδης.
Η ζωή του σπουδαίου ηθοποιού
Ο Ηλίας Λογοθέτης γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1939. Δεν σκεφτόταν να ακολουθήσει την υποκριτική, καθώς ελκυόταν περισσότερο από την όπερα. Ήταν απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Παντείου.
Με το θέατρο ήρθε σε επαφή μέσω του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, απ’ όπου αποφοίτησε το 1967, και πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1970, στο έργο «Βαβυλωνία».
Ο Ηλίας Λογοθέτης έγινε γνωστός κυρίως σε κωμικούς ρόλους από συμμετοχές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Είχε συνεργαστεί με τους θιάσους Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου, Κάκιας Αναλυτή-Κώστα Ρηγόπουλου, Νίκου Ξανθόπουλου, Θανάση Βέγγου, Άγγελου Αντωνόπουλου-Μιράντας Κουνελάκη, με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου κ.ά.
Συμμετείχε σε πολλά θεατρικά έργα στην τηλεόραση στο γνωστό «Θέατρο της Δευτέρας» (ΕΡΤ1). Έχει λάβει μέρος, επίσης, σε μουσικές παραστάσεις, όπως το αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ.
Ο Ηλίας Λογοθέτης είχε επιστρέψει πρόσφατα στην τηλεόραση, μετά από 13 χρόνια απουσίας, συμμετέχοντας στον τρίτο κύκλο του «Έτερος Εγώ», του Σωτήρη Τσαφούλια.
Σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Μαρία Ζαχαρή και γιος του ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, ο οποίος ακολούθησε και αυτός την υποκριτική.