Όταν το ερωτικό άλυτο πάθος σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός και οι τρεις πρωταγωνίστριες της παράστασης (Ιωάννα Κολιοπούλου, Αγγελική Λεμονή, Χριστίνα Μακούρη) μπαίνουν στην εύθραυστη ψυχοσύνθεση των ηρώων του εμβληματικού μυθιστορήματος της Έμιλι Μπροντέ.
- 24 Ιανουαρίου 2023 06:50
Τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη», το κορυφαίο -και μοναδικό- μυθιστόρημα της Έμιλυ Μπροντέ έρχεται στη Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θέατρου Πειραιά στις 25 Ιανουαρίου σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού να μας καθηλώσει με την άγρια ποιητική του δύναμη, την ταραγμένη και σκοτεινή του ατμόσφαιρα και να φωτίσει αριστοτεχνικά τις ρομαντικές, αλλά και βίαιες πλευρές του απόλυτου-καταστροφικού έρωτα των ηρώων του.
Τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» γράφτηκαν όταν ήταν μόλις 29 ετών, έναν μόλις χρόνο πριν πεθάνει και αποτέλεσε σημείο αναφοράς και έμπνευσης για την Τέχνη, και ένα μυθιστόρημα-σταθμό στην αγγλική λογοτεχνία. Το βιβλίο παρέμεινε αδημοσίευτο μέχρι τον Ιούλιο του 1847 και δεν τυπώθηκε παρά το Δεκέμβριο του 1847 μετά την επιτυχία της αδερφής της, Σαρλότ Μπροντέ, με το μυθιστόρημα Τζέιν Έιρ. Τελικά εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Έλλις Μπελ, ενώ μετά το θάνατο της συγγραφέως ακολούθησε και δεύτερη έκδοση, την οποία επιμελήθηκε η Σαρλότ.
Ο τίτλος του μυθιστορήματος προέρχεται από ένα σπίτι στο Γιόρκσιρ της Αγγλίας. Η αφήγηση επικεντρώνεται στην παθιασμένη, αλλά καταδικασμένη αγάπη μεταξύ της Κάθριν Έρνσο και του Χίθκλιφ, και στο πως αυτό το άλυτο πάθος καταστρέφει τους ίδιους και πολλούς ακόμα ανθρώπους γύρω τους. Το έργο ψυχογραφεί και αναλύει τον Χίθκλιφ, που οι συνθήκες της ζωής συντέλεσαν στο να απωθήσουν και να εξουδετερώσουν κάθε ψυχική αρετή και να το μεταβάλλουν σ’ ένα στεγνό υποκείμενο, με αισθήματα κακίας και εκδίκησης. Αν και σήμερα θεωρείται ένα από τα κλασικά έργα της αγγλικής λογοτεχνίας, τα Ανεμοδαρμένα Ύψη αντιμετώπισαν αρχικά ποικίλες κριτικές, κυρίως λόγω της πλήρους αφηγηματικής απεικόνισης της ψυχικής και σωματικής βίας.
Το NEWS 24/7 μίλησε με τον σκηνοθέτη Γιάννη Καλαβριανό και τις 3 πρωταγωνίστριες της παράστασης (Ιωάννα Κολιοπούλου, Αγγελική Λεμονή, Χριστίνα Μακούρη) στην προσπάθεά του να σκιαγραφήσει τους ήρωες του έργου.
Γιάννης Καλαβριανός: “Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη δεν είναι μία απλή, εύκολη ιστορία αγάπης”
Ο Γιάννης Καλαβριανός διασκευάζει και σκηνοθετεί την ιστορία του θυελλώδους, παράφορου και καταδικασμένου έρωτα ανάμεσα στον Χήθκλιφ και την Κάθριν, ενός από τα πιο εμβληματικά και αντιφατικά ζευγάρια του παγκόσμιου ρεπερτορίου.
Χαρακτηριστικά αναφέρει στο NEWS 24/7: “Τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» είναι ένα «μεγάλο» βιβλίο, τόσο σε καλλιτεχνική αξία όσο και κυριολεκτικά, σε αριθμό σελίδων. Τα «μεγάλα έργα» μιλούν για τις κορυφές και τα βάθη του ανθρώπινου ψυχισμού και της ακατάτακτης συμπεριφοράς μας και έχουν για ήρωες, ανθρώπους με ελλείμματα, πάθη και στιγμές ανάτασης. Οι ζωές αυτές μας είναι οικείες και αναγνωρίσιμες σε όλες τις εποχές. Η μεταφορά οποιασδήποτε ιδέας και η ανταλλαγή μεταξύ των τεχνών, στην προκειμένη περίπτωση η διασκευή ενός λογοτεχνικού κειμένου σε θεατρική φόρμα, στοχεύει στην αυθύπαρκτη αξία του τελικού αποτελέσματος και όχι σε συγκρίσεις με το πρωτότυπο.
Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη δεν είναι μία απλή, εύκολη ιστορία αγάπης. Δεν είναι ένα ρομάντσο. Πρόκειται για τις ιστορίες δύο σπιτιών που σαρώνονται από το ερωτικό πάθος και την εκδικητική μανία του Χήθκλιφ (που στην παράσταση παίζει ο Γιώργος Γλάστρας) για την Κάθριν (Ιωάννα Κολλιοπούλου). Ένας γάμος που δεν έπρεπε να γίνει και απανωτά λάθη, οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις. Ο κόσμος του βιβλίου είναι βαθιά ανθρώπινος, κραυγάζει για ευτυχία και προσπαθεί να την κατακτήσει, και αυτόν επιχειρεί να αναδείξει και η παράσταση”.
Είμαστε παράξενοι οι άνθρωποι,
από τη μια μας τρομάζουν τα φαντάσματα
κι από την άλλη δεν αντέχουμε να μην μας κυνηγάνε…
Ιωάννα Κολιοπούλου: “Η Κάθριν πολεμάει τον εαυτό της μέχρι το σημείο εκείνο που αρχίζει να φθείρεται και οδεύει σιγά σιγά προς τον θάνατο”
“Υποδύομαι την Κάθριν Έρνσω, ένα κορίτσι που γεννήθηκε στην επαρχιακή Αγγλία του 1770, μακριά από την πόλη, ανάμεσα σε χερσοτοπια και ποτάμια. Έμεινε ορφανή από γονείς μόλις στα 12 της χρόνια , μεγαλώνοντας όμως με τις ανέσεις που επέτρεπαν οι τότε αγροτικές οικογένειες: υπηρετικό προσωπικό και πρόσβαση σε βιβλία. Ένα ατίθασο κορίτσι με έναν πηγαίο παρορμητισμό και μια αστείρευτη δίψα για ζωή. Η μόνιμη διαφυγή της ήταν το διάβασμα και οι εξορμήσεις στα χερσοτοπια. Εκείνη την εποχή το μόνο που εξασφάλιζε ένα σωτήριο μέλλον για τα κορίτσια ήταν ο γάμος με έναν γόνο πλούσιας οικογένειας.
Στο όνομα λοιπόν αυτης της κοινωνικής αποκατάστασης έρχονται σε δεύτερη μοίρα τα συναισθήματα ενός πηγαίου έρωτα. Η ψυχική και υπαρξιακή της ένωση με τον Χηθκλιφ, ενα παιδι άγνωστης-κατώτερης τάξης που μεγάλωσε στο ίδιο σπίτι μαζί της δεν την κάνει ικανή να παραδοθεί σε μια απελευθερωτική πορεία κόντρα στο κατεστημένο. Τα άγρια τοπία της φύσης αποτυπώνονται σιγά σιγά στην γεμάτη πάθος ιδιοσυγκρασία της, η καρδιά της γεμίζει από ακραίο έρωτα, η ίδια κυριεύεται από την ανάγκη μιας αέναης και αιώνιας εκδίκησης προς τον Χηθκλιφ και την ίδια της ζωή. Πολεμάει τον εαυτό της μέχρι το σημείο εκείνο που αρχίζει να φθείρεται και οδεύει σιγά σιγά προς τον θάνατο. Πρόκειται για αυτές τις εμβληματικές περιπτώσεις χαρακτήρων με πάθη πέραν του λογικού, που αν η καρδιά και η ψυχή τους είχαν στόμα θα μιλούσαν περισσότερο από όσο οι λέξεις”.
Αγγελική Λεμονή: Η Νέλλη ελπιζει πως πέρα εκεί, στην άλλη πλευρά, θα ζούνε ήσυχη ζωή όσοι δεν αξιωθηκαν γαληνη εδώ πάνω.
.. κι εγώ ζούσα στ Ανεμοδαρμένα ύψη μαζί με την μητέρα μου, που ήταν στην υπηρεσία της μητέρας σας!
“Η κ. Ντην, η Νέλλη είναι η οικονόμος, γεμάτη αυτοθυσία και αγάπη. Πέρα από την φροντίδα του σπιτιου και των προσώπων της, εκτελεί και χρέη παιδαγωγου, αφού προσπαθει ν απομακρύνει τον κίνδυνο που αγκαλιάζει την νεότητα, όταν ερωτεύεται, αναρωτιέται, αντιδρά, όταν η δίψα για ζωή τούς βάζει σε δυσκολα μονοπάτια.
Ίσως για να ανοίξει ένας δρόμος να απαιτείται η θυσία ή μπορεί οι επιλογές μας να οδηγούν σ αυτή. Να μπορούσε να αλλάξει αυτό, μα ελπιζει πως πέρα εκεί, στην άλλη πλευρά, θα ζούνε ήσυχη ζωή όσοι δεν αξιωθηκαν γαληνη εδώ πάνω!”
Χριστίνα Μαξούρη: Για την Ισαβέλλα τα πράγματα, δεν πηγαίνουν ούτε στο ελάχιστο, όπως τα ονειρεύτηκε.
“Βρισκόμαστε σε ένα μοναχικό και θυελλώδες τοπίο του Γιορκσάιρ, στη βόρεια Αγγλία. Η ιστορία μας ξεκινά το 1777 και εκτυλίσσεται ανάμεσα στα Ανεμοδαρμένα Ύψη και το Θράσκρος Γκρέηντζ, τα δύο καλύτερα και ξακουστότερα σπίτια της περιοχής. Το ένα ανήκει στην οικογένεια Έρνω και το άλλο, στην οικογένεια Λίντον.
Ο χαρακτήρας που υποδύομαι, η Ισαβέλλα, είναι το δεύτερο παιδί της οικογένειας Λίντον. Μιας εύπορης καλής οικογένειας γαιοκτημόνων που ζει σε ένα φωτεινό και ευοίωνο περιβάλλον. Τη συναντάμε στα 12, στα 15 και στα 18, ενώ μαθαίνουμε το τέλος της ιστορίας της στα 31. Είναι ένα καλομαθημένο κι ευτυχισμένο κορίτσι που περνά τον χρόνο της διαβάζοντας βιβλία, κάνοντας βόλτα στον κήπο και ταΐζοντας περιστέρια. Έχει έναν αδερφό, τρία χρόνια μεγαλύτερό της, τον Έντγκαρ, των οποίων η σχέση είναι δεμένη και αρραγής. Μεγαλώνουν με υπηρέτες, δασκάλους και καλούς τρόπους. Ύστερα από ένα τυχαίο γεγονός, αρχίζουν να κάνουν παρέα με την Κάθριν Έρνσω, το ατίθασο κορίτσι της οικογένειας Έρνσω, η σχέση τους γίνεται όλο και πιο στενή και εν τέλει, καθοριστική για την ζωή όχι μόνο των τριών, αλλά και του θετού αδερφού της Κάθριν, Χήθκλιφ.
Η Ισαβέλλα αρχίζει να αισθάνεται έλξη για τον Χήθκλιφ, όταν επιστρέφει αλλαγμένος, ύστερα από την τριών χρόνων απουσία του. Μετά την εκδήλωση του έρωτά της, όλα κλονίζονται ανεπανόρθωτα. Αρχικά, η ίδια ύστερα η σχέση με τον αδερφό της, η σχέση της με την Κάθριν και δευτερευόντως, η σχέση της Κάθριν με τον Χήθκλιφ.
Εγκαταλείπει τον αγαπημένο της αδερφό και κηδεμόνα πλέον μετά τον θάνατο των γονιών τους, ο οποίος απαγορεύει αυτήν τη συναναστροφή, εγκαταλείπει τις ανέσεις και τη ζεστασιά του εύρωστου σπιτιού τους, και βρίσκεται ανυποψίαστη, σε ένα ψυχρό, αφιλόξενο και παρηκμασμένο περιβάλλον, προκειμένου να ζήσει τον έρωτά της με τον Χήθκλιφ. Όμως τα πράγματα, δεν πηγαίνουν ούτε στο ελάχιστο, όπως τα ονειρεύτηκε”.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
- Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
- Σκηνογραφία: Γιάννης Θαβώρης
- Συνεργάτης σκηνογράφος: Μαρία Καραθάνου
- Kοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου
- Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
- Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου
- Βοηθός σκηνοθέτη-Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη
- Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
- Promo video: Θωμάς Παλυβός
- Μακιγιάζ φωτογράφισης: Μαρία Παπαδοπούλου
- Hairstyling φωτογράφισης: Ροβένα Ελμαζάι
- Social media: Κάλλη Μαυρογέννη
- Διανομή με αλφαβητική σειρά: Γιώργος Γλάστρας (Χήθκλιφ), Ιωάννα Κολλιοπούλου (Κάθριν), Μαρία Κωνσταντά (Φράνσις), Αγγελική Λεμονή (Νέλυ), Γιώργος Μακρής (Έρτον), Χριστίνα Μαξούρη (Ισαβέλλα), Λυγερή Μητροπούλου (Κάθυ), Γιώργος Μπένος (Λίντον), Γιώργος Μπινιάρης (Ιωσήφ), Άγγελος Μπούρας (Χίντλεϋ), Δημήτρης Πασάς (Έντγκαρ)
Info
Από 25 Ιανουαρίου έως 02 Απριλίου/Δημοτικό Θέατρο Πειραιά/Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 19:00, Πέμπτη & Παρασκευή 21:00, Σάββατο 17:30 & 21:00, Κυριακή 19:00
Εισιτήρια προπωλούνται: https://www.viva.gr/tickets/theater/anemodarmena-ypsi-1/
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις