Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
Greek National Opera Nick Paleologos / SOOC

Όλες οι εκδηλώσεις για την σημερινή παγκόσμια ημέρα στην Αθήνα

Η διεθνής θεατρική κοινότητα τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου και σηματοδοτείται από ένα νέο μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα πριν από κάθε παράσταση και μεταδίδεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, που συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή του, επέλεξε πέντε ξεχωριστές προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης να γράψουν το δικό τους μήνυμα. Το μήνυμα για την Ευρώπη ανέλαβε να γράψει ο Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και συνιδρυτής του Theatre de Complicite, Σάιμον ΜακΜπέρνι, στο οποίο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της αρχαίας Αθήνας στην ανάπτυξη του θεάτρου αλλά και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

 “Όσο υπάρχουν καλλιτέχνες και ακροατήρια, όλο και θα λέγονται ιστορίες επάνω στη σκηνή, που πουθενά αλλού δεν θα μπορούν να ειπωθούν” σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Σάιμον ΜακΜπέρνι.

 Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, η αίθουσα Γερουσίας της Βουλής θα μετατραπεί σήμερα το πρωί (11:30) σε ένα “ζωντανό” σκηνικό, καθώς θα ανεβεί το βραβευμένο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών έργο “Εκτός ύλης” ή “Ο μονόλογος ενός καθ’ ομολογία παράλογου” του Κώστα Λεϊμονή με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Γεράσιμο Σκιαδαρέση και τη συμμετοχή των ηθοποιών Κωνσταντίνου Μουταφτσή και Τάσου Κονταράτου, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Μάλιστα, η παράσταση θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με τις δύο ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Βουλής, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη των Theater Labs, Μπάμπη Αρώνη.

Η παράσταση τοποθετεί τη δράση της στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου ένας υπουργός -ενώπιον συναδέλφων του- λίγο πριν αποχωρήσει οριστικά από το αξίωμά του, εκφράζει μια εκ βαθέων και ειλικρινή συγγνώμη προς όλους, αλλά κυρίως προς τον ελληνικό λαό που πάντα είναι πρόθυμος να εναποθέσει τις ελπίδες της σωτηρίας του σε τρίτους. Παραδέχεται λάθη, παρατυπίες, υποσχέσεις που κατέληξαν σε ηχηρά ψεύδη και ομολογεί, ενώπιον όλων, πως η υποδούλωση του στις δυνάμεις της εξουσίας και του χρήματος, επηρέασαν αρνητικά την κοινωνία στην οποία ζει, αλλά και την ίδια του τη ζωή, κάνοντάς τον να χάσει ό,τι πιο πολύτιμο για κάθε άνθρωπο, τον εαυτό του. Η παράσταση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του συλλόγου των υπαλλήλων της Βουλής και θα μεταδοθεί από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης της Βουλής.

Το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, προσφέροντας αποκλειστικά για αυτή τη μέρα, όλα τα εισιτήρια της παράστασης “Duende: Το Πνεύμα της Γης” στην σκηνή της Φρυνίχου με τη μορφή 1+1. Δηλαδή, με την αγορά ενός εισιτηρίου άλλο ένα δώρο. Στη συνέχεια, μετά τη λήξη της παράστασης, στις 23:00, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση – στο πλαίσιο της δράσης “Το Θέατρο Τέχνης Γνωρίζεται Με Το Κοινό του”.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης, οικοδεσπότης στο δικό του Συμπόσιο υποδέχεται το βράδυ της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου έξι εκλεκτούς καλεσμένους, έξι πρόσωπα που το duende ορίζει τη ζωή τους. Πίνουν, κερνάνε κρασί και συνομιλούν με τους θεατές- μύστες. Στήνουν μια γιορτή του Θεάτρου μια γιορτή των Τεχνών, του Έρωτα και της Ποίησης και καλούν το duende να καταλάβει τις ψυχές όλων.

Τη συντροφιά συνθέτουν: η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Ελένη Βιτάλη, η διευθύντρια του εκδοτικού οίκου “Βιβλιοπωλείο της Εστίας” Εύα Καραϊτίδη, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Μανιάτης, ο συγγραφέας Θανάσης Νιάρχος, ο συγγραφέας, μεταφραστής και κριτικός θεάτρου Λέανδρος Πολενάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευανθία Στιβανάκη. Η είσοδος στη συζήτηση θα είναι ελεύθερη.

Στο Τρίτο Πρόγραμμα, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, θα μεταδοθεί το περίφημο μονόπρακτο “Η Μελαχρινή Κυρία των Σονέτων” του Tζορτζ Μπέρναρντ Σο (στις 22:00).

Το σατιρικό μονόπρακτο του Νομπελίστα Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα έχει ως ήρωα τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και περιεχόμενο τη σχέση των υπέροχων ποιημάτων του με την τότε βασίλισσα της Αγγλίας, την Ελισάβετ, και τον έρωτα που κρύβεται κάτω από τις λέξεις τους. Το έργο μεταδόθηκε πρώτη φορά από την εκπομπή “Το μικρό θέατρο της Τετάρτης” στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ τον Οκτώβριο του 1995. Ακούγονται οι ηθοποιοί: Δημήτρης Οικονόμου (φρουρός), Δημήτρης Καταλειφός (Σαίξπηρ), Βάνα Παρθενιάδου (Ελισάβετ), Αννέτα Παπαθανασίου (μελαχρινή κυρία).

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα πέντε μηνύματα της Παγκοσμίας Ημέρας Θεάτρου θα διαβάζουν πέντε προσωπικότητες από το χώρο του θεάτρου και θα ακούγονται από τις συχνότητες του Τρίτου Προγράμματος σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα