Πέθανε ο σπουδαίος θεατρικός σκηνοθέτης Ρίμας Τούμινας

Διαβάζεται σε 2'
Ο Rimas Tuminas
Ο Rimas Tuminas ASSOCIATED PRESS

Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 6 Μαρτίου ο σπουδαίος Λιθουανός σκηνοθέτης του θεάτρου Ρίμας Τούμινας- Ποιες παραστάσεις του έχουμε δει στην Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 6 Μαρτίου ο σπουδαίος Λιθουανός σκηνοθέτης του θεάτρου Ρίμας Τούμινας (Rimas Tuminas). Ο Τούμινας από το 2007 ήταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Vakhtangov της Μόσχας. Με τον Tuminas, το θέατρο Vakhtangov κατέλαβε ηγετική θέση μεταξύ των ρωσικών θεάτρων. Το1999 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο της Ρωσίας το 1999.

Στην Ελλάδα έχουμε απολαύσει δύο εξαιρετικές παραστάσεις του με το θέατρο Vakhtangov.
Το 2012 τον “Θείο Βάνια“ στο θέατρο Badminton και το 2016 τον “Οιδίποδα Τύραννο” στην πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το φημισμένο θέατρο της Μόσχας, Η σπουδαία δίγλωσση αυτή συμπαραγωγή, παρουσιάστηκε με Ρώσους και Έλληνες ηθοποιούς και τον Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο, παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε στη Μόσχα και έκανε παγκόσμια περιοδεία. Μάλιστα η εν λόγω παράσταση έχει τιμηθεί με τη Χρυσή Μάσκα, το σημαντικότερο θεατρικό βραβείο της Ευρώπης.

Ποιος είναι ο Ρίμας Τούμινας (Rimas Tuminas)

Γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1952 στην πόλη Kelme (Λιθουανία). Κατά την περίοδο 1970 – 1974 φοίτησε στο Ωδείο της Λιθουανίας. Το 1978 αποφοίτησε από το τμήμα παραγωγής του GITIS (τάξη του I.Tumanov). Η πρώτη του παραγωγή ήταν το έργο January του J.Radickov (1978) στο Δραματικό Θέατρο της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λιθουανίας, ενώ η πρώτη του παραγωγή στη Μόσχα ήταν το Peacock Tune του O.Zagradnik (1979) στο Θέατρο K.S.Stanislavsky. Από το 1979 έως το 1990, εργάστηκε στο State Academic Dramatic Theatre of Lithuania (Κρατικό Ακαδημαϊκό Δραματικό Θέατρο της Λιθουανίας), και από το 1994 έγινε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής. Το 1999, ο Tuminas άφησε το θέατρο, με τελευταίες παραγωγές τα Oedipus Rex του Σοφοκλή (1998) και Richard III του Σαίξπηρ (1999). Ο Rimas Tuminas σκηνοθέτησε περισσότερα από 20 θεατρικά έργα σε πολλά θέατρα της Λιθουανίας και του εξωτερικού.
Η δουλειά του στο εξωτερικό συμπεριλαμβάνει τα Θείος Βάνιας (1992) και τον Γλάρο (1993) του Τσέχωφ στη Φινλανδία, και το Δον Ζουάν του Μολιέρου στην Ισλανδία (1995). Το 2007, μετά το θάνατο του M.A.Ulyanov, ο Tuminas δέχτηκε την πρόταση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τον Πολιτισμό και τον Κινηματογράφο και της διεύθυνσης του Θεάτρου E.Vakhtangov, να γίνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα